Τα θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, Ειδικής και σχολικών βοηθών συζητήθηκαν στην Επ. Παιδείας


Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η συμμετοχή των παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης στις εξετάσεις των τετραμήνων και οι τρόποι διασφάλισης της ισότιμης συμμετοχής τους σε αυτές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί βοηθοί/ συνοδοί και η ανάγκη κατοχύρωσης του επαγγέλματός τους, είναι, μεταξύ των θεμάτων, που συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριακός Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα σχολεία της Κύπρου.
«Η ευθύνη αν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργήσει σωστά ανήκει σε όλους και όχι σε ένα μόνο μεμονωμένο. Άρα, λοιπόν, έκαστος εξ ημών θα πρέπει να αναζητήσει τι μερίδιο ευθύνης έχει στο να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της εκπαίδευσης στα παιδιά μας και όχι να αναζητούμε τρόπους να μην κάνουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση κάποιοι και να μετακυλούμε την ευθύνη σε άλλους», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης έκανε έκκληση προς έκαστο, ένεκα της ιδιαιτερότητας αυτής της χρονιάς, το συντομότερο δυνατό, όλοι ενωμένοι «να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση που έχει το κάθε μας παιδί», όπως είπε .
«Θα είναι έγκλημα, θα είναι μεγάλο κακό, θα είναι αρνητική προσφορά προς τα παιδιά μας, να μην ενώσουμε δυνάμεις και να προσφέρουμε τη διασφάλιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης στους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και ως τέτοια θα πρέπει να καθορίζεται και ορίζεται η συμπεριφορά μας και η φρασεολογία που να έχει μοναδικό κίνητρο τη συνείδηση. Οι εκπαιδευτικοί με ζήλο και αφοσίωση επί καθημερινής βάσεως κάνουν τον αγώνα τους και δια ζώσης αλλά και με άλλα μέσα να προσφέρουν στα παιδιά μας. Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που πρέπει να συμβάλουν στο να διασφαλιστεί πλήρως η ροή της εκπαίδευσης κατά τη φετινή χρονιά», συμπλήρωσε .
Σε ερώτηση για την εξ αποστάσεως μάθηση σε μαθητές με ειδικά προβλήματα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι σίγουρα εδώ υπάρχουν περιθώρια, «στα οποία θα πρέπει να εγκύψουμε προκειμένου να αναπτυχθεί και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
«Είναι ένα περίπλοκο, σύνθετο πρόβλημα, απαιτεί τεράστιες δεξιότητες, απαιτεί πρόσθετους εξοπλισμούς, απαιτεί στο σύνολο μια διαφορετική προσέγγιση και ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα όπως κινούνται, σίγουρα παρουσιάζονται αδυναμίες. Αυτές οι αδυναμίες δεν μπορούν να διασφαλίσουν με επιτυχία στην ολότητα τους την παροχή εκπαίδευσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε αυτά τα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι προτεραιότητα και δεν πρέπει να προσπαθήσουμε με όλους εκείνους τους τρόπους και δεξιότητες που σήμερα διαθέτουμε», σημείωσε.
Το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, έχει δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει όλες τις διευκολύνσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες και χρήσιμες, σε σχέση με τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων.
«Άρα, λοιπόν, κάθε παιδί, το οποίο θα πρέπει να δηλώσει την αδυναμία στο σχολείο του ή τις διευκολύνσεις που χρειάζονται, είναι έτοιμο το Υπουργείο να τις διασφαλίσει», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα των σχολικών βοηθών, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι σήμερα συζήτησαν στην Επιτροπή Παιδείας και πάλι το θέμα της κατοχύρωσης των σχολικών συνοδών και πρόσθεσε ότι σίγουρα θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιστημονική εκείνη επιτροπή, η οποία καθορίζει την ανάγκη της ειδικής εκπαίδευσης και κατ΄ επέκταση την ανάγκη σε συνοδούς και από εδώ θα πρέπει να απορρέει και το πλαίσιο δυνατοτήτων, δεξιοτήτων, οι οποίες θα προσφέρονται από το άτομο που θα ονομάζεται συνοδός ή βοηθός.
«Θα συνεχίσει η Επιτροπή Παιδείας τη συζήτηση αυτού του θέματος. Σε 15 μέρες θα έρθουν προσχέδια που θα αποτελούν βάση περαιτέρω συζήτησης. Σκοπός μας είναι να ετοιμαστεί ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορεί να διαμορφωθεί και ένα ειδικό καθεστώς εργοδότησης των σχολικών συνοδών», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 και το Υπουργείο Παιδείας ακόμα ψάχνεται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
«Εννέα μήνες μετά και η αναβάθμιση των δικτύων δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα σχολεία δεν έχουν λάβει τον αναγκαίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ η παραχώρηση συνδρομητικών πακέτων σύνδεσης με το διαδίκτυο σε όσους μαθητές τα χρειάζονται, δεν έχει υλοποιηθεί. Εννέα μήνες μετά και μόλις πριν μερικές μέρες συστήθηκε Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα για θέματα αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας και η παραγωγή και διανομή κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμα αναμένεται από τις σχολικές μονάδες. Ιδιαίτερα ανύπαρκτες είναι οι ειδικές εφαρμογές για τα άτομα με αναπηρίες», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας, στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, επικαλείται τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
«Ωστόσο, το ίδιο το Υπουργείο δεν την εφαρμόζει. Η έκθεση αντίκτυπου για τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι ακόμα έτοιμη, σε αντίθεση με το τι προβλέπει η νομοθεσία. Εννέα μήνες μετά και το Υπουργείο συνεχίζει την προπαγάνδα του, συνεχίζει τα ίδια παραμύθια, συνεχίζει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του συστήματος», συμπλήρωσε.
Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της είπε ότι ολιστική Νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει το καθεστώς εργοδότησης σχολικών βοηθών/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες,  θα είναιπρος όφελος των ιδίων των παιδιών.
«Τον Σεπτέμβριο του 2017 εγγράψαμε θέμα στην Επιτροπή Παιδείας που αφορά τα προβλήματα από το υφιστάμενο καθεστώς εργοδότησης των σχολικών συνοδών παιδιών με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο εξετάσαμε με πάρα πολλή προσοχή και στο οποίο καταλήξαμε μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες και παράπονα γονέων. Είναι γεγονός ότι υπάρχει η απόλυτη απουσία νομοθετικού πλαισίου και νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος ανάθεσης σχολικών βοηθών και συνοδών. Την ίδια στιγμή στην υφιστάμενη πρακτική και διαδικασία που ακολουθείται δεν υπάρχει καμία αναφορά στα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο κάθε σύνοδος για την ανάθεση αυτής της ιδιότητας», σημείωσε.
Περαιτέρω, είπε η κα. Ερωτοκρίτου, ένα επιπλέον σημείο μεγίστης σημασίας είναι ότι απουσιάζει το πρώτιστο κριτήριο, η εξειδικευμένη ανάγκη του κάθε παιδιού στη βάση των συμφερόντων του.
«Όλα αυτά τα ζητήματα δεν είναι κριτήρια στη διαδικασία ανάθεσης και πρόσληψης σχολικών βοηθών από τις σχολικές εφορείες και γι` αυτό προτείναμε, και ενόσω δεν ρυθμίζεται θα εξακολουθούμε να πιέζουμε, έτσι ώστε να υπάρξει ολιστική νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη των σχολικών βοηθών για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών του κάθε παιδιού», συμπλήρωσε.
Η κα. Ερωτοκρίτου είπε ότι το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε τα εξής: Πρωτίστως τα καθήκοντα εργοδότησης των συνόδων να είναι πλήρη, σαφή και καταγεγραμμένα, Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι εντολής των επιτροπών πρόσληψης, Πρέπει να γίνει αναθεώρηση του συστήματος εποπτείας και/ή λογοδότησης των σχολικών εφορειών σε επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων και/ή νομοθετικών διατάξεων, οι αποφάσεις των επαρχιακών επιτροπών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης πρέπει να είναι πάντα αναλυτικές, ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα καθώς πολλές φορές οι αποφάσεις των επιτροπών είναι μονολεκτικές.
«Για εμάς η διαδικασία που υφίσταται μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι πάσχει ενόψει του ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, ενώ κατά την ψηφοφορία για την πρόσληψη των σχολικών βοηθών - συνοδών οι γονείς έχουν μόνο μία ψήφο ανεξάρτητα με το πόσα παιδιά αφορά η διαδικασία. Αναμένουμε και θα απαιτήσουμε και θα εργαστούμε έτσι ώστε οι προτάσεις μας για ολιστική νομοθετική ρύθμιση επιτέλους να πάρουν το δρόμο της Ολομέλειας και να έχουμε μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση είτε αυτή προέλθει από το Υπουργείο Παιδείας είτε αυτή προέλθει από πρωτοβουλία βουλευτών με συγκεκριμένες προτάσεις νόμου», πρόσθεσε.
 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι τo Υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
«Δυστυχώς  απ’ ό,τι έχει λεχθεί στην Επιτροπή Παιδείας σήμερα, τόσο από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, όσο και από τους άμεσα εκπροσώπους παιδιών με αναπηρίες, φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις, ούτε και οι διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι που να δημιουργηθούν οι δυνατότητες να τύχουν ίσης μεταχείρισης και ίσης αντιμετώπισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα παιδιά με αναπηρία. Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των προβλημάτων και να προβεί σε έναρξη διαβουλεύσεων με τη  Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργάνωσης Αναπήρων για να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις τους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής και ίσης μεταχείρισης», σημείωσε.
 
Ο Βουλευτής Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας,
σε δηλώσεις του είπε ότι η εξ αποστάσεως τείνει να γίνει το γεφύρι της Άρτας για την εκπαίδευση. «Ολημερίς το χτίζουμε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Πρέπει να καταλάβουμε και ειδικά να καταλάβουν οι εταίροι της εκπαίδευσης ότι διανύουμε μη ομαλές συνθήκες εκπαιδευτικές. Και οι διαφορές, τα συμφέροντα, οι σκοπιμότητες, πρέπει να μείνουν στην άκρη. Το ζητούμενο είναι να μην χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο εκπαιδευτικού χρόνου, για να συνεχιστεί ομαλά και απρόσκοπτα η σχολική εκπαίδευση, ακόμα και σε συνθήκες νέου εγκλεισμού είτε με εξ αποστάσεως εργαλεία είτε με φυσική παρουσία στην τάξη», συμπλήρωσε. Ιδιαίτερα, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει το Υπουργείο να δει ξεχωριστά τους μαθητές με αναπηρίες.
«Είμαστε πολύ κοντά στις εξετάσεις των τετραμήνων. Εκφράζουμε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας να δει σοβαρά τις προτάσεις και τις απαιτήσεις των οικογενειών με μαθητές με αναπηρίες και να επικεντρωθεί τουλάχιστον σε ένα ζωτικό ζήτημα για αυτούς τους μαθητές: Τη διαφοροποίηση των δοκιμίων, ώστε να μπορούν οι μαθητές με αναπηρίες να συναγωνιστούν ισάξια και ισότιμα με τους άλλους συμμαθητές τους και βέβαια να προχωρήσουμε με την υπηρεσιακή κατοχύρωση των συνοδών και βοηθών τους», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1690