Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αποτελέσματα έρευνας του έργου Erasmus+ RTC


Το έργο Erasmus+ “RightToConnect” (RTC) στο οποίο συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε σχέση με την κατανόηση των εμποδίων στον ψηφιακό γραμματισμό καθώς και τις σχετικές με αυτόν ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Ο ψηφιακός γραμματισμός είναι μία αναγκαία δεξιότητα για τη συμμετοχή στη σημερινή κοινωνία, αλλά μπορεί και να αποτελεί πρόκληση για τα άτομα με νοητική αναπηρία. Η έρευνα στο έργο “RightToConnect” για αξιολόγηση αναγκών στο πλαίσιο του έργου διερεύνησε τις συγκεκριμένες ψηφιακές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν τα άτομα με νοητική αναπηρία και είχε στόχο να αναγνωρίσει τρόπους για τη βελτίωση της πρόσβασης  στην τεχνολογία, ειδικά όσον αφορά στην ψηφιακή μάθηση και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το σημείο εστίασης αυτής της έρευνας ήταν διττό. Πρώτον, πραγματοποιήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση βιβλιογραφίας και άλλων πηγών, για να προσδιοριστεί η υφιστάμενη γνώση  η οποία αφορά στο έργο, και να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του μεθοδολογικού πλαισίου. Δεύτερον, πραγματοποιήθηκε μία δι-εθνική ανώνυμη έρευνα, στις 5 χώρες των εταίρων. Οι εταίροι στόχευσαν στην περεταίρω ανάλυση των θεμάτων τα οποία προέκυψαν από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Κάθε εταίρος τοπικοποίησε και προσάρμοσε το ερευνητικό εργαλείο ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων/ουσών και το τοπικό και θεσμικό πλαίσιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες σε σχέση με βασικές δεξιότητες τις οποίες απαιτεί η χρήση της τεχνολογίας πληροφορίας και επικοινωνιών, η κατανόηση ψηφιακών εννοιών και η πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ακόμη, έχουν λιγότερη πρόσβαση στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, το οποίο συνιστά ένα ψηφιακό χάσμα. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αναφέρονται και στα  εμπόδια σε σχέση με την υποστηρικτική τεχνολογία και την έλλειψη σχεδιασμού με βάση την προσβασιμότητα.

Επίσης, η έρευνα έριξε φως σε ήδη υπάρχοντα πλαίσια ανάπτυξης δεξιοτήτων, προκλήσεις και εμπόδια σε σχέση με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε σχέση με μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη προσβάσιμων τεχνολογικών προϊόντων πληροφορίας και επικοινωνιών. Θεωρούμε ότι με την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορούμε να βελτιώσουμε τον ψηφιακό γραμματισμό και τη συνολική συμμετοχή των ατόμων με νοητική αναπηρία στο πλαίσιο ενός κόσμου ο οποίος ψηφιοποιείται όλο και πιο πολύ.

Για να μάθεις περισσότερα, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα του έργου: https://righttoconnect.entelis.net/?page_id=205ή

Ή και να επικοινωνήσεις με την ομάδα του  Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Κατερίνα Μαύρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Συντονίστρια Έργου: K.Mavrou@euc.ac.cy

Ελένη Θεοδώρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, E.Theodorou@euc.ac.cy

Σπύρος Σπύρου, Καθηγητής, S.Spyrou@euc.ac.cy

Μαρία Μούκα, Ερευνητική Συνεργάτιδα, M.Mouka@research.euc.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










507