Στην Ολομέλεια σε 15 μέρες το θέμα της χρήσης κινητού στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης


Στην Ολομέλεια οδηγείται σε 15 μέρες το θέμα της χρήσης κινητού στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, όπου οι Βουλευτές θα τοποθετηθούν, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι «νομίζω είναι μια χρήσιμη αλλαγή», προσθέτοντας ότι « εκείνο που χρειάζεται κατά την άποψη μας όπως συζητήθηκε σήμερα είναι η περαιτέρω συζήτηση των εκπαιδευτικών με τα παιδιά», καθώς αυτοί θα εφαρμόσουν την νομοθεσία.

Η ενημέρωση τους για τις ακριβείς προθέσεις και των εκπαιδευτικών που συμφωνούν και την απόφαση που θα λάβει τελικά η Ολομέλεια της Βουλής, ούτως ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά για τους λόγους τους οποίους λαμβάνεται αυτή η απόφαση. «Δηλαδή, η ενημέρωση μέσα στα πλαίσια της πρόληψης και της αντιμετώπισης ενός θέματος που πραγματικά επιστημονικά αποδεικνύεται ότι για όλους τους ανθρώπους μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει στην ψυχική τους υγεία, στη συγκέντρωση τους και πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζονται από τη συχνή χρήση των έξυπνων όπως λέμε τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι το ζήτημα της χρήσης των κινητών στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης χρειάζεται όντως ρύθμιση.

«Και αυτό αναγνωρίζεται από όλους και επίσης αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση έχει όντως ξεφύγει με βάση και τα στοιχεία για εκφοβισμό, στοιχεία από αρνητική χρήση, τα οποία έχουν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παιδείας. Το κινητό την ίδια στιγμή και η χρήση του είναι μέρος της Τεχνολογικής, Επικοινωνιακής ανάγκης της σύγχρονης κοινωνίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, ταυτόχρονα με τις ανάγκες των παιδιών πάντα στα πλαίσια της σχολικής ζωής και της παιδαγωγικής και της επικοινωνίας», είπε. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται ρύθμιση, ότι χρειάζεται ορθός προγραμματισμός για ενδεχόμενη φύλαξη των κινητών στον σχολικό χώρο, εκπαίδευση για ορθολογική χρήση από τα παιδιά και περιορισμός της χρήσης.

«Χρειάζεται περαιτέρω ακόμα προβληματισμός για τον ρόλο των εκπαιδευτικών ως προς τον αστυνομικό χαρακτήρα της ρύθμισης. Θεωρούμε ότι πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, περισσότερο, η εμπειρία, η δοκιμή θα έλεγα από τις απαγορεύσεις που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο και να λάβουμε τα δεδομένα με την κάθε θετική σκοπιά. Ως ΔΗΣΥ θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση και εντός των επόμενων ημερών θα τοποθετηθούμε και επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής για το εν λόγω ζήτημα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε «ως ΑΚΕΛ εξαρχής καταθέσαμε τη διαφωνία μας γιατί θεωρούμε ότι το σχολείο έχει πρώτιστα ρόλο παιδαγωγικό να παίξει για να μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε με σωστό τρόπο τα παιδιά μας, να κάνουν σωστή χρήση της τεχνολογίας, των κινητών τηλεφώνων στο βαθμό που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει».

Συνεχίζοντας είπε ότι θεωρούν πως με την απαγόρευση απλώς «θα εντείνουμε το κλίμα αστυνομοκρατίας στα σχολεία».

«Θα μετατρέψουμε τους εκπαιδευτικούς την ώρα των διαλειμμάτων σε αστυνομικούς που θα επιθεωρούν την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων αντί να δώσουμε έμφαση με την εισαγωγή και άλλων τέτοιων προγραμμάτων στα αναλυτικά προγράμματα της εκπαίδευσης με τρόπο που οι μαθητές και οι μαθήτριες να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τεχνολογία», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θέλουμε να μοιάσουμε και αυτό θεωρούμε ότι μοιάζει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας με τους Λουδίτες, δύο αιώνες πριν, που με την εμφάνιση των μηχανημάτων τα έσπαζαν γιατί θα τους έπαιρναν τις δουλειές τους.

«Η τεχνολογία είναι στη ζωή μας και είναι μέρος της κοινωνικής εξέλιξης. Φτάνει να μάθουμε οι άνθρωποι να την χρησιμοποιούμε στο βαθμό που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει προς την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας», σημείωσε.   

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμενων, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «όπως μας ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, οι τροποποιήσεις που φέρνει το Υπουργείο αποτελούν μια ισορροπημένη πρόταση η οποία συμβάλλει στην υλοποίηση των παιδαγωγικών στόχων που έχουν τεθεί, δηλαδή να έχουμε ένα υγιές, μαθητοκεντρικό σχολείο, όπου τα παιδιά απερίσπαστα αφοσιώνονται στην εκπαίδευση τους, μακριά από εξαρτήσεις και από δυσάρεστα φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα, όπως του εκφοβισμού, της κοινωνικής αποξένωσης και των παραβατικών συμπεριφορών».

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο προωθεί τρόπους εκπαίδευσης με νέες τεχνολογίες και ηλεκτρονικά μέσα, «οπότε θεωρούμε ότι δεν τίθεται καν το ζήτημα χρήσης του κινητού τηλεφώνου έστω και για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Η ΔΗΠΑ, είπε θα στηρίξουν την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, ψηφίζοντας τους κανονισμούς, «έχουμε θέσει όμως σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ομοιόμορφη και ισότιμη εφαρμογή του μέτρου. Έχουμε τονίσει, και για αυτό έχουμε λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις από την Υπουργό ότι, πρώτον θα γίνεται η σωστή φύλαξη των κινητών σε θυρίδες, όπου θα τοποθετούνται στην αρχή της σχολικής ημέρας και θα τα παίρνουν πίσω τα παιδιά όταν σχολάσουν και δεύτερο ότι η επιτήρηση θα γίνεται με παιδαγωγικά μέτρα και όχι με αστυνόμευση από τους καθηγητές», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, θα εξεταστούν κάποιες εξαιρέσεις όπου το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται από τα παιδιά για σκοπούς θεμάτων υγείας, όπως τη μέτρηση των ποσοστών ινσουλίνης από παιδιά με διαβήτη κ.λπ.

«Αυτός θεωρούμε ότι είναι και ο ιδανικός τρόπος για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θα βοηθήσει στην ομαλότερη διεξαγωγή των μαθημάτων, αλλά και θα βοηθήσει τα παιδιά μας στην κοινωνικοποίηση, την υγιή εκπαίδευση και ίσως να αποφύγουμε και τα όσα δυσάρεστα έχουμε σήμερα με την αλόγιστη χρήση των κινητών στα σχολεία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











2894