Το πρώτο δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών στην Κύπρο υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


Το πρώτο δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών στην Κύπρο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2023, μετά από επιτυχημένη ερευνητική πρόταση ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη

Μέσα από το έργο αυτό θα υλοποιηθεί η Κυπριακή Υποδομή Κβαντικών Επικοινωνιών (CyQCI), από επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ), την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ), και τη Hellas-Sat.

Το έργο CyQCI θα δημιουργήσει ένα προηγμένο πειραματικό οπτικό δίκτυο βασισμένο σε διανομή κβαντικών κλειδιών (QKD – Quantum Key Distribution), επιτρέποντας την εξαιρετικά ασφαλή μεταφορά πληροφοριών μεταξύ τελικών χρηστών σε κρίσιμες υποδομές πληροφοριών, σε τρεις πόλεις.  Μέσω του έργου, η Κύπρος θα συμμετάσχει στις συλλογικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EuroQCI, για την ανάπτυξη ενός κβαντικά ασφαλούς, διευρωπαϊκού δικτύου.

Το CYQCI συντονίζεται από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κάτζη (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου/CERIDES) με τη βασική ακαδημαϊκή ομάδα να αποτελείται από τη Δρ. Μαριέλλα Μίντερ (CUT), τη Δρ. Χριστιάνα Παναγή (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου/CERIDES), και τον Καθ. Κυριάκο Καλλή (CUT/PhOSLab). Τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα ηγούνται οι κ. Ανδρόνικος Κάκκουρας (ΤΗΕ), κ. Στέλιος Τζιωρτζής (ΤΗΕ), και κ. Κώστας Ευθυμίου (ΑΨΑ). Άλλοι ημικρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί που συμμετέχουν είναι η ΑΤΗΚ που εκπροσωπείται από τον κ. Βάσο Αλεξανδρίδη και κ. Νεόφυτο Μορφή , η CYNET που εκπροσωπείται από το Δρ. Γεώργιο Κοννή και η Hellas Sat που εκπροσωπείται από τον κ. Κεντέα Καραντώνη.  Άλλες  κυβερνητικές αρχές, όπως υπουργεία, αρχές κρίσιμων υποδομών, νοσοκομεία, αεροδρόμια αλλά και ιδιωτικοί οργανισμοί, θα συμμετέχουν στην υλοποίηση του δικτύου ως τελικοί χρήστες.

Το έργο θα διαρκέσει 30 μήνες και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Δημοκρατία (Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










624