Η Λήδα Κουρσουμπά ολοκληρώνει στις 8 Σεπτεμβρίου τη θητεία της


Ως Επίτροπος Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού 

Τη θητεία της ως Επίτροπος Νομοθεσίας και ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ολοκληρώνει ταυτόχρονα στις 8 Σεπτεμβρίου, η Λήδα Κουρσουμπά.
Σε επιστολή της προς τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η κ. Κουρσουμπά εκφράζει την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη της προς την πολιτεία και τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας οι οποίοι, ανεξάρτητα από πολιτικό χώρο, όπως σημειώνει, που της έδωσαν την ευκαιρία να υπηρετήσει από τρεις σημαντικές επάλξεις:

  • ως Επίτροπος Νομοθεσίας από το 2002 για τρεις (3) θητείες,
  • ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού από το 2007 για δύο (2) θητείες,
  • σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (2002 - 2004 και 2015 - 2018) στα πλαίσια τρέχουσας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, της είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα για την κατάρτιση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που επιβάλλεται να είναι σε ισχύ στη νέα τάξη πραγμάτων μέσα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών αρχών και αξίων.

Αναφέρει ότι σε αυτούς τους τομείς κατέβαλε το άπαν των δυνάμεων της να τους φέρει σε πέρας με επιτυχία. «Έχοντας πάντα ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης, προσπάθησα να επιτελέσω τα καθήκοντα μου καθοδηγούμενη από διαχρονικές αξίες του κράτους δικαίου, της πιστής ανάλυσης και εφαρμογής του νόμου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς του Κράτους, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια και με στόχο, σε κάθε περίπτωση, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», σημειώνει.
Ως Επίτροπος Νομοθεσίας, προσθέτει, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβατότητα των νομοθεσιών, αλλά και των πρακτικών και των διαδικασιών με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα τη συμμόρφωση του κράτους με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμμετοχή του σε διεθνείς πράξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Ως η πρώτη Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο, και έχοντας πλήρη επίγνωση ότι επρόκειτο για τιμή και προνόμιο που συνεπαγόταν και βαριά ευθύνη και δέσμευση απέναντι σε όλα τα παιδιά, έθεσα ως όραμά μου να γίνει πραγματικότητα, για κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο, η ουσιαστική απόλαυση των δικαιωμάτων του. Η έπαλξη αυτή ήταν για μένα μια διαρκής πρόκληση στην οποία κατέβαλα άοκνες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθώ με τρόπο θετικό και αποτελεσματικό και πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού», σημειώνει.
Τα ίδια τα παιδιά, αναφέρει, υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια συνεργάτες και συμπαραστάτες μου και πηγή διαρκούς ανατροφοδότησης καθώς και ερέθισμα για ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια και περισσότερη δράση.
«Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη γιατί, κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου κύκλου ζωής του, ο Θεσμός είχε ηγετικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό του όρου «παιδοκεντρικό» σε θεσμικό, νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να συναρτησθεί με την έννοια των δικαιωμάτων του παιδιού και τα δικαιώματα του παιδιού να βρίσκονται πλέον στο δημόσιο διάλογο», προσθέτει.
Ανεκτίμητη, αναφέρει, υπήρξε και η συνεισφορά όλων των συνεργατών της σε όλα τα επίπεδα. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










854