Η Αστροναύτης της NASA Δρ Anna Fisher στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία συνδιοργανώνουν ομιλία της πρώην αστροναύτη της NASA Dr Anna Fisher την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στην πανεπιστημιούπολη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, στη Λευκωσία.

Η Dr Fisher θα μιλήσει για τις εμπειρίες της ως αστροναύτης, τη σταδιοδρομία της στη NASA και τις εξελίξεις στο πρόγραμμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Μετά τη παρουσίασή της η Δρ Fisher θα απαντήσει σε ερωτήσεις από το κοινό. Η Fisher, μέλος της πρώτης ομάδας έξι αστροναυτών της NASA  που αποτελείτο από γυναίκες και η πρώτη μητέρα στο διάστημα, αποχώρησε το 2017 μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπηρεσίας στον οργανισμό.

H Fisher ήταν ειδικός αποστολής (mission specialist) της αποστολής του Space Shuttle STS-51A, της δεύτερης πτήσης του διαστημικού λεωφορείου Discovery, που εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Kennedy, στις 8 Νοεμβρίου 1984. Η πτήση αυτή ανατέθηκε στη Fisher δύο εβδομάδες πριν γεννήσει την πρώτη της κόρη και πέταξε στο διάστημα όταν η κόρη της ήταν μόλις δεκατεσσάρων μηνών, κάνοντάς την, την πρώτη μητέρα στο διάστημα. Η Fisher κατέγραψε συνολικά 192 ώρες στο διάστημα.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά θεωρεί για πατρίδα της το San Pedro της Καλιφόρνιας. Είναι κάτοχος διδακτορικού Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες (UCLA) και επιλέχθηκε από την NASA ως αστροναύτης το 1978. Μαζί με πέντε άλλες γυναίκες αποτελεί την πρώτη εξάδα γυναικών αστροναυτών του οργανισμού.

Η Fisher  ήταν η επικεφαλής του τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station ή ISS) κατά την αρχική φάση της κατασκευής του ο οποίος προωθεί την επιστημονική γνώση και εισαγάγει νέες τεχνολογίες, καθιστώντας εφικτές ερευνητικές ανακαλύψεις που δεν είναι δυνατές στη Γη.  Πρόσφατα, η Fisher εργάστηκε ως αστροναύτης διαχείρισης, στην ανάπτυξη απεικόνισης για το Orion, το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει αστροναύτες μακρύτερα στο ηλιακό σύστημα από ποτέ άλλοτε.




Comments (1)

  1. Παναγιώτης Παναγιώτου ΒΔΑ,Τεχνικη.Σχολή Μακάρ.Γ:
    Nov 30, 2019 at 09:16 AM

    Μεγάλη τιμή για την Κύπρο να δε κάνεις ι και μιλήσει στην Δρ.Αnna Fisher !!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1183