Νέα έκδοση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO


«Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτότητα: το παρελθόν στον Ενεστώτα»

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο για ν’ αλλάξεις τον κόσμο» - Νέλσον Μαντέλα 

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO παρουσιάζει την έκδοση «Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτότητα: το παρελθόν στον Ενεστώτα», στην οποία συνδυάζονται με πρωτότυπο τρόπο η εκπαίδευση για τον πολιτισμό και η διαμόρφωση ενεργού πολιτότητας.

Η έκδοση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO «Παγκόσμια Πολιτότητα και Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Κληρονομιά» (2018-2019), με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Αποτυπώνοντας τις βασικές δράσεις του προγράμματος, καταθέτει προβληματισμούς για την αντίληψη της πολιτιστικής κληρονομιάς στον σύγχρονο κόσμο, τις διαδικασίες οικοδόμησης ταυτότητας και τις προϋποθέσεις ουσιαστικής συμμετοχής των νέων στα κοινά. Παράλληλα, διατυπώνονται εισηγήσεις για διδακτικές πρακτικές, μέσα από την εμπειρία μουσειοπαιδαγωγών, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού αλλά και από την οπτική γωνία των ίδιων των νέων.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται κείμενα των: Χριστίνα Αριστοδήμου, Σοφία Αρναούτη, Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου, Παύλος Δαπόλας, Φωτεινή Λάρκου, Τζένη Λυμπεροπούλου, Τερέζα Μαρκίδου, Σταύρος Παπαγεωργίου, Χριστιάνα Παπαδοπούλου, Έλενα Παπαμιχαήλ, Θέκλα Παπαντωνίου, Νόνη Παπουή Παπασιάντη, Αιμίλιος Α. Σολωμού, Έλενα Στυλιανού, Παναγιώτης Τουλιάτος, Γιώργος Τσαγγάρης, Έλλη Χατζηγεωργίου, Γεωργία Χαραλάμπους, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Ιωσήφ Χατζηκυριάκος. Την έκδοση επιμελήθηκε η Θέκλα Παπαντωνίου, Λειτουργός της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, υπό την εποπτεία της Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Προέδρου της Επιτροπής. Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό ανέλαβε η Νάσια Δημητρίου και τον σχεδιασμό του εξωφύλλου ο Γιώργος Τσαγγάρης.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO (www.unesco.org.cy).

«Το πολύτιμο αυτό εργαλείο θα επιτρέψει σε εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, να δουν μέσα από μια νέα οπτική τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η παράδοση, η τέχνη και η πολιτιστική κληρονομιά μπορούν να λειτουργήσουν σαν όχημα για κάτι καινούργιο. Να μας βοηθήσουν να πλάσουμε, μέσα από τον πολιτισμό, όχι μόνο τους μελλοντικούς πολίτες αλλά και την ίδια την κοινωνία του αύριο. Μια κοινωνία καλύτερη, πιο ανοικτή, πιο ελεύθερη – όχι απλώς πιο ανθρώπινη, αλλά πανανθρώπινη. Σαν τις αξίες μας». Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Πρόεδρος Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Διευθύντρια Λεβεντείου Πινακοθήκης

«Οι πολυεπίπεδες και πολυσχιδείς δράσεις των Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου αποτελούν για τους νέους μας σχολείο πολιτισμού, ορθής χρήσης της ελευθερίας, δημοκρατικότητας και ευθύνης. Συμβάλλουν στο όραμα για την υγιή ανάπτυξη, προωθούν τις οικουμενικές αξίες της UNESCO και αναδεικνύονται σε εργαστήρι ιδεών, καινοτομίας και διάδρασης». Παύλος Δαπόλας, Εθνικός Συντονιστής Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

«Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο νέες προκλήσεις για τους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας τη ζωτική σημασία της ικανότητας προσαρμογής, της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας των πολιτών και της συσπείρωσης της ανθρωπότητας για το κοινό καλό. Η βιωματική επαφή με τον πολιτισμό μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια των πιο πάνω αξιών, μαζί με την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η κριτική και δημιουργική σκέψη, η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση, η αυτογνωσία, η διαπολιτισμική κατανόηση και ο σεβασμός θρησκευτικών αξιών». Θέκλα Παπαντωνίου, Λειτουργός Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO

To Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) δημιουργήθηκε το 1953 από την UNESCO, με σκοπό την ενθάρρυνση της επικοινωνίας και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις μαθητικές κοινότητες των κρατών μελών του Οργανισμού. Στην Κύπρο το δίκτυο αριθμεί σήμερα σχεδόν σαράντα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Oι δύο βασικοί άξονες δραστηριοποίησής τους (2014-2021) είναι η Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Πολιτότητα και η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Οι δράσεις του δικτύου συνοψίζονται σε:

  • Δημιουργία: ανάπτυξη και διάδοση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού.
  • Διδασκαλία και Μάθηση: προώθηση νέων διδακτικών προσεγγίσεων και συμμετοχικής μάθησης βάσει των προτεραιοτήτων της UNESCO ώστε τα σχολεία να αποτελέσουν πρότυπα εντός και εκτός της κοινότητάς τους.
  • Διάδραση: δυνατότητες διασύνδεσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων, επαγγελματιών, τοπικών κοινοτήτων, ηγετών και της κοινωνίας γενικότερα.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1634