Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Διαδικτυακή επιστημονική διάλεξη: Διατροφή και άσκηση στη σαρκοπενία


Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εργαστήριο Άσκησης, Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης σας προσκαλεί στην 18η διαδικτυακή διάλεξη με θέμα " Διατροφή και Άσκηση στη Σαρκοπενία: Νεότερα Επιστημονικά Δεδομένα”, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 19.00. 

Η διάλεξη απευθύνεται σε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Φοιτητές και Επαγγελματίες Επιστημών Υγείας και Ζωής, Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, και στο ευρύ κοινό. 

Περιγραφή:

Η σαρκοπενία είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και λειτουργίας. Η ακινησία, ο υποσιτισμός, η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων και πρωτεΐνης, οι μεταβολές στις ορμόνες και το μεταβολισμό, οι νευρομυϊκές αλλαγές κατά τη γήρανση και η συστηματική φλεγμονή, είναι όλες παράμετροι που πιθανώς συνδέονται με τη σαρκοπενία. Η τακτική αερόβια και  η αναερόβια άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση με αντιστάσεις αλλά και η προπόνηση HIIT φαίνεται να είναι αποτελεσματικές για τους σαρκοπενικούς ασθενείς. Συμπερασματικά, ο  συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής βελτιώνει τη βιογένεση των μιτοχονδρίων και τη λειτουργία τους, τον αριθμό/λειτουργία των δορυφορικών κυττάρων, ενώ αναστέλλει τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες, οδηγώντας σε αυξημένη πρωτεϊνοσύνθεση και μειωμένη πρωτεϊνική αποδόμηση.

Ομιλήτρια:

Δρ. Σουζάνα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου – Διαιτολογίας, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Δρ. Γιώργος Παναγιώτου (PhD), Επικουρος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας

Πρόγραμμα Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Τμήμα Επιστημών Ζωής Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 Σύνδεσμος Σύνδεσης

https://eu.bbcollab.com/guest/de21e82f9e7b4a2381f747a3370ff73c

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










508