Ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Μ. Σχοινάς σε διαδικτυακή ημερίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου


Την πρώτη δημόσια ομιλία του στην Κύπρο έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μέσω της διαδικτυακής ημερίδας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ομιλία με ειδικό βάρος λόγω ακριβώς των συνθηκών που έχει δημιουργήσει στο ευρωπαϊκό περιβάλλον η πανδημική κρίση.

Στην ομιλία του ο κ.Σχοινάς, με επίκεντρο την κρίση που έφερε η πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέλυσε τα στάδια που διέρχεται η ΕΕ, ενώ στη συνέχεια προσδιόρισε ως κομβικούς για το μέλλον της Ευρώπης τους πυλώνες της ανθεκτικότητας και της συνοχής.

Στη συνομιλία του με τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε με τρόπο αποκαλυπτικό αφενός σε παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την πανδημία, αφετέρου σε διδάγματα που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του κοινού , ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως «από τα διδάγματα της κρίσης θα χτίσουμε» το μέλλον της Ευρώπης. Τόνισε μάλιστα εμφατικά πως «ουδέν συμβατικό εργαλείο είναι επαρκές, εάν θέλουμε να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη» στην ψηφιακή εποχή, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αντιπροέδρου της ΕΕ πως «την αλλαγή των συνθηκών (στην ΕΕ) δεν θα την αποφασίσουν ούτε πρέσβεις, ούτε επίτροποι, ούτε ακαδημαϊκοί, ούτε ειδικοί... θα την επιβάλει το ωστικό κλήμα της κοινωνία...».

Στην παρέμβασή του ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υποστήριξε πως στην μεταπανδημική περίοδο η Ευρώπη οφείλει να ενσωματώσει και τους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας και αλληλεγγύης με χώρες που έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι η Κίνα.

Την διαδικτυακή συζήτηση παρακολούθησαν τόσο στην Κύπρο όσο και την Ελλάδα πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, βουλευτές, πρώην υπουργοί, διπλωμάτες, στελέχη επιχειρήσεων, τεχνοκράτες και φοιτητές.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










575