Ενστάσεις Γ. Ελεγκτή για συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς Παν. Κύπρου και ΤΕΠΑΚ


Ενστάσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, την Παρασκευή στην έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού για τη ψήφιση των συμπληρωματικών προϋπολογισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ για το 2023 οι οποίοι οδηγούνται στην Ολομέλεια την επόμενη Πέμπτη. 

Συγκεκριμένα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού συζήτησαν στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, υπηρεσιακών των δύο πανεπιστημίων και των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών για τον περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμο του 2023 ύψους 19.256.050 ευρώ και για τον περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμο του 2023 ύψους 13.825.944 ευρώ.

Από τους Βουλευτές εκφράστηκε η θέση ότι είναι επάναγκες η υλοποίηση των φοιτητικών εστιών στο ΤΕΠΑΚ ενώ τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η Κυβέρνηση σε στρατηγικό σχεδιασμό για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Εντός της Επιτροπής ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη για ψήφιση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μια κανονικότητα».  

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εξήγησε ότι η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παραμένει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού σημειώνοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι για δεύτερη φορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου έρχεται ενώπιον της Επιτροπής και επιμένει να εγκριθούν πράγματα πριν την ώρα τους.

Όσον αφορά το ΤΕΠΑΚ και την ανέγερση εστιών ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε να σταλεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία, από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπόμνημα ανάπτυξης του έργου (Project Concept Note) που να περιλαμβάνει και μελέτη βιωσιμότητας όπως το απαιτεί και η νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι όσον αφορά τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία. «Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, τον Οκτώβριο, και ελπίζω να μην διαψεύσουν όσους θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου», είπε. Σημείωσε ότι τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν καμία επιφύλαξη, παρά και τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να υιοθετήσουν τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς ενώ εκφράζουν δυσκολίες όταν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι όπου υπάρχουν δυνατότητες περιορισμού των δαπανών και στα δημόσια πανεπιστήμια και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και αλλού θα πρέπει να γίνεται γιατί υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αφορούν και την ειδική εκπαίδευση που το έχουν ανάγκη. Σημείωσε ότι το 90% του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το ΤΕΠΑΚ, αφορά την ανέγερση φοιτητικής εστίας και πρόσθεσε ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που δυσκολεύονται αφάνταστα να καλύψουν τα ενοίκια για τις σπουδές τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι από πλευράς ΔΗΣΥ τέθηκαν ορισμένοι προβληματισμοί για συγκεκριμένα κονδύλια στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Πήραμε κάποιες απαντήσεις, αλλά θεωρούμε ότι για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου θα πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για τον στρατηγικό τους σχεδιασμό και για το που θέλουμε να οδηγήσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο», είπε.

Ο κ. Αλαμπρίτης χαιρέτισε το γεγονός της υλοποίησης των εστιών για το ΤΕΠΑΚ, λέγοντας ότι θα μειώσει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στη Λεμεσό. Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν και άλλα μέτρα από πλευράς ΔΗΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης των συμπληρωματικών προϋπολογισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ ξεδιπλώθηκε το τεράστιο ζήτημα με τα ενοίκια των φοιτητών. Πρόσθεσε ότι από τον υπεύθυνο της φοιτητικής μέριμνας του ΤΕΠΑΚ λέχθηκε ότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα πλέον στη Λεμεσό που όχι μόνο δεν μπορούν οι φοιτητές να βρουν ένα στούντιο, το ενοίκιο του οποίου ξεπερνά τα 1000 ευρώ, αλλά γενικά δεν μπορούν να εντοπίσουν σπίτια ή διαμερίσματα προς ενοικίαση. Ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις από το ΤΕΠΑΚ να παρακαλέσει μέλη του προσωπικού  να φιλοξενήσουν φοιτητές από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Εμείς θα στηρίξουμε και την αύξηση των επιδομάτων στο ΤΕΠΑΚ ενοικίου προς τους φοιτητές, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζει την κατάσταση», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση και θα πρέπει η Κυβέρνηση, βεβαίως πάντοτε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και λαμβάνοντας υπόψη την ακαδημαϊκή τους αυτονομία, καθώς και τα δημόσια οικονομικά, να προχωρήσει τάχιστα με στρατηγικό σχεδιασμό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι για τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς των δύο πανεπιστημίων έχουν εγερθεί ορισμένες επιφυλάξεις από τον Γενικό Ελεγκτή. Σημείωσε ότι είναι σε εκκρεμότητα μεγάλα έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν όμως θα πρέπει να συνεχιστούν οι φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με ταχείς ρυθμούς για να μην καταφεύγουν οι φοιτητές στα υψηλά ενοίκια αλλά και στα κατεχόμενα για να ενοικιάζουν.

Όσον αφορά την ανέγερση φοιτητικών εστιών για το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι δόθηκαν όλα τα εργαλεία και η βοήθεια ούτως ώστε στην πανάκριβη Λεμεσό να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να διαμένουν με πιο χαμηλά ενοίκια.

Οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την επόμενη Πέμπτη.

(ΚΥΠΕ/ΖΣΩ/ΗΦ)
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


3375