Γυναίκες εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας- 2: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της καραντίνας


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΗΛΙΑ DROTAROVA PHD* ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ** ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΝΗΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑ*** 

Τα σημερινό άρθρο της σειράς «Γυναίκες εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας» επικεντρώνεται στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της καραντίνας, όπως τα αντιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα μας.

Πολλοί εκπαιδευτικοί εκτός του ότι αναφέρθηκαν στα συναισθήματα τους εν μέσω πανδημίας, έδωσαν και ιδιαίτερη έμφαση στα πλεονεκτήματα και  μειονεκτήματα της καραντίνας όπως αναλύονται πιο κάτω.

Αρχικά, η πανδημία Covid-19 έφερε αρκετές θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου παρατηρήθηκε διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης από τους ανθρώπους. Σχετικά με τις συνεντεύξεις που έχουν γίνει για αυτό το θέμα, παρατηρούμε ότι πολλοί έχουν βρει περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους, αλλά και με τις οικογένειες. Συγκεκριμένα η Χρύσα ανάφερε ότι: «Τα θετικά της καραντίνας είναι ότι έδωσα περισσότερη σημασία στον εαυτό μου, ήρθα πιο κοντά στην οικογένειά μου. Αποφάσισα αυτό το διάστημα να κάνω πράγματα και αλλαγές για τον εαυτό μου, βλέποντας την σωματική και ψυχολογική μου βελτίωση. Άρχισα να κάνω διατροφή και διάφορες αγορές για εμένα». Επίσης η Μαρία είπε: «Κάτι θετικό ήταν το δέσιμο με την οικογένεια μου και ο χρόνος με τα μωρά και τον σύζυγό μου, γιατί λόγω δουλείας δεν είχα αρκετό χρόνο μαζί τους». Η Αμαλία ότι: «Είχα πάρα πολλή χρόνο να αφιερώσω στον εαυτό μου και αυτό ήταν πολύ θετικό. Για παράδειγμα, ασχολήθηκα με την γυμναστική, διάβασα βιβλία, έψαξα βίντεο ψυχολογίας, και ασχολήθηκα με την μαγειρική.

Ακόμη η Ελένη είπε: «Άρεσε μου που εκάτσαμε, εξεκουραστήκαμε, βρήκα χρόνο για τον εαυτό μου, να κάμω δουλείες.» και η Άντρη ότι: «Επίσης μου δόθηκε αρκετός χρόνος να κάνω ενδοσκόπηση των δικών μου αναγκών, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν, να περνώ χρόνο με το άτομο μου χωρίς να βγω έξω. Εε να διαβάσω βιβλία, να μάθω μαγειρική και καινούργιες δεξιότητες».

Επιπρόσθετα είχε γίνει αναφορά και στην σχέση με το αγόρι τους, σύντροφό τους όπως για παράδειγμα η Κατερίνα αναφέρθηκε πως: «Περνούσα πολύ καλά με την σχέση μου και κάναμε πολλά πράγματα μαζί όπως μαγειρική, καθαριότητα και γυμναστική». Και τέλος, η Αροδαφνούσα ότι: «Ο εγκλεισμός στο σπίτι με βοήθησε στο να αποκτήσω δεξιότητες και γνώσεις που θα αξιοποιήσω στην καθημερινότητά, προσωπική και επαγγελματική μου ζωή. Μαζί με το σύντροφο μου μαγειρεύαμε, παίζαμε διάφορα τραγούδια, φτιάχναμε κατασκευές, παίζαμε επιτραπέζια  παιχνίδια και βλέπαμε ταινίες». Κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων έγινε αναφορά πως ήταν τα πράγματα κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι.  Στην συνέντευξη της η Άντρεα ανάφερε ότι: «Όσον αφορά το κομμάτι της δουλειάς μου, μας πλήρωναν από την κυβέρνηση. Το θετικό ήταν πως αφού δεν μπορούσαμε να βγούμε εκτός σπιτιού, τα λεφτά δεν τα είχα ξοδέψει εκείνο το διάστημα».

