Προδρόμου για εξετάσεις τετραμήνων: Κάποιοι προσπαθούν διαρκώς να πολεμήσουν το σχολείο


 *Στο Υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη ξεκινήσει επιστημονικές αξιολογήσεις, μία εκ των οποίων αφορά συγκεκριμένα το μάθημα της Χημείας έχει ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή της Βουλής

*Τα αποτελέσματα στα Νέα Ελληνικά είτε στην Γ’ Λυκείου, είτε στη Β,’ είτε στην Α,’ είτε στις παγκύπριες εξετάσεις, είναι πάντα όπως περιγράφεται

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων των τετράμηνων και συγκεκριμένα του Α ́ τετράμηνου, που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά φέτος σε ολόκληρο το φάσμα του λυκειακού κύκλου, καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την εφαρμογή των ενδιάμεσων εξετάσεων, τέθηκαν τη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, να αναφέρει πως θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων τελεί  υπό αξιολόγηση.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ήδη γίνονται  μια σειρά από μελέτες και αξιολογήσεις των διαδικασιών, σημειώνοντας πως το Υπουργείο είναι ακόμα στη διαδικασία προς ολοκλήρωση. Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του θεσμού θα θέσουν αναλυτικά στοιχεία ενώπιον των μελών της Επιτροπής, για ενημέρωση.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας διέψευσε τη φημολογία ότι φέτος τα αποτελέσματα στις εξετάσεις ήταν πολύ χειρότερα, λέγοντας ότι σε δείγμα περίπου 15% των σχολείων, που μπόρεσε το Υπουργείο του να έχει στοιχεία «δεν επαληθεύεται αυτή η φήμη που έχει κυκλοφορήσει». Εξέφρασε την λύπη του, γιατί όπως σημείωσε «από τις 3 Φεβρουαρίου και προτού καν διορθωθούν εξετάσεις και προτού κάποιος να έχει ακόμα τη δυνατότητα να ξέρει, είχε διαδοθεί μια πληροφορία ότι δήθεν τα αποτελέσματα είναι πιο χαμηλά».

«Προφανώς», είπε, «κάποιοι προσπαθούν διαρκώς να πολεμήσουν το σχολείο, να μην αφήσουν να έχουμε απρόσκοπτες διαδικασίες, να δημιουργούν αντιπαλότητες και αχρείαστε συζητήσεις επί συζητήσεων».  

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης εφαρμόστηκε, όπως και τις προηγούμενες σχολικές χρονιές με επιτυχία, ενώ υπενθύμισε πως σύμφωνα και με άρθρο των κανονισμών -που εφαρμόζονται και ψηφίστηκαν από τη Βουλή- όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Γ’ Λυκείου και στο Γ’ έτος των Τεχνικών σχολών, δηλαδή με το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση.

«Εκεί θα μπορούμε να κάνουμε συζήτηση, να πάρουμε αποφάσεις και μα γίνει  εμπεριστατωμένη ενημέρωση της Βουλής. Γι’ αυτό το σκοπό είναι που στο Υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη ξεκινήσει επιστημονικές αξιολογήσεις, μία εκ των οποίων που αφορά συγκεκριμένα το μάθημα της Χημείας έχει ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή της Βουλής».

Απαντώντας σε ερώτηση περί αποκαρδιωτικών αποτελεσμάτων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ο κ. Προδρόμου είπε πως «τα αποτελέσματα στα Νέα Ελληνικά είτε στην Γ’ Λυκείου, είτε στη Β,’ είτε στην Α,’ είτε στις παγκύπριες εξετάσεις, είναι πάντα όπως περιγράφεται.

Σημείωσε πως «θα ήταν καλά αν ασχολούμασταν κάθε χρόνο», για να σημειώσει πως «όταν ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων είχαμε υπογραμμίσει ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι περίπου 1 στα 5 παιδιά τελειώνοντας το σχολείο στην Κύπρο βαθμολογείται στη γλώσσα μας από 0 μέχρι 5»

Επίσης, είπε πως θα έπρεπε να απασχολήσει και το ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς έχουν βαθμολογία κάτω από τη βάση.
«Αυτό υπογράμμισα και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Το θέμα δεν είναι πότε και ποιες εξετάσεις κάνουμε. Και αν δεν γίνονταν εξετάσεις καθόλου ενδεχομένως τα κενά αυτά θα υπήρχαν στους νέους ανθρώπους. Άρα, λοιπόν, αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει -και θα χρειαστούμε και τη συμβολή της Επιτροπής και των πολιτικών δυνάμεων- είναι ενδεχομένως να αναδιοργανώσουμε κάποιες από τις σπουδές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο».

Επιπλέον, ανέφερε πως του χρόνου θα έχουμε ενδείξεις από αξιολογήσεις και στο Γυμνάσιο, για να προσθέσει πως έγκαιρα από την πρώτη Γυμνασίου πρέπει να γίνει μία συζήτηση, ούτως ώστε να ληφθούν «βελτιωτικά ουσιαστικά μέτρα και όχι μονοκόμματες προτεινόμενες λύσεις».

Επανέλαβε ότι «εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις και κενά πρέπει να βελτιωθούμε», συμπληρώνοντας πως «εκεί πρέπει να στοχεύσουμε και το Υπουργείο είναι έτοιμο και πρόθυμο να συνεργαστεί και με τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να τους δοθεί χρόνος να αφομοιώσουν τις νέες αυτές μεθόδους και να επιμορφωθούν».     

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


2690