Πρώτη ενημέρωση Προδρόμου στη νέα σύνθεση της Επ. Παιδείας της Βουλής


Για ΑΒΠ: Λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή μισθοδοσία της κατηγορίας αυτής των εκπαιδευτικών, ίσως να είναι ασύμφορο να ενταχθούν σε σχέδιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη μείωση του αριθμού τους.

Ζητήματα που άπτονται της απασχόλησης εκπαιδευτικών με το σύστημα της αγοράς υπηρεσιών, της αναβάθμισης Τεχνικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, της μετάβασης του δημόσιου σχολείου στην ψηφιακή εποχή, θέματα που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία και την ετοιμότητα αντιμετώπισής της την ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβρη αλλά και η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και η κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, αναδείχθηκαν τη Δευτέρα στην 1η  συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού με τη νέα της σύνθεση.

Για τα πάνω θέματα και αρκετά άλλα τα οποία ήγειραν ο Πρόεδρος, Παύλος Μυλωνάς και τα μέλη της Επιτροπής, απαντήσεις έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για τους στρατηγικούς στόχους και σχεδιασμούς του Υπουργείου σημειώνοντας και την άμεση ανταπόκριση λειτουργών του που έδωσαν το πρωί το παρών τους στο Γυμνάσιο Λευκάρων, που μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου, άνοιξε για μαθητές από τις πληγείσες περιοχής.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα, σήμερα Δευτέρα, λειτούργησε υπό τη μορφή καλοκαιρινού σχολείου το Γυμνάσιο/Λύκειο Λευκάρων όπου εκεί πέραν της διευθυντικής ομάδας του σχολείου βρέθηκαν και η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και η Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΑΝ προσφέροντας ψυχολογική στήριξη στις περιπτώσεις που ενδεικνυόταν κάτι τέτοιο.

Ως θερινό σχολείο θα λειτουργήσει εκτάκτως και το Περιφερειακό Σχολείο Ιαματικής μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας και αφού κρίθηκε κατάλληλο κτιριολογικά μετά την πύρινη λαίλαπα που κτύπησε την περιοχή. Το σχολείο λειτούργησε και σήμερα.

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ότι προς την κατεύθυνση του στόχου για εμβολιαστική κάλυψη των νέων, αναλαμβάνεται πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου, ώστε να λειτουργήσει πρόγραμμα εμβολιασμού των φοιτητών με τη συνδρομή των κλάδων σπουδών ιατρικής και νοσηλευτικής.

Για το θέμα της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση το οποίο έθιξαν βουλευτές από αρκετά κόμματα, ο κ. Προδρόμου, είπε ότι δεν είναι εναπόκειται η επίλυσή του σε «πολιτική βούληση» και λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλή μισθοδοσία της κατηγορίας αυτής των εκπαιδευτικών, ίσως να είναι ασύμφορο να ενταχθούν σε σχέδιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη μείωση του αριθμού τους.

Αναφορικά με θέματα ειδικής εκπαίδευσης, ο κ. Προδρόμου, σημείωσε ότι αρχίζει η ανακατασκευή του Ειδικού Σχολείου, Απόστολος Λουκάς στη Λεμεσό και η αναβάθμιση του Παιδικού Αναρρωτηρίου του Ερυθρού Σταυρού στα Πολεμίδια και οι δύο προτάσεις που εγκρίθηκαν και πάλι στο  πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για την ενίσχυση της παρουσίας της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι και πάλι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται η μετατροπή σε ψηφιακές αίθουσες, πέραν των έξι χιλιάδων, ενώ, σε κάθε αίθουσα θα υπάρχει και οθόνη έξυπνης τηλεόρασης, βιντεοπροβολέας, ομαδικά/ατομικά μικρόφωνα καθώς και ηλεκτρονική γραφίδα σε κυρίως μαθήματα θετικών επιστημών.

Αναφορικά με το θέμα της τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου, είπε ότι δεν λύνεται με την αγορά αριθμού κλιματιστικών συσκευών αλλά είναι ζήτημα ευρύτερο που έχει να κάνει πρώτιστα με τις ηλεκτρομηχανολογικές  εγκαταστάσεις των σχολείων.

