Το «Φόρουμ Νεολαίας» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ενίσχυσε τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου


Ένα συναρπαστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον «Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου» - το πρώτο στο είδος του – πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το εμπνευσμένο αυτό «Φόρουμ Νεολαίας» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο, καθώς η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου.

Το Φόρουμ συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το China Foreign Affairs University, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Κίνα, τον Κινεζικό Λαϊκό Σύνδεσμο Φιλίας με Ξένες Χώρες, τον Σύνδεσμο Κινεζικής Φιλίας Κύπρου, τον Παγκόσμιο Τηλεοπτικό Δίκτυο Κίνας (CGTN) , και το Ραδιοφωνικού Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Ο Πρέσβης της Κίνας κ. Liu Yantao απηύθυνε κεντρική ομιλία, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου κ. Πρόδρομου Προδρόμου, του Αντιπροέδρου του Κινεζικού Λαϊκού Συνδέσμου Φιλίας με Ξένες Χώρες κ. Jiang Jiang, και του Πρέσβη Κύπρου στην Κίνα κ. Αντώνη Τουμάζη, που επίσης μίλησαν στο Φόρουμ.

Τα τηλεοπτικά κανάλια CGTN και το ΡΙΚ συντόνισαν από κοινού το Φόρουμ, ενώ εκπρόσωποι της νεολαίας από πολιτικά κόμματα, πανεπιστήμια, think tanks, καθώς και εταιρείες τηλεπικοινωνιών των δύο χωρών συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Στην κύρια ομιλία του, ο Πρέσβης Liu υπογράμμισε το γεγονός ότι ο σημερινός κόσμος αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές και μεγάλες προσαρμογές. Επεσήμανε ότι ο διάλογος και η αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών θα πρέπει να ενισχυθούν σε μια τέτοια εποχή και, ως εκ τούτου, το Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου συμβάλλει σημαντικά και σε βάθος γι` ανταλλαγές σχετικά με το μέλλον της ψηφιακής συνδεσιμότητας, συνεργασίας για την υγεία, και του πολιτισμικού διαλόγου, πυλώνες που έχουν μεγάλη και ευρεία σημασία. Σύμφωνα με τον Πρέσβη Liu, το Φόρουμ συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου, προωθώντας αφενός ένα κοινό μέλλον ανάπτυξης, αφετέρου ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τον Υπουργό Παιδείας Πρ. Προδρόμου για τη μακρά ιστορία των ανταλλαγών Κύπρου και Κίνας και τη μακρόχρονη συνεργασία των δυο χωρών στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της νεολαίας. Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε το γεγονός ότι «η Κύπρος συμμετέχει στην κοινή οικοδόμηση της πρωτοβουλίας «Δρόμοι του Μεταξιού» (“Belt and Road”), έχοντας μάλιστα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα στο θέμα αυτό.  Η χώρα μας είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στη διασύνδεση των τριών ηπείρων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η κυβέρνηση της Κύπρου συνεργάζεται στενά με την Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο για την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού στην Κύπρο».

Ο Αντιπρόεδρος του Κινεζικού Λαϊκού Συνδέσμου Φιλίας με Ξένες Χώρες κ. Jiang Jiang, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, αναφέρθηκε στο «τι είναι πολιτισμός», «πότε και πού ξεκίνησε ο πολιτισμός» και «πού πάει ο πολιτισμός», τονίζοντας πώς η ανάπτυξη του πολιτισμού είναι κρίσιμη για το μέλλον και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας. Υπογράμμισε δε πως είναι αναγκαίο οι νέοι των δυο χωρών να προβληματιστούν σοβαρά για τον πολιτισμό αλλά και τη σχέση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι εκπρόσωποι νεολαίας από την Κίνα και την Κύπρο είχαν εις βάθος φιλικές και γόνιμες συζητήσεις στα τρία θέματα, δηλαδή την ψηφιακή συνδεσιμότητα, τη συνεργασία σε τομείς της υγείας και τον πολιτισμικό διάλογο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










403