Από την άλλη βλέπουμε πως ήταν βασικό ζήτημα αντιμετώπισης το κομμάτι του οικονομικού τομέα στην Χρύσα αφού είχε αναφέρει πως «Στο Νηπιαγωγείο μας δινόταν το ανεργιακό επίδομα (60% μισθού) που ήταν ελάχιστο». Χαρακτηριστικά ανάφερε η Μαρία πως: «Λόγω της πανδημίας έπρεπε να σταματήσουν τα μαθήματα παρέμβασης που έκανα. Μας επηρέασε και οικονομικά και συναισθηματικά. Κατά την πανδημία σταμάτησε να προχωρά το κτίσιμο του σπιτιού μας, και αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στους γονείς μου για να μπορέσουμε να βγούμε οικονομικά».

Επιπλέον είχε γίνει και αναφορά στο ότι με την καραντίνα είχαν ένα διάλλειμα για ξεκούραση από τις δουλείες τους και περισσότερο χρόνο για την επίτευξη Πανεπιστημιακών εργασιών και διαβάσματος αφού ήταν εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα η Ελπίδα ανάφερε: «Με την καραντίνα δεν είχα θέμα, αφιέρωνα περισσότερο χρόνο στο να διαβάζω για το Μεταπτυχιακό μου. Με αγχώνει λίγο το πότε θα τελειώσει αυτό, επειδή με βολεύει πολύ με τα εξ αποστάσεως μαθήματα και με την δουλειά μου». Επιπλέον η Μαρία (2) σημείωσε ότι: «Αρχικά η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει, προώθησε νέους τρόπους εκπαίδευσης, που έχουν την ύπαρξη νέων εργαλείων, χώρων τηλεκπαίδευσης, σταθερής σύνδεσης και επιμόρφωσης. Όσον αφορά την συμμετοχή στα μαθήματα ήταν περισσότερη, και στις εξετάσεις πέρασαν οι περισσότεροι φοιτητές στα προφορικά, παρά αν ήταν γραπτά. Στην αξιολόγηση οι φοιτητές ικανοποιήθηκαν, ένιωσαν ότι συμμετείχαν, και ότι δεν ήταν μετωπική διδασκαλία, είχαν όλοι ανοιχτές κάμερες και υπήρχε χιούμορ». Και η Χαριτίνη «Έτσι λοιπόν, μέσα από την πανδημία μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να κάνω όλες τις εργασίες του μεταπτυχιακού μου».

Τέλος η Δάφνη ανάφερε ότι: «Κάτι άλλο που επηρεάστηκε είναι η δια ζώσης πανεπιστημιακή μας εκπαίδευσή, όπου ευτυχώς  έγινε με διαδικτυακό τρόπο. Τα μαγνητοσκοπημένα μαθήματα με βοήθησαν περισσότερο γιατί παρακολουθούσα τις διαλέξεις όσες φορές ήθελα». Τώρα όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν μέσα από τις συνεντεύξεις είναι ότιοι εξ αποστάσεως τηλεσυναντήσεις εκπαιδευτικών, είτε Πανεπιστημιακών μαθημάτων έφεραν πολλές δυσκολίες. Η αναφερόμενη Κατερίνα είπε ότι: «Επίσης ήταν δύσκολο να παρακολουθήσεις και να είσαι συγκεντρωμένος μπροστά από μια οθόνη για τρεις ώρες μάθημα. Επίσης οι εξετάσεις γίνονταν μέσα από ένα πρόγραμμα, το lockdown, όπου έπρεπε να είχαμε ανοιχτή την κάμερα, τον ήχο και θα υπήρχε αντίστροφη μέτρηση, μόνο άγχος και πανικό μας προσέφερε αυτό». Παράλληλα η Νικολέττα σημείωσε ότι: «Δεν μου άρεσε που έπρεπε να παρακολουθούμε για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο μαθήματα διαδικτυακά κι όχι δια ζώσης, δεν έχουμε την άμεση επαφή και επικοινωνία. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι προσηλωμένος σε μία οθόνη για αρκετές ώρες, χωρίς διάλλειμα σημειώνοντας τα λεγόμενα. Αυτή η κοινωνική απομόνωση δεν είναι βοηθητική θεωρώ για τους φοιτητές, και ειδικά όταν έχουν εργασίες που χρειάζονται ψηφιακά μέσα».

