Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Frederick του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο


Υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Frederick σε νέους φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποίησε στις 9 Φεβρουαρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με τα Κυπριακά πανεπιστήμια.

Τον κ. Παπαμελετίου υποδέχτηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Κώστας Κυριάκου, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγήτρια Ρίτα Παναούρα, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Μαρίτσα Γουρνή, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Frederick, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, o Έλληνας πρέσβης ξεναγήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου και στις υβριδικές αίθουσες διδασκαλίας, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία μεικτής εκπαίδευσης και να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο αντιμετώπισε τη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της διδασκαλίας. Ενημερώθηκε, επίσης, για την παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών και φοιτητριών από την Ελλάδα στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Frederick σε Λευκωσία και Λεμεσό και για τη στήριξη της οποίας έτυχαν κατά την περίοδο των lockdown.

Ο Καθ. Δημοσθένους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και τις άριστες σχέσεις με τους προκατόχους του κ. Παπαμελετίου και ανακοίνωσε αριθμό υποτροφιών σε συμβατικά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick, τις οποίες θα διαθέσει η Ελληνική Πρεσβεία σε φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα. Οι δεσμοί του Πανεπιστημίου Frederick με τον ελλαδικό χώρο εκτείνονται και στην ομάδα των «πρεσβευτών» του, εννοώντας τους τέσσερις Έλληνες επιφανείς επιστήμονες – επίτιμους διδάκτορες του Πανεπιστημίου στους τομείς των Γραμμάτων, της Μηχανικής, της Ιατρικής και της Νομικής: τον Καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τον Διαστημικό Φυσικό και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκό Σταμάτιο Κριμιζή, τον Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα και τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειο Πέππα.

Ο Πρέσβης κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ερευνητικό τομέα, για τις επιτυχίες του σε ό,τι αφορά τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και για τις πολύ μεγάλες του διακρίσεις διεθνώς. Τις εγκάρδιες και θερμές του ευχαριστίες εξέφρασε για την ευγενική χειρονομία του Πανεπιστημίου να προσφέρει 5 υποτροφίες για Ελλαδίτες νέους και νέες. «Έμεινα εντυπωσιασμένος από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, και ιδιαίτερα από την επίδειξη που μου έγινε για τη λειτουργία των υβριδικών αιθουσών διδασκαλίας, οι οποίες όπως ενημερώθηκα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης της πανδημίας,  αλλά αποτελούν πλέον μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Συνεχίζοντας πρόσθεσε, «οι δεσμοί είναι στενοί σε όλα τα επίπεδα» και επισήμανε τη σημασία των πανεπιστημίων και της ανώτατης εκπαίδευσης για την ίδια την Κύπρο. «Η Κύπρος πρέπει να επενδύσει στο έμψυχο υλικό, στο ανθρώπινο δυναμικό της και να χτίσει το μέλλον της δια της άρτιας εκπαίδευσης της νεολαίας η οποία θα αποτελέσει την ηγετική γενιά του μέλλοντος. Απ’ αυτή την άποψη, είναι προφανές ότι το Πανεπιστήμιο Frederick, όπως πρέπει να πω και όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου, διαδραματίζουν και συντελούν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της χώρας.»

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Frederick προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα, καθώς προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση, αναγνωρισμένα πτυχία και προσιτά δίδακτρα ενώ στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Αναφέρθηκε επίσης στον φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου ως ένα από τα βασικά στοιχεία στην ταυτότητά του και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μίλησε ακόμη για την προσήλωση του Πανεπιστημίου στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την αξιολόγησή του από το Times Higher Education Impact Rankings. «Είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο στην κατάταξη όσον αφορά στη στήριξη των Στόχων κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Οι Στόχοι είναι ενσωματωμένοι στη Στρατηγική μας και διέπουν κάθε μας δράση τόσο μέσα από την έρευνα και τα προγράμματα σπουδών αλλά και μέσα από τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Πιστεύουμε πως είναι σημαντικός ο ρόλος των πανεπιστημίων στην επίτευξη των παγκόσμιων αυτών στόχων και ελπίζουμε προς αυτό τον σκοπό να υπάρχει καλή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αισιόδοξοι γιατί όταν οι νέοι επιστήμονες εκπαιδευτούν σωστά και αντιληφθούν τη σημασία αυτών των προτεραιοτήτων, αυτό μοιραία θα επέλθει.»

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Καθηγητής Τουλιάτος επέδωσε στον κ. Παπαμελετίου τον τόμο «Κατασκευαστική Ανάλυση Ιστορικών Μνημείων», μια έκδοση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick με την αποτύπωση 24 ιστορικών μνημείων σε Ελλάδα και Κύπρο. Στον Έλληνα Πρέσβη επιδόθηκε, επίσης, σχέδιο του Καραβιού της Κερύνειας στο οποίο αποτυπώνεται η κατασκευαστική του ανάλυση.

Το Πανεπιστήμιο Frederick διατηρεί συνεργασία με όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας για ενίσχυση της κινητικότητας του ακαδημαϊκού προσωπικού και της φοιτητικής κοινότητας, για διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας, αλλά και για προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας σε κοινά προγράμματα σπουδών, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η αξιολόγηση του διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διαπολιτισμικές Σπουδές και την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στενή συνεργασία διατηρεί και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς τα δύο πανεπιστήμια είναι μέλη της κοινοπραξίας EU-CONEXUS, ενός από τα  «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ετοιμάζουν την υποβολή από κοινού μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










447