Ο Υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν μετεξέλιξη σε Πανεπιστήμιο, του Ανώτατου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ), κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ο ξενοδοχειακός κλάδος καλύπτεται από άλλα πανεπιστήμια που ήδη λειτουργούν.

Κάνοντας αποτίμηση της ακαδημαϊκής χρονιάς που έληξε, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι παρά τις προκλήσεις λόγω πανδημίας, έκλεισε με ικανοποιητικό τρόπο, κάτω από συνθήκες που δεν ήταν ομαλές και με εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης από τη στιγμή που η φυσική παρουσία δεν ήταν εφικτή εξαιτίας κορωνοϊού.

Για τη νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι αυτή τη στιγμή σε συνεργασία και με το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, γίνεται η νομική επεξεργασία του σχετικού Νομοσχεδίου, ενώ οι σκέψεις που γίνονται είναι όπως, την αρμοδιότητα για να καθορίζει τη φύση του κάθε επαγγέλματος να την έχει ένα Σώμα που θα λειτουργεί περίπου στην ίδια βάση με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) για ζητήματα του κλάδου του.

Στην αρχή της  τοποθέτησής του, ο Πρόεδρός της Επιτροπής , είπε ότι πρόθεσή μας είναι η συνεργασία τόσο με τον ίδιο τον Υπουργό όσο και με το ΥΠΠΑΝ γενικότερα «για να πετύχουμε αποτελέσματα αυτή τη φορά» προς όφελος της εκπαίδευσης και των παιδιών μας. Μετά τη συνεδρία ο Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα ανοικτά όπως αυτό της αγοράς υπηρεσιών στα απογευματινά τμήματα, της ειδικής και τεχνικής εκπαίδευσης τα οποία θα προσπαθήσουμε σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής αυτής περιόδου να βρούμε την λύση τους πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση και καταθέτοντας προτάσεις.  Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τα όσα λέχθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας σε σχέση με τα βήματα προς την πλήρη μετάβαση των δημόσιων σχολείων στην ψηφιακή εποχή σημειώνοντας ότι η επαφή με τον Πρόδρομο Προδρόμου θα είναι συνεχής και θα επεκτείνεται και πέραν του εβδομαδιαίου προγράμματος της Κοινοβουλευτικής Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της 1ης αυτής συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, ακούστηκαν απόψεις και σχεδιασμοί, που συμβάλλουν στο όραμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, σύγχρονο και αποτελεσματικό, με ενδεικτικό προς αυτό, τις διαγνωστικές εξετάσεις από την προδημοτική εκπαίδευση και την αναβάθμιση της ψηφιοποίησης της δημόσιας παιδείας.  
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι μετά και τις τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας, γίνεται ξεκάθαρο πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση και πολιτική βούληση για επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με την αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα 4000 και πλέον άνθρωποι και οι οικογένειές τους να ταλαιπωρούνται κατά παράνομο κι απάνθρωπο τρόπο, με ένα εντελώς απαράδεκτο σύστημα εργοδότησης.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία και ενδιαφέρουσες προτάσεις τα οποία ευελπιστούμε να γίνουν γεγονός, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα όπως αυτό των Παγκύπριων Εξετάσεων με τα αποτελέσματα που έχουμε και που είναι αρνητικά επηρεάζοντας δυσμενώς και το βαθμό Απολυτηρίου των μαθητών.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για ουσιαστική από του μηδενός συζήτηση για το όραμα που έχουμε όλοι μας για την παιδεία και τα σχολεία του μέλλοντος, με ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και των ολοήμερων σχολείων, μέσα από διάλογο που θα έχει κατάληξη, υλοποιώντας έτσι το όραμά μας για την εκπαίδευση που θέλουμε να έχουν τα παιδιά και η πατρίδα μας.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Αλέκος Τρυφωνίδης, κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την παράταξη, όπως επίσης και θέματα ανεπάρκειας των Τεχνικών Σχολών, ώστε να σπρώξουμε και προς τα τεχνικά επαγγέλματα τους νέους μας κάτι το οποίο απαιτεί και η αγορά εργασίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2786