Ακόμη η Μαρούλλα ότι: «Τα αρνητικά είναι ότι κλείνουν τα σχολεία χωρίς προειδοποίηση, απλά εκαθηλωθήκαμε τζαι εσκεφτούμασταν τι εννα κάμουμε τέλια απροετοίμαστοι, και χωρίς κάποια εκπαίδευση για την πλατφόρμα. Υπήρχε τζαι το θέμα πως να επικοινωνήσουμε μαζί με τα μωρά αφού κάποιοι οικονομικά δεν ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή να έχουν Table. Επίσης οι εγκύκλιοι έρχονταν από το Υπουργείο ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση».

Επιπλέον, ο εγκλεισμός στο σπίτι είχε γίνει αρκετά βαρετός, γιατί πλέον έκανες καθημερινά την ίδια ρουτίνα, όπως ανάφερε και η Ελπίδα: «Τα αρνητικά είναι ότι ξεκίνησε να με κουράζει το γεγονός ότι ήμουν όλη μέρα στο σπίτι και κοιμόμουν συνεχώς.». Ακόμη η Αμαλία είπε: «Τα αρνητικά ήταν άμα καθόμουν να σκεφτώ ότι δεν μπορώ να βγω έξω, τότε μπορεί να έπεφτα ψυχολογικά » και η Κατερίνα ότι: «Τώρα όσον αφορά τα αρνητικά είναι ότι ήταν κοντά στις γιορτές του Πάσχα, και εμείς ήμασταν κλεισμένοι σε ένα διαμέρισμα, με μόνη μας έξοδος το σουπερμάρκετ». Προσθέτοντας η Νικολέττα ότι: «Ο κόσμος φαίνεται να έχει κουραστεί, οι περισσότεροι ήταν υπάκουοι στα μέτρα, ενώ πολλοί εξακολουθούν να αμφισβητούν τον ιό και την μετάδοσή του» και η Αροδαφνούσα ότι: «Μπορούσαμε μόνο να μετακινηθούμε για ιατρικούς λόγους και ψώνισμα με την αποστολή μηνύματος».

Επιπροσθέτως,  παρατήσαμε ότι υπήρχαν και θετικά και αρνητικά από την καραντίνα και συγκεκριμένα όπως ανάφερε και η Άντρη: «Κάτι θετικό ότι ο κόσμος άρχισε να αθλείται περισσότερο, να αντιλαμβάνεται τα σημαντικά στοιχεία της ζωής εε τους θεσμούς της οικογένειας, φιλίας, εμμ ότι ποτέ δεν γνωρίζουμε πότε κάτι θα αλλάξει άρα άτομα που αγχώνονταν για μικρά πράγματα μπορεί να συνειδητοποιούσαν ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις, άρα θα πρέπει εμείς σαν άτομα να είμαστε ευχαριστημένοι για τα πράγματα που έχουμε στην ζωή μας. Η πανδημία μας έφερε πιο κοντά σαν κοινωνία, ένιωθα ότι είναι κάτι που περνούμε όλοι εε ενωθήκαμε οι περισσότεροι, και ο κάθε ένας με ένα τρόπο δικό του προσπαθούσε να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του».

Η νέα πραγματικότητα:

Εν κατακλείδι, μέσα από τις συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών συμπεραίνεται, ότι η πανδημία Covid-19 ως ένα επίκαιρο φαινόμενο επέφερε αλλαγές στην κοινωνία. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο οι αναγνώστες ίσως να διαπιστώσουν την ταύτιση τους με τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο τα μειονεκτήματα της πανδημίας και του Lockdown αλλά και τα πλεονεκτήματα κάτι που μπορεί να μην είχαν σκεφτεί προηγουμένως, δίνοντας τους δύναμη να βλέπουν την εξέλιξη της κατάστασης του κόσμου,  μέσα από μια άλλη διαφορετική θετική  ματιά.


[1] Τα άρθρα βασίζονται σε ποιοτική φαινομενολογική έρευνα με εκπαιδευτικούς την οποία διεξήγαγαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια του μαθήματος "Ποιοτικές Προσεγγίσεις Έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής".

*Λέκτορας, Ανώτερη Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση

**Φοιτήτρια

***Φοιτήτρια 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1586