Δεν επηρεάζεται ο αριθμός Κυπρίων εισακτέων στα ΑΑΕΙ Ελλάδας


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας έλαβε διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα επηρεαστεί ο αριθμός των  θέσεων που θα παραχωρηθούν σε Κύπριους για σπουδές στα ΑΑΕΙ Ελλάδας, είπε  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης. Aναφερόμενος σε άλλο θέμα που συζήτησε η Επιτροπή, τους κανονισμούς για τα αλλόγλωσσα προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να επιβάλλονται δίδακτρα με βάση το κόστος.

Θέσεις σε ΑΑΕΙ Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες μειώσεις εισακτέων στα ΑΑΕΙ της Ελλάδος και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει  η πολιτείας  για μη  επηρεασμό  των  θέσεων  που δίνονται στην Κύπρο, που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Παιδείας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστεί ο αριθμός των θέσεων που δίνει η Ελλάδα σε Κύπριους φοιτητές και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει η όποια ανησυχία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως αναμένεται να επιβεβαιωθούν στην πράξη οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Πρόσθεσε πως ο ΑΚΕΛ έθεσε την επιτακτική ανάγκη τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου να αυξήσουν τον αριθμό των θέσεων ώστε να δοθεί στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό Κυπρίων υποψηφίων φοιτητών η ευκαιρία να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του τόπου.

«Όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν αρχές Ιουλίου και ευχόμαστε να μην υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη» συμπλήρωσε.

Δίδακτρα σε αλλόγλωσσα προγράμματα δημοσίων πανεπιστημίων

Για τα δίδακτρα που αφορούν αλλόγλωσσα προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπήρξε συναίνεση και διαμορφώθηκε κείμενο κανονισμών το οποίο αποδέχθηκε η εκτελεστική εξουσία, που διαλαμβάνουν ότι η βάση καθορισμού των διδάκτρων θα είναι το πραγματικό κόστος.

Δεν μπορεί ο Κύπριος φορολογούμενος να επιδοτεί τα δίδακτρα ξένων φοιτητών στην Κύπρο λόγω του ότι οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους αποτελούν περιοριστικό παράγοντα, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την προσέγγιση που τείνει να ρυθμίσει την έναρξη των ξενόγλωσσων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια. Διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι υπέρ των ξενόγλωσσων προγραμμάτων, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι διαφωνία έγκειται στην οικονομίστικη προσέγγιση της Κυβέρνησης, που θέτει πάνω από όλα τη βιωσιμότητα αυτών των προγραμμάτων. Διατύπωσε περαιτέρω τη θέση ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει στην προσέλκυση αξιόλογων ξένων φοιτητών.

Είπε ακόμα ότι ο ανταγωνισμός των κυπριακών δημοσίων πανεπιστημίων δεν είναι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, αλλά με Πανεπιστήμια άλλων χωρών. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν τα δημόσια πανεπιστήμια επιβάλουν πολύ ψηλά δίδακτρα στο τέλος της ημέρας, δεν θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον αριθμό των ποιοτικών ξένων φοιτητών που θέλουμε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «θεωρούμε πως δεν πρέπει να υπάρχουν δίδακτρα και ότι η βασική οδός πρόσβασης σε αυτά τα προγράμματα να είναι η παγκύπριες εξετάσεις.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι κατά την επέκταση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια το ζητούμενο είναι να καταστούν ελκυστικά προς του ξένους φοιτητές του εξωτερικού και ιδιαίτερα του άριστους.

Θα πρέπει να είναι προγράμματα που θα στοχεύουν στη φοιτητική αριστεία και για την επίτευξη του στόχου αυτού την ευθύνη έχουν αποκλειστικά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα είπε ο κ. Γιωργάλλας καλώντας του Βουλευτές των άλλων κομμάτων να εγκρίνουν τους κανονισμούς ώστε τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα που σχεδιάζουν και από το Σεπτέμβρη να μπορέσουν να εφαρμόσουν κάποια από αυτά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι ενώ υπάρχει προσέγγιση αυτά τα προγράμματα να προσφέρονται δωρεάν, η πλειοψηφούσα θέση είναι να πληρώνονται δίδακτρα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1353