Ανδρέας Ευσταθίου: Πρόκληση η προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Κύπρο


Στους «Πανεπιστημιακούς Θησαυρούς» το πολυσχιδές έργο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» που μεταδόθηκε από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στις 13 Οκτωβρίου 2022.  Ο ακαδημαϊκός που εξασφάλισε το βραβείο ‘Man of the Year’ το 2013, ως ο επιστήμονας της χρονιάς, κατάφερε να υπολογίσει ότι ο γαλαξίας IRAS 08572+3915 είναι περίπου πέντε φορές πιο φωτεινός, αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις που επικρατούσαν μέχρι πρόσφατα. Με την εντυπωσιακή του ανακάλυψη, που έγινε αποδεκτή από επιστημονικά περιοδικά κι έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της αστρονομίας, μίλησε για τις νέες προκλήσεις και το όραμά του για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Δόξα Κωμοδρόμου.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, κατάφερε να ταυτιστεί με την ποιοτική εκπαίδευση, την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας, την ερευνητική αριστεία και τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία. Επίσης, οι ρυθμοί ανάπτυξής του είναι τόσο εντυπωσιακοί όσο και οι αμέτρητες ακαδημαϊκές και επιστημονικές του διακρίσεις. Ο Καθηγητής Αστροφυσικής και Επιστημονικού Υπολογισμού του Τμήματος Πληροφορικής και Μηχανικής, Ανδρέας Ευσταθίου, ανέλαβε καθήκοντα ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου το Σεπτέμβριο του 2021, αφού διετέλεσε και Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για δυο συνεχόμενες θητείες (2014-2021).

Αναφερόμενος στις έξι Σχολές του Πανεπιστημίου, στάθηκε στη μεγάλη γκάμα των προγραμμάτων σπουδών υγείας και ιδιαίτερα στην προσφορά ποιοτικών και μοναδικών  προγραμμάτων, όπως της  οδοντιατρικής, ακτινογραφίας/ακτινοδιαγνωστικής και   εργοθεραπείας. Η φήμη κτίζεται με τα χρόνια, πρόσθεσε, όπως αναπτύσσεται και η κριτική σκέψη μέσα από τα μικρά τμήματα του πανεπιστημίου, με τον ψηλότερο αριθμό φοιτητών/τριών να φθάνει μόνο τα 20 άτομα, κι αυτό συγκαταλέγεται, ανέφερε, στα προτερήματα του Πανεπιστημίου.

Σημαντική εξέλιξη, χαρακτήρισε μάλιστα το γεγονός ότι μόλις τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Φρανκφούρτη, παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με 45 φοιτητές.   Ένα πρόγραμμα που έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Πιστοποίησης Ποιότητας της Κύπρου και τις Γερμανικές αρχές.  Αυτό αποτελεί ορόσημο μιας και είναι η πρώτη φορά που παράρτημα κυπριακού πανεπιστήμιού θα λειτουργήσει εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην καρδιά της Ευρώπης. Η διεθνοποίηση, είπε, είναι ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες του Πανεπιστημίου, αφού μπορούμε να κάνουμε βήματα τόσο προς την Ευρώπη, προς την Κίνα και τις Αραβικές χώρες με ποιοτική εκπαίδευση σπουδών.

Το 44% των φοιτητών είναι Κύπριοι, «Το όραμα της Κύπρου να καταστεί κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που να προσελκύει φοιτητές/τριες από όλο τον κόσμο, επιτυγχάνεται εδώ και 10 χρόνια μέσα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς πολλά από τα προγράμματά του προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα, φιλοξενώντας σπουδαστές/στριες πέραν των 80  εθνικοτήτων».

Σήμερα συνολικά κινούνται στο πανεπιστήμιο 8.200 φοιτητές, με το 64% να είναι προπτυχιακού επιπέδου, το 35% σε μεταπτυχιακό και το 3% σε διδακτορικό επίπεδο. Η κατανομή κατά εθνικότητα είναι: 44% Κύπριοι, 41% ελλαδίτες και 15% διεθνείς φοιτητές. Το  64% της εκπαίδευσης διεξάγεται με φυσική παρουσία και το 36% εξ αποστάσεως.  

Τεράστια άλματα έχουν σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και στην έρευνα με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο να τετραπλασιάζει τις δημοσιεύσεις του, αλλά και την εξασφάλιση εξωτερικής χρηματοδότησης για τους ερευνητές αλλά και για να προσφέρει και στην κοινωνία μέσα από διοργανώσεις συνεδρίων και άλλων δράσεων. Διαθέτει 14 ερευνητικά κέντρα που χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και άλλους φορείς.

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε για την επιτυχία του πανεπιστημίου να βρίσκεται ψηλά στις διεθνείς λίστες κατάταξης, που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από γονείς και φοιτητές/τριες, στην επένδυσή του ως πράσινο πανεπιστήμιο σε φωτοβολταϊκά με την ενέργειά του να είναι σχεδόν αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου ποια η μεγαλύτερη πρόκληση του Πρύτανη για την επόμενη πενταετία, στάθηκε στη σημασία να υπάρχουν Πανεπιστήμια αναγνωρισμένα διεθνώς. «Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο προσπαθεί να πετύχει αυτό το στρατηγικό στόχο με την προσέλκυση των καλύτερων ακαδημαϊκών, ερευνητών και φοιτητών από την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα». Στη σύνοδο των Πρυτάνεων, είπε, δίνεται επίσης ιδιαίτερη σημασία στην επένδυση στην έρευνα, καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι γενικά παραδεκτό ότι η Κύπρος υστερεί στο ζήτημα γι’ αυτό χρειάζονται βαθύτερες συνέργειες μεταξύ των τοπικών Πανεπιστημίων.

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου ανέφερε ότι η Κύπρος έχει κάνει τεράστια βήματα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σίγουρα όμως υπάρχει ακόμα τεράστιο περιθώριο βελτίωσης. Ο τομέας αυτός, κατέληξε, μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω με απώτερο στόχο την μέγιστη προσφορά στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.

Για να ακούσετε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΡΙΚ, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3eyzONd




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










435