Επ. Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού: Η χρηση μάσκας στο σχολείο δεν πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια


Με ανακοίνωσή της σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου από παιδιά στα σχολεία η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρει:  

Tο Υπουργείο Υγείας στηριζόμενο στη σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ημερομηνίας 21/08/2020, προχώρησε στην έκδοση διατάγματος σύμφωνα με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης, καθώς και στους εκπαιδευτικούς στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης.

Κατανοώ πλήρως τον κάθε γονέα και τον κάθε εκπαιδευτικό, που εκφράζει τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του για την ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα, τις πιθανές επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία και το ενδεχόμενο πρόκλησης άλλων προβλημάτων υγείας εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης της. Αντιλαμβάνομαι τις αντικειμενικές δυσκολίες που ενέχει το συγκεκριμένο μέτρο, ειδικά όταν καλούνται να το εφαρμόσουν παιδιά, στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος και υπό τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Δεν σημαίνει όμως ότι οι όποιες πρακτικές δυσκολίες και επεμβάσεις στην άνεση μας θα πρέπει να μας εμποδίζουν από το να τα εφαρμόζουμε για προστασία της δικής μας υγείας και της υγείας των άλλων.

Πιστεύω ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα καταβάλουν τις προσπάθειες που απαιτούνται, στο πλαίσιο του ρόλου τους, ώστε τα παιδιά να εκπαιδευτούν να  προστατεύονται και στο σχολείο από τον κορωνοϊό, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διατηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, εφαρμόζοντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και επιπρόσθετα, της ορθής χρήσης της μάσκας προσώπου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εμπιστευτούμε περισσότερο τα παιδιά και ότι είναι σε θέση να συνεργαστούν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για περιορισμό του κινδύνου.

Έχοντας κατά νου την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, και ειδικότερα το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, την απαίτηση για παροχή δυνατότητας ίσης πρόσβασης στη μάθηση και της παροχής ίσων ευκαιριών, θεωρώ ότι η εφαρμογή του μέτρου χρήσης μάσκας προσώπου από μαθητές και εκπαιδευτικούς θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου σε σχέση με τα μέτρα που θα ληφθούν. Θα πρέπει δε να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι το εν λόγω  μέτρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια: θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι προστασίας οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού ή/και ομάδας παιδιών (π.χ. παιδιά με αναπηρίες) ώστε, πρωτίστως, να διασφαλίζονται η Αρχή του Συμφέροντος του Παιδιού και η Αρχή της Μη Διάκρισης.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και, μεταξύ άλλων, είμαι σε τακτική διαβούλευση με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με σκοπό να αντλώ πληροφόρηση για τις εμπειρίες και τις απόψεις των ίδιων των παιδιών από την εφαρμογή του υπό αναφορά μέτρου και να παρέμβω εκεί και όταν κρίνω αναγκαίο.  Όλες οι παρεμβάσεις βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου μου, www.childcom.org.cy στον σύνδεσμο «Χρήσιμες πληροφορίες για παιδιά για τον COVID-19».

Με την πεποίθηση ότι κάθε εμπόδιο θα ξεπεραστεί γιατί "όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα", καλώ όλους να επιδείξουν υπομονή - όπως φαίνεται έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας – μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοστήριξης με σκοπό την εξεύρεση σε κάθε περίπτωση των καλύτερων δυνατών πρακτικών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1242