Ετοιμάζονται νομοσχέδια για εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση και για ρυθμίσεις στον τομέα του πολιτισμού


Κυρ. Χατζηγιάννης: Δεν μπορεί να εκδίδει εγκύκλιο η ΠΟΕΔ ή η ΟΕΛΜΕΚ και να δίνουν οδηγίες για ότι πρέπει να κάνουν ή όχι τα μέλη τους

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται η μέθοδος και η διαδικασία της εξ΄αποστάσεως εκπαίδευσης, με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας από τον αρμόδιο Υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου, που επίσης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι νομοσχέδιο ετοιμάζεται και για τη ρύθμιση του τομέα του πολιτισμού και τη σύσταση αρχείου καλλιτεχνών.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, που συνήλθε την Τρίτη με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας με αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου του, εκπρόσωποι της ηγεσίας της ΚΟΠ και ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε στο ΚΥΠΕ σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ότι έγινε παρουσίαση από μέρους του για τον τομέα της ψηφιοποίησης των σχολείων και υποβλήθηκαν ερωτήσεις και εισηγήσεις από τα μέλη της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι λέχθηκαν αρκετά και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη με ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψηφιοποίηση στον τομέα της Εκπαίδευσης, επειδή πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο σχολείο που να λειτουργεί όπως λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία και στα πρότυπα με τα οποία λειτουργούν τα σχολεία στην Ευρώπη και θα έχει σκοπό να περνούν όλα μέσα από ψηφιοποίηση.

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αναλήφθηκε από την Κυβέρνηση δέσμευση ότι θα προχωρήσει στη διεργασία ψηφιοποίησης της εγγραφής των μαθητών, και η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε αυτό να γίνει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πρόσθεσε πως δεν αναλήφθηκε δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν, ωστόσο παρατήρησε πως έγινε πάρα πολύ δουλειά.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι ο Υπουργός Παιδείας θα καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται η διαδικασία της εξ΄αποστάσεως διδασκαλίας – εκπαίδευσης, κατά τρόπο που να μην υπάρχουν πλέον ανοικτά ερωτήματα σε σχέση που εκφράστηκαν κατά καιρούς από διάφορους φορείς, είτε για σκοπούς προσωπικών δεδομένων, είτε για άλλα θέματα.

Ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση για προγραμματισμό στο ενδεχόμενο νέας έξαρσης σε εξάπλωση του κορωνοϊού το φθινόπωρο, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε αρνητικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ο Υπουργός Παιδείας παρουσίασε στην Επιτροπή την επιτυχημένη επάνοδο στα σχολεία της Γ’ Λυκείου, σημείωσε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής και δέχθηκε την κριτική αναφορικά με την καθαριότητα των σχολείων. Επί του θέματος, ο κ. Χατζηγιάννης παρατήρησε ότι  η κριτική για την καθαριότητα στρέφεται κατά του προσωπικού και κατά κύριο λόγο ήταν ατεκμηρίωτες αναφορές και αντικείμενο μικρής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε πως κατά τη τηλεδιάσκεψη έγινε έντονη αναφορά στις εγκυκλίους που εκδίδουν οι διάφορες εκπαιδευτικές και άλλες οργανώσεις, οι οποίες, συνέχισε είναι καταδικαστέες.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκδίδει εγκύκλιο η ΠΟΕΔ ή η ΟΕΛΜΕΚ και να δίνει οδηγίες για ότι πρέπει να κάνουν ή όχι τα μέλη τους.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τον Πολιτισμό, που επίσης τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει μητρώο καλλιτεχνών και ενημερώθηκε η Επιτροπή Παιδείας ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα ρυθμίζει τις πτυχές του πολιτισμού.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι ασκήθηκε κριτική και διατυπώθηκε η θέση ότι το επίδομα των 900  ευρώ δεν είναι αρκετό και ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη θέση πως ως έχουν σήμερα τα δεδομένα δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι καλλιτέχνης, πού εργάζεται και πώς

«Ως έχει η κατάσταση σήμερα, όποιος δηλώσει καλλιτέχνης, είναι», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου, για τα οποία έτυχε ενημέρωσης η Επιτροπή Παιδείας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως η ΚΟΠ ανέφερε ότι θα υιοθετήσει το πρωτόκολλο υγείας που έχει υιοθετήσει η αντίστοιχη ομοσπονδία της Γερμανίας. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας ενημερώθηκε περαιτέρω ότι δεν έχουν καθοριστεί ημερομηνίες για επανέναρξη του πρωταθλήματος, καθώς είναι απόφαση την οποία θα λάβει η ΚΟΠ.

Διευκρίνισε πως στο θέμα υπάρχει και η εμπλοκή της Κυβέρνησης, καθώς η Κυβέρνηση θα αποφασίσει αν με τη χαλάρωση μέτρων θα επιτραπούν ομαδικά αθλήματα και την συμμετοχή σε αυτά και υπό αυτό το πρίσμα η ΚΟΠ θα πάρει απόφαση κατά πόσον θα συνεχίσει ή όχι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.


