Διαδικτυακή Ημερίδα για «Θεωρητική Έρευνα στη Συνεκτικότητα» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


Στα πλαίσια τoυ δικτύου Marie Skłodowska Curie  i-CONN

Το Ερευνητικό Κέντρο Αρίσταρχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την ενδιαφέρουσα Διεθνή Διεπιστημονική Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Ενίσχυση της Θεωρητικής Έρευνας για Συνεκτικότητα» (Workshop on «Theoretical Underpinning of Connectivity Research»). Η ημερίδα οργανώθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ερευνητικού Δικτύου Marie Skłodowska Curie ITN (Innovative Training Networks)  i-CONN (Interdisciplinary connectivity: Understanding and managing complex systems using connectivity science), στο οποίο το ερευνητικό κέντρο Αρίσταρχος συμμετέχει ως εταίρος.

Στην ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς διεθνούς εμβέλειας στον χώρο της Επιστήμης Δικτύων (Network Science), όπως o  καθηγητής Shlomo Havlin  του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, στο Ισραήλ, o καθηγητής Παύλος Σπυράκης του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Liverpool, Ηνωμένου Βασιλείου, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φραγκίσκος Παπαδόπουλος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 Της ημερίδας προηγήθηκε τριήμερο διαδικτυακό σεμινάριο σε θεμελιώδη θέματα της Θεωρίας Γράφων, με ομιλητές διακεκριμένους ακαδημαϊκούς στον τομέα, όπως ο Καθηγητής Δημήτριος Θηλυκός του Πανεπιστήμιου Montpellier, στη Γαλλία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Φωτάκης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λουκάς Γεωργιάδης του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το δίκτυο i-CONN, περιλαμβάνει επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από την Επιστήμη των Υπολογιστών, την Αστροφυσική, την Οικολογία, τη Γεωμορφολογία, τη Νευροεπιστήμη, καθώς και άλλες επιστήμες, και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνει 10 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το πανεπιστήμιο Aix-Marseille. Ο στόχος του i-CONN είναι να εκπαιδεύσει μια ομάδα  νέων ερευνητών (Early Stage Researchers) που ειδικεύονται στον αναπτυσσόμενο τομέα της Επιστήμης Συνδεσιμότητας, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν διεπιστημονικές προσεγγίσεις για τη σύνδεση σε ένα φάσμα επιστημονικών κλάδων και πραγματικών εφαρμογών τα επόμενα 5-10 χρόνια. Οι ESR είναι εγγεγραμμένοι σε σχετικά διδακτορικά προγράμματα των πανεπιστημίων του δικτύου i-CONN.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ερευνητικό κέντρο Αρίσταρχος σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό AAISCS θα φιλοξενήσουν δύο από αυτούς τους ερευνητές οι οποίοι φοιτούν στο διδακτορικό πρόγραμμα Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι €4 εκατομμύρια εκ των οποίων €470 χιλιάδες θα διατεθούν στους Κύπριους εταίρους. Η διάρκεια του έργου είναι τέσσερα χρόνια (2019-2023).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










409