Διεθνές Εργαστήριo Αστροφυσικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Ερευνητικό Κέντρο Αρίσταρχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου 2022, Διεθνές Εργαστήριo Αστροφυσικής. Στο Εργαστήριο παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για Φωτεινούς και Υπερφωτεινούς Υπέρυθρους Γαλαξίες (Luminous and Ultraluminous Infrared Galaxies) από πολλά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια συμπεριλαμβανομένου και του James Webb Space Telescope που εκτοξεύτηκε από τη NASA  τον Δεκέμβριο του 2021. 

Στο Εργαστήριο παρουσιάστηκαν επίσης πρωτοποριακές μέθοδοι ανάλυσης των δεδομένων που αξιοποιούν μεθόδους της Πληροφορικής όπως Θεωρία των Γράφων, Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστημονικός Υπολογισμός. Στο εργαστήριο διερευνήθηκε επίσης η σχέση μεταξύ μεθόδων απεικόνισης δεδομένων στην Αστροφυσική και στην Ιατρική. Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές για νέες παρατηρήσεις και διεκδίκηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν επιστήμονες από 11 χώρες από όλη την υφήλιο (Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ισπανία, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο) συμπεριλαμβανομένων νέων ερευνητών και διδακτορικών φοιτητών.

 Η επιστημονική οργανωτική επιτροπή του Εργαστηρίου αποτελείτο από τον Καθηγητή Ανδρέα Ευσταθίου, Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Δήμητρα Ρηγοπούλου, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Καθηγητή Seppo Mattila, University of Turku, Φινλανδία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










647