Tο Τμ. Αρχιτεκτονικής του Παν. Κύπρου συντονίζει το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο KAEBUP


Στόχος η ενίσχυση ουσιαστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ακαδημαϊκού και ερευνητικού τομέα και της επαγγελματικής πρακτικής σε θέματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού

Tο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου συντονίζει το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο “Knowledge Alliance for Evidence-Based Urban Practices” (KAEBUP). Το ερευνητικό έργο έχει διάρκεια 36 μήνες (Ιανουάριος 2021-Δεκέμβριος 2023) και είναι επιχορηγημένο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Knowledge Alliances, EACEA. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε €1,000,000.

Η σημασία του «τεκμηριωμένου» αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού (evidence-based design), που ενημερώνεται από ερευνητικές διαδικασίες και αποτελέσματα, υιοθετείται από όλο και περισσότερες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση αστικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων της αστικής βιωσιμότητας, της κινητικότητας, της υγείας και της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, η σημασία απόκτησης διεπιστημονικών, εγκάρσιων δεξιοτήτων (επιχειρηματικότητας, καινοτομίας) από τους μελλοντικούς απόφοιτους, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τριτοβάθμια ακαδημαϊκά προγράμματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Το Έργο KAEBUP στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ του ακαδημαϊκού τομέα και της επαγγελματικής πρακτικής μέσω μιας διεπιστημονικής μεθόδου εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η εν λόγω προσέγγιση θα δώσει τη δυνατότητα στις σημερινές, αλλά και μελλοντικές γενιές σχεδιαστών που ασχολούνται με θέματα της αστικής μορφής, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά διάφορες προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων.

Τις εργασίες του προγράμματος συντονίζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Νάτια Χαραλάμπους και συμμετέχουν ερευνητές από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και το Τμήμα Πληροφορικής (Εργαστήριο SEiT) του ΠΚ. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν οκτώ εταίροι, ΑΕΙ, ΜΚΟ και επιχειρήσεις, από τέσσερεις χώρες, με εκτενή εμπειρία σε θέματα ερευνητικά τεκμηριωμένου σχεδιασμού (evidence-based design): University of Porto, University of Parma, ISUF Italy, Schiattarella Associates Ιταλία, Social Fringe: Interesting Untold Stories (SFIUS) Κροατία, ALA Planning Partnership Κύπρος, André Dias Araújo Architecture and Design, Πορτογαλία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










540