Άντρος Καυκαλιάς: Αντί να αναζητούν επαίνους,να δώσουν λύσεις
Με γραπτή δήλωση του μετά από τη διαβούλευση της Επιτροπής Παιδείας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς  αναφέρει:  
"Η ωραιοποίηση της κατάστασης στα θέματα της εκπαίδευσης, που επιχειρείται από πλευράς της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, δεν ωφελεί.
Ο Υπουργός Παιδείας αντί να δηλώνει ότι όλα προχωρούν ομαλά και να αναζητεί επαίνους, είναι ωφελιμότερο να αναγνωρίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και να δώσει λύσεις.
Συγκεκριμένα απαιτείται:

  • Επικέντρωση στη διαφύλαξη και προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και εφαρμογή και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι δυο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών συνοδεύτηκαν με προβλήματα και ελλείψεις.
  • Ενώ μας χωρίζουν λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη των παγκύπριων εξετάσεων ακόμη να ανακοινωθούν σημαντικές πληροφορίες, καθώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους.
  • Η ιδέα για live streaming, εκτός του ότι είναι ανεδαφική και ανεφάρμοστη λόγω ανεπαρκειών σε τεχνολογική υποστήριξη, παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αρχές.
  • H εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πρώτιστα παιδαγωγικό ζήτημα  και απαιτείται ειδικός σχεδιασμός του τρόπου διδασκαλίας και παραγωγή κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.
  • Δύο μήνες μετά την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πολλοί μαθητές παραμένουν χωρίς tablets και τεχνολογική υποστήριξη. Κι’ αυτό παρά τις κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι οι ανάγκες έχουν καλυφθεί.
  • Ειδική Εκπαίδευση: Ανεπαρκής σχεδιασμός, χωρίς πλάνο για το τι θα γίνει, αναπάντητα τα ερωτήματα των παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, συμβούλων και σχολικών συνοδών. Οι ανάγκες του τομέα μεγάλες, η στήριξη ανύπαρκτη".

 




Comments (2)

  1. Μιχάλης Συμεού:
    May 13, 2020 at 01:25 AM

    Αναρωτιέμαι σε ποια και ποσα σχολεία πηγαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής παιδείας και τα βλέπει όλα τέλεια και ρόδινα, έτοιμα να δεχθούν την ψηφιοποίηση... Τα περισσότερα σχολεια έχουν ένα πεπαλαιωμενο και σε κακή κατάσταση ηλεκτρονικο εξοπλισμό. Ο θεσμός του συντονιστή και υπευθυνου ηλεκτρονικών υπολογιστών υπολειτουργει. Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν τις απαραίτητες ειδικές αίθουσες για να στεγαστούν τα εργαστηριακά μαθήματα και τα περισσότερα στριμωχνονται σε μια αίθουσα. Γραφική ύλη και εποπτικά μέσα δεν παρέχονται πάντα και αναγκάζεται ο εκπαιδευτικός να τα αγοράζει από την τσέπη του. Κάποια μαθήματα δεν αναβαθμίστηκαν σύμφωνα με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ή πάγωσε σε ένα σημείο η μεταρρυθμιση τους. Και όλα αυτά συν ίσως και κάποια άλλα που δεν θυμάμαι τώρα, προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν επενδυετε στην παιδεία του τόπου, ταυτόχρονα κάνετε και περικοπές, και το μυαλό σας είναι στο πως να σώζετε τράπεζες και να στηρίζετε τους επιχειρηματίες και τους βιομηχάνους. Κατά τα άλλα, θέλετε και ψηφιοποίηση των σχολείων τώρα και κουνάτε το δακτυλο στις συντεχνίες μας να μην βγάζουν εγκυκλίους με οδηγίες. Με απλά λόγια, "όλα τα έχει η Μαριορη, ο φερετζές της έλειπε ".
    Δεν είναι όλα τα σχολεία σαν τα 4-5 της Λευκωσίας, που αποτελούν την αφρόκρεμα και επισκέπτεστε κάθε φορά, για να εκθειασετε το έργο σας κύριε Χατζηγιάννη και κύριε υπουργέ. Επενδύστε στην παιδεία και μην στηρίζεστε σε χορηγίες, για να πάρετε ταμπλετ, που ακόμα κι έτσι δεν τα καταφέρνετε πάλι. Επιπλέον, εντάξετε και το μάθημα των υπολογιστών σε όλα τα δημοτικά σχολεία, για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία τεχνολογικά εγγραμματη, και τότε μιλάμε και για ψηφιοποίηση...

  2. Γεώργιος Ξενής:
    May 13, 2020 at 08:17 AM

    Η πρόθεση 'εξ' δεν χρειάζεται απόστροφο, διότι απλούστατα δεν της λείπει κάποιο γράμμα. 'Εξ αποστάσεως' λοιπόν και ΟΧΙ 'εξ' αποστάσεως'. Έτσι γράφουμε και 'εξ Αθηνών', 'εξ απαλών ονύχων', 'εξ αδιαιρέτου' κτλ.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4255