Κοινή διαπίστωση της Επ. Παιδειας ότι πρέπει να δοθούν λύσεις για τους εκπαιδευτικούς αορίστου


Στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου ήταν κοινή  διαπίστωση ότι η ομάδα αυτή αδικείται και τόνισαν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργείται.

 Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε αρχικά ότι δυστυχώς έχουμε εκπαιδευτικούς 7 διαφορετικών κατηγοριών, με τους πιο αδικημένους να είναι αυτοί που βρίσκονται στο καθεστώς του αορίστου χρόνου.

Είπε πως ως ΔΗΚΟ θα εξετάσει το θέμα για να δοθούν λύσεις και το χαρακτήρισε άδικο για τους εκπαιδευτικούς και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο εν έτη 2021 να έχουμε ένα νέο σύστημα διορισμών, να διογκώνεται ο αριθμός εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και να μικραίνει ο αριθμός μόνιμου διορισμού. «Φτιάξαμε το νέο σύστημα για να εισέρχονται νέοι εκπαιδευτικοί και όπως έχει διαμορφωθεί έχουμε πετύχει το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας  είπε πως κατανοούν τις ανησυχίες που υπάρχουν αλλά και την αγωνία των εκπαιδευτικών. Ως ΔΗΣΥ, ανέφερε, έχουν εισηγηθεί όπως στην επόμενη συζήτηση του θέματος να μην τεθούν εκ νέου τα προβλήματα που δημιουργούνται αλλά οι προτεινόμενες λύσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες. Στόχος είναι να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις στο ζήτημα αυτό στη βάση συγκεκριμένων εισηγήσεων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 500 εκπαιδευτικοί αυτού του στάτους και η τάση είναι να αυξάνονται. Αυτό σημαίνει πως αυτοί είναι «εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας» καθώς δεν δικαιούνται άδειες ασθενείας, δεν μπορούν να διεκδικήσουν προαγωγές έστω και αν κάποιοι είναι πάνω από 15 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ υπάρχει διαφορετικό καθεστώς για τους δημοσίους υπαλλήλους αορίστου σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, είπε, έχει αναδειχθεί το τεράστιο θέμα με τους καταλόγους διορισίμων, δηλαδή η αύξηση των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου θα μειώσει σε τέτοιο βαθμό τις ανάγκες για μόνιμο προσωπικό που δεν θα γίνονται εξετάσεις για τον κατάλογο διορισίμων.  Άρα από τη μια έχουμε τις οδηγίες και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων που λένε πως δεν μπορείς να διώξεις έναν αορίστου χρόνου, αλλά αυτοί θα είναι εκεί εγκλωβισμένοι χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα έχουμε μια διαδικασία εξετάσεων που θα είναι άχρηστη στην πορεία.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Παιδείας ήρθε σήμερα χωρίς οποιαδήποτε λύση, και ενώ πριν 1,5 χρόνο είχε δεσμευτεί να μπει σε διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αποφεύγει αυτόν τον διάλογο. «Το Υπουργείο, συνεπώς όχι μόνο δεν έχει λύσεις αλλά δεν κάνει καν διάλογο. Αν μπορεί η Βουλή να καλύψει νομοθετικά το κενό του Υπουργείου Παιδείας, θα το πράξει» συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως κατά τη συνεδρία στο θέμα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, διαπιστώθηκε παραβίαση των αρχών της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Είπε πως η Επιτροπή Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία θα πάρουν πρωτοβουλίες ούτως ώστε αυτή η ανισότητα και αδικία που υπάρχουν στους εκπαιδευτικούς στην δημοτική εκπαίδευση και στη μέση εκπαίδευση να λάβει τέλος.
«Θα αλλάξουμε τη νομοθεσία ούτως ώστε να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου και στη συνέχεια θα δούμε και την κατοχύρωση τους μέσα στο πλαίσιο της αύξησης των μόνιμων θέσεων στην εκπαιδευτική υπηρεσία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5059