Πανεπ. Κύπρου: Εγκαταλείπονται τα σχέδια για ίδρυση Σχολής Επιστημών της Θάλασσας στη Λάρνακα


Το κόστος της υπολογίστηκε ότι ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια

Τέλος στα σχέδια για Σχολή Επιστημών της Θάλασσας στη Λάρνακα φαίνεται να έβαλε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου.

Η Επιτροπή ζήτησε ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο της εξέτασης του ετήσιου προϋπολογισμού του. Το Πανεπιστήμιο, με επιστολή ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Επιτροπής ότι δεν είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδιασμού για Σχολή Επιστημών της Θάλασσας στη Λάρνακα, καθώς υπολογίστηκε ότι το κόστος της ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια.

Λόγο για «πρωτάκουστα πράγματα» έκανε ο Προεδρεύων της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, εξηγώντας ότι η υπόσχεση της Κυβέρνησης για σχολή στη Λάρνακα, στηρίχθηκε σε εκτίμηση της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, που έκανε λόγο για κόστος €15 εκατ. «Μας είπαν ότι η πρόβλεψη για τα €15 εκατ. ήταν περισσότερο ακαδημαϊκή, ενώ η νυν πρυτανική αρχή έκανε μία τεκμηριωμένη μελέτη», εξήγησε.

«Όπως μάθαμε σήμερα, η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη από το 2019, για τον υπολογισμό του κόστους στα €100 εκατ.» πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης και έκανε λόγο για «κοροϊδία προς τους Λαρνακείς», οι οποίοι περιμένουν ένα έργο που φαίνεται να μη μπορεί να υλοποιηθεί. Τέλος, είπε ότι ενημερώθηκαν πως προτεραιότητα του Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την υποστήριξη του έργου της Ιατρικής Σχολής.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε ότι αυτή η ιδέα εγκαταλείπεται, θα πιέσουμε για την έναρξη διαλόγου και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για την ορθότητά της δημιουργίας της σχολής στη Λάρνακα», υπογράμμισε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ από τη Λάρνακα, Ανδρέας Αποστόλου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι κλήθηκαν το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μπουν άμεσα σε ένα νέο διάλογο με τον Δήμο Λάρνακας, για να γίνει επανασχεδιασμός και να διαφανεί αν μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας προς την επαρχία Λάρνακας.

«Όλα τα μέλη της Επιτροπής θέσαμε επιτακτικά την ανάγκη, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσουν στη λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα», ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ.

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις καθυστερήσεις και τα αυξημένα κόστη της Πολυτεχνικής Σχολής

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας απασχόλησε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και τις πιθανές αυξήσεις το τελικό κόστος της.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, το έργο, που είχε υπολογιστεί στα €53 εκατ., άρχισε τον Ιανουάριο του 2016 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις, η ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται μόλις στο 64%, με το κόστος να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα €37 εκατ. Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το έργο αναμένεται να τελειώσει το 2023.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, έκανε λόγο για «προχειρότητα του κράτους» και είπε ότι «κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει η ολοκλήρωσή του», ενώ κατέληξε ότι «κανείς δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, μίλησε για «εγκληματικές καθυστερήσεις» και ανέφερε ότι το θέμα θα εγγραφεί στην Επιτροπή Ελέγχου. «Ζητούμε από τον Γενικό Ελεγκτή, με βάση την έκθεση και τα ευρήματά του, να υποδείξει ποιοι ευθύνονται για την εγκληματική καθυστέρηση και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, για τους οποίους ζητούμε άμεση παραίτηση και δέσμευση κονδυλίου του προϋπολογισμού, που αφορά στην πληρωμή τους», τόνισε.

Είπε, ακόμα, ότι διαπιστώθηκε ελλιπής στελέχωση της Ιατρικής Σχολής και μειωμένος προϋπολογισμός για τις ανάγκες της, όπως επίσης και επιπτώσεις από την έλλειψη Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


2587