Ακαδημία Καινοτομίας θα φέρει κοντά ερευνητές και επιχειρείν


H πρόκληση της σύζευξης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο ανοιχτής συζήτησης για την έρευνα και την καινοτομία που οργάνωσε την Τετάρτη, 4 Μαρτίου το CERIDESExcellenceinInnovationandTechnology στο Κέντρο Καινοτομίας Microsoft του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Έρευνας και της Τεχνολογίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος και συντονιστής ο αρχισυντάκτης οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», Γιάννης Σεϊτανίδης.

Ο κ. Κόκκινος, στην πρώτη του δημόσια παρουσία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρθηκε στην εισαγωγή ενός νέου θεσμού, την Ακαδημία Καινοτομίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο να διευκολύνει και να ενθαρρύνει το διάλογο στο κυπριακό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Υπάρχει ένα κενό στη επαφή μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων, σημείωσε ο κ. Κόκκινος και η Ακαδημία Καινοτομίας φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό λειτουργώντας ως ένα ενιαίο σημείο επαφής μεταξύ επιχειρήσεων και υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων.

«Να αναπτυχθεί ένας διάλογος, να διδάσκει ο ένας τον άλλο», εξήγησε ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο η Ακαδημία Καινοτομίας να έχει πάρει μορφή και να εξυπηρετεί το κυπριακό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Δεν έχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτα, σε σχέση με άλλες χώρες, για το επίπεδο της έρευνα στην Κύπρο, αλλά δεν μετατρέπουμε σε προστιθέμενη αξία», υπογράμμισε ο κ. Κόκκινος. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε γενναιόδωρα, όπως τα χαρακτήρισε, σχέδια χρηματοδότησης, αλλά αυτά δεν αξιοποιούνται από τις κυπριακές επιχειρήσεις.

«Δεν υστερούμε σε κίνητρα, υστερούμε στην αφομοίωσή τους από το επιχειρηματικό οικοσύστημα», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση που ετέθη από το πολυπληθές ακροατήριο ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη έργων καινοτομίας από τα υπουργεία, με τη δαπάνη να ανέρχεται σε 6-7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υποχρεώνει κάθε υπουργείο να προχωρήσει σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποιώντας το εγχώριο ερευνητικό προσωπικό, με στόχο την επίλυση προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης.

Πολιτεία Καινοτομίας

Ο υφυπουργός Έρευνας και της Τεχνολογίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, ως συστατικό στοιχείο της προσπάθειας εισόδους της ελληνικής οικονομίας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

«Έχουμε προοπτική να φτιάξουμε το πιο ισχυρό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην ΝΑ Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο κ. Δήμας έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα εγκριθεί από τη διϋπουργική επιτροπή για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο της ανάπτυξης Ζώνης Καινοτομίας στην Αθήνα, η οποία θα λειτουργεί ως μια Πολιτεία Καινοτομίας και θα τελεί υπό τη διαχείριση του ίδιου του οικοσυστήματος.

Παράλληλα προχωρά και το έργο της χαρτογράφησης του ελληνικού συστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώο. Η καταγραφή θα επιτρέψει την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του τομέα. Τέλος ο κ. Δήμας τόνισε την σημασία της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετες φορολογικές ρυθμίσεις για το ευνοϊκό χειρισμό των σχετικών δαπανών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο στην Έρευνα & Ανάπτυξη για να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως είναι η εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας, η κλιματική αλλαγή, η ανάσχεση του «Brain Drain», η Εθνική Άμυνα και ο Ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας.

Ολόκληρη η συζήτηση είναι προσβάσιμη στο κανάλι του CERIDES στο YouTube.

Περισσότερες πληροφορίες: safety@euc.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










443