Μήνυμα του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κώστα Γουλιάμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου


«Το Πολυτεχνείο αποτελεί για 47 χρόνια ένα διαχρονικό σύμβολο εδραιωμένο στη δημοκρατική συλλογική μνήμη της Ελλάδας και της Κύπρου, συνυφασμένο με την ελευθερία, την ενότητα και την αντίσταση στον φασισμό».

Με μήνυμά του, με την ευκαιρία της επετείου του Πολυτεχνείου, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος αναφέρει:

«Η μνήμη του Πολυτεχνείου δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα γι` αναστοχασμό ώστε να εντάξουμε στον καθημερινό μας βιόκοσμο τη δημοκρατικότητα, τον σεβασμό της αντίθετης άποψης, την ελευθερία, την ισοπολιτεία, την ισονομία και την εφαρμογή των αρχών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Όλες αυτές οι αρχές είναι βαθιά ταυτισμένες με την υπόσταση όχι μόνο της σύγχρονης δημοκρατίας αλλά και με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων του 21ου αιώνα.

Άλλωστε τα πρόσφατα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μας υπενθύμισαν με οδυνηρό τρόπο πόσο εξωφρενικός είναι ο αυταρχισμός και πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η ελευθερία από ανεξέλεγκτες διαδικασίες.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί για 47 χρόνια ένα διαχρονικό σύμβολο εδραιωμένο στη δημοκρατική συλλογική μνήμη της Ελλάδας και της Κύπρου, συνυφασμένο με την ελευθερία, την ενότητα και την αντίσταση στον φασισμό.

Ειδικότερα όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου ζυμώθηκε ιστορικά μέσα στη «μακρά δεκαετία του ‘60», μια περίοδο αμφισβήτησης της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και την τραγική συγκυρία της πανδημίας, είναι ιστορική ευθύνη να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας ως πολίτες του Ευρωπαϊκού χώρου που διεκδικούν το αυτονόητο. Ήτοι, την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς, την ποιοτική αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, την εμπέδωση της ελευθερίας σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βιόκοσμου, σε όλες τις εκφάνσεις της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, χωρίς ηττοπάθεια και επώδυνους συμβιβασμούς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1026