Κ. Χατζηγιάννης: Το Παραλίμνι χρειάζεται επιτακτικά νέο Γυμνάσιο


Επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου 

Να μελετήσει σοβαρά τη πρόταση για ανέγερση νέου Γυμνασίου στο Παραλίμνι, κάλεσε την Κυβέρνηση με δηλώσεις του σήμερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, δηλώνοντας ότι το Παραλίμνι χρειάζεται επιτακτικά τη δημιουργία ενός νέου Γυμνασίου. 

Ο κ. Χατζηγιάννης μιλούσε ύστερα από επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου η οποία μελέτησε επίτόπου τα προβλήματα που υπάρχουν και στη συνέχεια παρακάθισε σε συνεδρία στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου. Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Σύμβουλος του Υπουργού, βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ και της Αστυνομίας, ο Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου, τοπικοί παράγοντες και μαθητές του Γυμνασίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «σήμερα επισκεφθήκαμε και είδαμε τα προβλήματα του Γυμνασίου Παραλιμνίου, ενός σχολείου που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπληθυσμού, μεταβατικά κατά την διάρκεια της αναδόμησης και προβλήματα που έχουν προκύψει ένεκα του πρόσφατου ανεμοστρόβιλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το εκπαιδευτήριο. Πρέπει να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις, αλλά το φλέγον ζήτημα είναι ότι στο Παραλίμνι χρειάζεται επιτακτικά η δημιουργία ενός νέου πρόσθετου Γυμνασίου».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μιλούμε για πληθυσμούς 700 μαθητών σε ένα σχολείο, αυτό είναι αδιανόητο και δεν μπορούμε να συνενώνουμε Γυμνάσιο με Λύκειο. Αυτά τα έχουμε ξεπεράσει ως εκπαιδευτικό σύστημα, τα αποφασίσαμε εδώ και δεκαετίες, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια λειτουργούν χωριστά και δεν μπορεί να έρθει εδώ η εξαίρεση και να ενοποιούμε τους δύο κύκλους της Μέσης Εκπαίδευσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως «σήμερα ακούσαμε από πλευράς του Υπουργείου ενδιάμεσες λύσεις. Απορρίφθηκε η λύση που προτάθηκε από πλευράς του Υπουργείου και επιμένουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο Γυμνάσιο».

Ερωτηθείς κατά πόσον ικανοποιούν την Επιτροπή Παιδείας οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, απάντησε «σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν προτάσεις που δεν οδηγούν πλέον στην δημιουργία ενός νέου σχολείου. Θα δοθεί πρόσθετος χρόνος 3 - 4 εβδομάδες για να μελετήσει το Υπουργείο τις νέες προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι» είπε και κάλεσε «το Υπουργείο, τη Διοίκηση να προβληματιστεί και την κυβέρνηση να έρθει αρωγός πλέον και να μελετήσει πολύ σοβαρά με πολιτική πρόταση, τη σύσταση νέου Γυμνασίου Παραλιμνίου».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «ευθύνη της Βουλής είναι να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις σωστού διαλόγου επίλυσης αυτού του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η μοναδική κατάληξη είναι η δημιουργία νέου Γυμνασίου, δογματικά πλέον το βλέπουμε και από εκπαιδευτικής και από πλευράς πληθυσμιακής τάσης, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «μας ανησυχεί πολύ η κατάσταση στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου αφού από τις έξι προκατασκευασμένες λυόμενες αίθουσες, οι τρεις είχαν καταστραφεί πρόσφατα από ανεμοστρόβιλο. Από τα 21 τμήματα που λειτουργούν στο Γυμνάσιο τα 14 είναι μετακινούμενα, δηλαδή μιλούμε για 325 μαθητές από τους 660 που υπάρχουν στο σχολείο».

Πρόσθεσε ότι «χάνεται πολύτιμος χρόνος και τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας κυρίως για τους μαθητές. Οι λύσεις για το Γυμνάσιο Παραλιμνίου πρέπει να δοθούν αμέσως και δεν θα αποδεχθούμε αυτή τη φορά μπαλώματα, αφού οι μαθητές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου έχουν δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους μαθητές των υπόλοιπων επαρχιών». Δυστυχώς συνέχισε «η δέσμευση που είχε δώσει ο τέως Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης για πέντε επιπλέον λυόμενες αίθουσες, σήμερα ενημερωθήκαμε ότι δεν υφίσταται πλέον».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι «από τη σημερινή σύσκεψη φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών παραγόντων σε θέματα εκπαίδευσης. Ωστόσο έχει συμφωνηθεί ο καθένας να παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα και μας ικανοποιεί το γεγονός ότι εάν αποδειχθεί από μέρους μας ότι υπάρχουν ανάγκες σε οποιοδήποτε τομέα της εκπαίδευσης, στοιχειώδους, Δημοτικής ή Μέσης, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε σχεδιασμό και υλοποίηση όσων πρέπει να γίνουν».

Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που έχουμε στοιχειοθετούν πλήρως την ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου και δεύτερου Λυκείου στο Παραλίμνι» και σημείωσε ότι «πρέπει να πιστώσουμε το Υπουργείο ότι προσπαθεί να εξοικονομήσει χώρους και να κάνει σωστές δουλειές, που στο παρελθόν οι πιέσεις των τοπικών αρχόντων, αποδείχθηκε ότι έφερναν λανθασμένες ενέργειες. Σήμερα υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών γι’ αυτό και εμείς θα τους αποδείξουμε αυτό που πρέπει να γίνει και να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος συνέδεσε το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη Δημοτική Εκπαίδευση και είπε πως «υπάρχουν άδεια δημοτικά σχολεία στη Σωτήρα και τη Δερύνεια ενώ υπάρχει υπερπληθυσμός στα δημοτικά σχολεία Παραλιμνίου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νέο Δήμο, είμαστε στα πλαίσια της μεταρρύθμισης και έχει συμφωνηθεί από τους Δήμους Σωτήρας και Δερύνειας για να γίνει εξατάξιο το Γυμνάσιο Δερύνειας, κάτι που εμάς δεν μας βρίσκει αντίθετους».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Πυρίλλης απάντησε πως «το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να πειστεί επιστημονικά ότι υπάρχει αναγκαιότητα για δεύτερο Γυμνάσιο στο Παραλίμνι. Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι, όπως αναφέρθηκε και στη σύσκεψη, σε ένα μπουκάλι νερό χωρητικότητας μισού λίτρου, προσπαθούμε να βάλουμε 700 μιλιγκράμ» είπε και σημείωσε πως «αποφασίστηκε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Παιδείας για να εξετάσουμε και να βάλει ο κάθε ένας κάτω τα δικά του στοιχεία».

Εξάλλου ο Σολωμός Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Παραλιμνίου ανέφερε ότι «δυστυχώς από τον ανεμοστρόβιλο καταστράφηκαν τρεις λυόμενες αίθουσες στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου και αμέσως ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για αντικατάσταση τους, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι  Τεχνικές Υπηρεσίες έδωσαν οδηγίες στον εργολάβο και αναμένουμε σχετική ενημέρωση από την Τροχαία για να μεταφερθούν οι τρεις λυόμενες αίθουσες από τη Λευκωσία στο Παραλίμνι για να τοποθετηθούν στο χώρο στάθμευσης των καθηγητών".
 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1215