Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στηρίζει την παράσταση της Χρυσής Ανδρέου ‘Το σκουλήκι μου κι εγώ’


  Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρακολούθησε το παιδικό μιούζικαλ ‘Το Σκουλήκι μου κι εγώ’ της Χρυσής Ανδρέου. Διδάσκουσες, φοιτήτριες-υποψήφιες νηπιαγωγοί και  απόφοιτες συνοδευόμενες από παιδιά ηλικίας 2-14 ετών απόλαυσαν την ευρηματική αυτή παράσταση σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Κωνσταντίνου. Τα έξοδα παρακολούθησης καλύφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των δράσεων του για υφιστάμενες/ους φοιτήτριες/τητές, απόφοιτες/αποφοίτους και στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς. Την πρωτοβουλία για τη δράση είχε η Ερευνητική Μονάδα Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης (Early Childhood Research Unit) και η Ερευνητική Μονάδα Υποστηρικτικής Τεχνολογίας, Αναπηρίας και Ενιαίας Εκπαίδευσης (Assistive Technology, Disabilities and Inclusive Education Research Unit) του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα και Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SoScieAtH)

Στη σκηνή, η Χρυσή Ανδρέου ενσαρκώνει τον ρόλο της Ζωής και ταυτόχρονα δίνει ζωή μέσα από κίνηση και φωνή στην Αλίκη (το σκουλήκι που νοιώθει η Ζωή να έχει μέσα στο μυαλό της και η οποία παίρνει σάρκα και οστά μέσα από μια τρισχαριτωμένη γαντόκουκλα). Ζωή και Αλίκη συνομιλούν και τραγουδούν μαζί, η καθεμία με τη ‘δική’ της φωνή, ζωντανά, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και φωνητικών.

Μετά την παράσταση διοργανώθηκε συζήτηση με τους συντελεστές. Τα παιδιά κατέθεσαν τις απορίες τους και τις εντυπώσεις τους στο σκηνοθέτη, στη δημιουργό και στη πρωταγωνίστρια της παράστασης. Με έκπληξη έμαθαν από τους συντελεστές ότι τη φωνή της γαντόκουκλας – Αλίκης την έκανε η ‘Ζωή’ ζωντανά. Σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια εξήγησαν πώς με σκηνοθετικά τεχνάσματα, φαντασία, επιμονή, πολύωρες πρόβες και πολύ σκληρή δουλειά κατάφεραν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Φοιτήτριες, απόφοιτες και διδάσκουσες είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε μια εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που αφορούν το παιδικό θέατρο, τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους συντελεστές αλλά και για τα ευαίσθητα θέματα που διαπραγματευόταν η παράσταση. Οι συντελεστές εξήγησαν πως το παιδικό θέατρο πρέπει να εκφράζει σεβασμό για το παιδί, ο οποίος πρέπει να διαφαίνεται μέσα από από την ποιότητα και τη χρήση τεχνικών και μέσων που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, και το οποίο θα καθιστά το παιδικό θέατρο ‘κατάλληλο’ και για ενήλικες. Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση πως το παιδικό θέατρο είναι ένα μέσο διαπραγμάτευσης και συνοικοδόμησης σε σχέση με κοινωνικούς προβληματισμούς μεταξύ παιδιών, ενηλίκων, εκπαιδευτικών και γονέων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο Πανεπιστήμιο με διάφορες δράσεις στο πλαίσιο των μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων εικαστικών δημιουργιών, τεχνικές αφήγησης και χρήση της γαντόκουκλας, ο σχεδιασμός και προετοιμασία παιδιών για θεατρική παράσταση, καθώς και πώς μπορεί να επεκταθεί ο κοινωνικός διάλογος και ο προβληματισμός των παιδιών μετά από μια τέτοια παράσταση.

Θερμά συγχαρητήρια απονέμονται στους συντελεστές της παράστασης, καθώς και στον τριτοετή φοιτητή Γιάννο Μιχαήλ του Προπτυχιακού Προγράμματος ‘Μουσικής’ του ΕΠΚ για τις ενορχηστρώσεις και τη συμμετοχή του στα κρουστά επί σκηνής.

Οι συντελεστές της παράστασης.

Παραγωγή: Silver Spotlight Productions 
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κωνσταντίνος
Λιμπρέτο/Στίχοι/Μουσική: Χρυσή Ανδρέου
Σκηνικά/Κουστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αχιλλέας Μουσκής
Κατασκευή Μαριονέτας: Ewa 
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άλεξ Παναγή
Επιμέλεια Παραγωγής: Κατερίνα Χριστοφίδου

Επί Σκηνής:
Ζωή/Σκουλήκι: Χρυσή Ανδρέου
Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννος Μιχαήλ (κρουστά), Ανδρέας Μιχαλόπουλος (πιάνο), 
Αθηνά Λιανού και Μισιέλ Φραγκίσκου (φωνητικά)

*Η παράσταση είναι εγκεκριμένη από το ΥΠΠΑΝ για παιδιά προδημοτικής ηλικίας και άνω και περιοδεύει σε σχολικές μονάδες.  Για πληροφορίες καλέστε στο 99 660971.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










530