Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Καλοκαιρινή Ακαδημία Επιστημών 2023


Το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SOSCIEATH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών για την Καλοκαιρινή Ακαδημία Επιστημών 2023 για μαθητές και μαθήτριες 15-16 ετών.

Η Καλοκαιρινή Ακαδημία Επιστημών 2023 προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ και θα πραγματοποιηθεί από τις 3-7 Ιουλίου 2023 στην Πανεπιστημιούπολη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία. Μέρος μπορούν να λάβουν μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι/ες κατά την σχολική χρονιά 2022-2023 φοιτούσαν στην Γ’ τάξη Γυμνασίου και Α’ τάξη Λυκείου. Η λειτουργία της Ακαδημίας θα είναι από τις 9:00 μέχρι τις 13:30 καθημερινά και την Τρίτη 4 Ιουλίου το βράδυ από τις 19:30 μέχρι τις 21:30.

Η Καλοκαιρινή Ακαδημία Επιστημών 2023 έχει οργανωθεί με σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με πεδία Επιστημών και Έρευνας συμπεριλαμβανομένων των πιο κάτω:

  • Βιολογικών και Βιοϊατρικών Επιστημών
  • Ψυχολογίας
  • Αστροφυσικής
  • Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Επιστήμης Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
  • Επιστήμης των Drones
  • Κυβερνοασφάλειας
  • Ιατρικής και Οδοντιατρικής
  • Φαρμακευτικής
  • Φυσικοθεραπείας
  • Βιοφυσικής
  • Λογοτεχνίας
  • Τεχνών
  • Μουσικής
  • Διατροφολογίας
  • Επιχειρηματικότητας

Το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Ακαδημίας Επιστημών 2023 θα διεξαχθεί στα ελληνικά και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο δραστηριότητες εργαστηριακής φύσης στις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εμπλακούν ενεργά σε πειράματα και εργαστήρια από τις διάφορες επιστήμες για να γνωρίσουν βιωματικά πτυχές της επιστημονικής και ερευνητικής εργασίας των συγκεκριμένων επιστημών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης περιορισμένες διαλέξεις, συζητήσεις, και ξεναγήσεις. Όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στα αντίστοιχα εργαστήρια της κάθε Επιστήμης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Απώτερος στόχος είναι η παροχή στους μαθητές και στις μαθήτριες εμπειριών που θα τους επιτρέψουν να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις για την επιλογή των επαγγελματικών τους σπουδών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα λάβουν μέρος θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν δωρεάν το Ψυχομετρικό Εργαλείο Αριάδνη, το οποίο έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους αλλά και της αγοράς εργασίας, ώστε να κάνουν τις πιο κατάλληλες επιλογές για σπουδές.

Ενδεικτικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και συλλέξουν δεδομένα μικροσκοπίας από μεταστάσεις καρκινικών κυττάρων, να αναλύσουν κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος με διαγνωστικές πρακτικές ρουτίνας, να μελετήσουν τη λειτουργία και αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών υπολογιστών συναρμολογώντας τους δικούς τους υπολογιστές, να αποκρυπτογραφήσουν μηνύματα με τεχνικές hacking και anti-hacking, να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, να συλλέξουν και μελετήσουν δεδομένα παρατήρησης αστρονομίας μέσα από τηλεσκόπια, να κατασκευάσουν τα δικά τους φάρμακα, να γνωρίσουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος και να αναπτύξουν δεξιότητες επιλογής των μελλοντικών τους σπουδών. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δημιουργικές τεχνικές από τις Τέχνες και τη Μουσική, να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα, και να προγραμματίσουν και να παρατηρήσουν σμήνος από drones.

Τα εργαστήρια διοργανώνει διδακτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα προσφέρεται καθημερινά σνακ.

Η Καλοκαιρινή Ακαδημία Επιστημών 2023 προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ.  Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.

Δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει ΕΔΩ μεταξύ 2 και10 Μαΐου 2023 ή μέχρι πλήρωσης των θέσεων. Λόγω του περιορισμού αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Με την αποδοχή της αίτησης, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










8008