Γυναίκες εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας 3: Προσωπικά βιώματα εν μέσω πανδημίας


ΤΩΝ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΗΛΙΑ DROTAROVA*, ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ**, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΔΑΜΟΥ*** ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ****

Το σημερινό άρθρο της σειράς «Γυναίκες εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας» επικεντρώνεται στα προσωπικά βιώματα και ζωή των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του σχετικού lockdown στην Κύπρο.

Εν καιρώ Covid-19, η περίοδος της καραντίνας που ανάγκασε τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι του, φαίνεται να επηρέασε σε διάφορους τομείς και με διαφορετικούς τρόπους τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Ειδικότερα, σε προσωπικό, οικονομικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για το συγκεκριμένο θέμα, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μαζί με την οικογένειά τους, τους/τις συντρόφους τους και να ξεκουραστούν. Χαρακτηριστικά, η Μάρθα αναφέρει ότι: «Γιατί πρώτη φορά κάτσαμε όλοι μαζί οικογενειακώς στο σπίτι».

Όσον αφορά το επαγγελματικό επίπεδο, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως, αυτό δεν τους πτόησε και αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τους/τις μαθητές/-τριες, για να διατηρηθεί η επαφή μαζί τους. Έτσι, ξεκίνησαν διάφορες προσπάθειες, κάνοντας τις διδασκαλίες τους εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, κάποιες νηπιαγωγοί τονίζουν ότι έφτιαχναν ιστοσελίδες με τους/τις συναδέλφους τους. Στην ιστοσελίδα υπήρχαν διάφορες «δραστηριότητες και παιχνίδια με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι» για να δημιουργούν κατασκευές τα παιδιά. Αυτό βοήθησε και τους γονείς να κάνουν κάτι διαφορετικό με τα παιδιά τους και να περνούν όμορφα και δημιουργικά την ώρα τους.

Αναφορικά με τις αλλαγές στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών σε προσωπικό επίπεδο, αρκετοί εκπαιδευτικοί μιλούν για τον χρόνο που πέρασαν με τον/την σύντροφό τους. Όπως για παράδειγμα, η Κατερίνα «περνούσα πολύ καλά με την σχέση μου και κάναμε πολλά πράγματα μαζί όπως μαγειρική, καθαριότητα, γυμναστική κ.ά.» και η Βίκυ «Αυτό βοήθησε στο να ενδυναμώσει η σχέση με τα άτομα γύρω μου (πχ. σύντροφο) εφόσον περνούσαμε αρκετές ώρες μαζί και είχαμε το χρόνο να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε».

Πέρα από την ενδυνάμωση της σχέσης των εκπαιδευτικών με την οικογένεια και τον/την σύντροφό τους, οι εκπαιδευτικοί προσθέτουν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Αρχικά, η Ελένη σχολιάζει «βρήκα χρόνο για τον εαυτό μου» και η Άντρη «μου δόθηκε αρκετός χρόνος να κάνω αναστοχασμό των δικών μου αναγκών σαν άτομο, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν».

Σημαντικό είναι πως κατά την περίοδο της καραντίνας σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα τονίζουν πόσο ξεκουράστηκαν, καθώς αρκετοί/ές δεν εργάζονταν εξ αποστάσεως, αλλά μπορεί να χρειαζόταν μόνο να αναρτήσουν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο. Η Ελένη σημειώνει «ξεκουράστηκα διότι ήμουν πολύ κουρασμένη εκείνη την περίοδο από την δουλειά», «ετοίμασα το υλικό μου για τον επόμενο χρόνο, τον Σεπτέμβρη ας πούμε». Επίσης, η Χαριτίνη λέει «Η ξεκούραση ήταν κάτι που μου χρειαζόταν διότι ένιωθα πολύ κουρασμένη τόσο από τη δουλειά μου όσο και από το πανεπιστήμιο μου».

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ο τρόπος που βίωσαν την περίοδο της καραντίνας. Στην αρχή φάνηκε σε μερικούς/ές να τους αρέσει, ενώ αργότερα κουράστηκαν και εκδήλωσαν την επιθυμία να βγουν έξω. Αναλυτικότερα,η Ελπίδα: «Εγώ όταν έγινε το LockDown χάρηκα πάρα πολύ». Ωστόσο, επισημαίνει «Μετά από λίγο, ξεκίνησε να κουράζει το γεγονός ότι ήμουν όλη μέρα στο σπίτι δηλαδή, κοιμάσαι  πόσο να κοιμάσαι και πόσο πιο πολύ να ξεκουραστείς;» Επιπλέον, η Ελένη καταλήγει στο ότι «εν αντέχετουν τόσο καιρό να…αλλά στην αρχή εννοείται ήταν κάτι που μου άρεσε».

Η νέα πραγματικότητα

Εν κατακλείδι, μέσα από τις συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών συμπεραίνεται, ότι η πανδημία Covid-19 ως ένα επίκαιρο φαινόμενο έχει αλλάξει ολόκληρη την κοινωνία και έχει φέρει ανισορροπία με πολλά πρόσωπα. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, οι αναγνώστες θα διαπιστώσουν την ταύτιση τους με τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν ότι στην περίοδο της καραντίνας οι εκπαιδευτικοί κουράστηκαν να μένουν στο σπίτι χωρίς να έχουν καμία επαφή με το κοινωνικό τους περιβάλλον, δεν άντεχαν τις συνθήκες που επικρατούσαν και ένιωθαν αρκετά μόνοι.

*Λέκτορας, Ανώτερη Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση

**Φοιτήτρια

***Φοιτήτρια

****Φοιτήτρια

 




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Jan 04, 2021 at 02:19 PM

    Για να παρηγορηθείτε: Οι άντρες που πεθαίνουν από covid-19 είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες! Αν δεν με πιστεύετε διαβάστε τις καθημερινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1024