Πρόταση της Επ. Παιδείας της Βουλής για εισδοχή ξένων φοιτητών στα κολέγια


 Κυριάκος Χατζηγιάννης: Θα διαβιβαστεί στην Κυβέρνηση. Θα δώσει μια νέα ώθηση στα κολέγια

Το πολύκροτο θέμα των κριτηρίων εισδοχής στα κολέγια συζήτησε σήμερα Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και κατέληξε σε πρόταση, η οποία θα διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πλαίσιο πρότασης που θα διαβιβαστεί στην Κυβέρνηση.

 «Διεξήχθη ένας διάλογος, μια συζήτηση με απότοκο μια σύγκλιση που έχουμε πετύχει, με σκοπό να δώσουμε νέα ώθηση στην κολεγιακή εκπαίδευση, άκρως απαραίτητη για την κυπριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι η πρόταση, στην οποία έχει συμφωνήσει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μαζί με τον Φορέα Ποιότητας, είναι πολύ καλή. Θα τη διαβιβάσουμε στους Υπουργούς και κατ’ επέκταση στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «η σύγκλιση αυτή είναι πολύ πιο αυστηρή, ακόμη και από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού προβλέπονται επιπτώσεις, ποινές σε κολέγια ή τριτοβάθμια ιδρύματα, στην περίπτωση όπου φοιτητές τα εγκαταλείπουν είτε για σκοπούς αιτήσεων  πολιτικού ασύλου είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο». Γι΄ αυτό, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, «θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή με αυτές τις επιπτώσεις θα δώσει μια νέα ώθηση στα κολέγια».

«Θα μπορέσουν τα κολέγια μας να εγγράψουν ποιοτικούς φοιτητές από τρίτες χώρες και μάλιστα στη βάση της διαχρονικής εθνικής στρατηγικής που είναι η ποιότητα. Εύχομαι το συντομότερο να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ώστε να καταστεί απόφαση του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου, και να μπορέσουν τα κολέγια να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη βάση ποιότητας και να διασφαλίσουν και αυτά τη δική τους βιωσιμότητα. Στην πρόταση μας δεν  υπάρχει διάκριση μεταξύ πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων. Πρέπει να υπάρχει ίση αντιμετώπιση», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ποιες θα είναι αυτές οι ποινές, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι στην περίπτωση όπου φοιτητές ενός κολεγίου το εγκαταλείψουν για οποιονδήποτε σκοπό, τότε θα αφαιρείται από το δικαίωμα ποσόστωσης εγγραφής ξένων φοιτητών από το συγκεκριμένο κολέγιο και αυτό θα πηγαίνει αθροιστικά για τα επόμενα χρόνια. «Άρα, είναι αποτρεπτικός παράγοντας να εγγράφουν φοιτητές για τους οποίους δεν θα υπάρξει δέσμευση. Το κολέγιο δεν θα μπορεί να εγγράψει αυτό τον αριθμό φοιτητών για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2157