Τα Ετήσια Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα και Διδασκαλία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την αριστεία που επιδεικνύουν τα μέλη του στην Έρευνα και τη Διδασκαλία, απονέμει σε ετήσια βάση δύο Βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία και τέσσερα Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα.  

Αναφορικά με τη θεματική της Έρευνας, απονεμήθηκαν τα βραβεία Νέας Ερευνήτριας, Διακεκριμένου Ερευνητή, Γυναίκας Ερευνήτριας που έχει επιδείξει σημαντικό έργο στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας της, ενώ παράλληλα χορηγήθηκε μια μικρή οικονομική ενίσχυση για έρευνα σε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού που χρειάστηκε να διακόψει την ερευνητική του δραστηριότητα λόγω πρόσφατης γονικής άδειας.  

Σε μια λαμπρή Τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2023, στους Κήπους του Μετοχίου Κύκκου, απονεμήθηκαν τα Ετήσια Βραβεία Αριστείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Έρευνα και τη Διδασκαλία 2023.

Δρ Χριστιάνα Νεοφύτου:  Βραβείο Γυναίκας Ερευνήτριας που έχει επιδείξει σημαντικό έργο στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας της

Η Δρ Χριστιάνα Νεοφύτου απέκτησε πτυχίο Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2008 και Μεταπτυχιακό στη Μοριακή Βιολογία το 2009 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπερασπίστηκε τη διδακτορική της διατριβή το 2014 και συνέχισε να εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Βιολογίας Καρκίνου και Χημειοπροφύλαξης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι το 2019.

Το 2019 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εργαζόμενη σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη των μηχανισμών καρκινογένεσης και την ανακάλυψη νέων θεραπειών για τον καρκίνο.

 

 Δρ Ιουλία Τελεβάντου: Βραβείο Νέας Ερευνήτριας

Η Δρ Ιουλία Τελεβάντου είναι Λέκτορας στις Ποσοτικές Μεθόδους Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εφαρμογή ποσοτικών μεθόδων για τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τα κίνητρα στην εκμάθηση των μαθηματικών και της στατιστικής. Κατέχει προπτυχιακό δίπλωμα στα Μαθηματικά και, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εφαρμοσμένη Στατιστική και στη Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας.

Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην Ποσοτική Εκπαίδευση από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2015.

Το ερευνητικό της έργο έχει λάβει μέχρι στιγμής πολλά βραβεία και επιχορηγήσεις, και, έχει δημοσιευτεί σε περιοδικά υψηλής απήχησης με κριτές.

 

Δρ. Απόστολος Ζαραβίνος: Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή

Ο Δρ. Απόστολος Ζαραβίνος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής του Καρκίνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής της ομάδας «Cancer Genetics, Genomics & Systems Biology» του ερευνητικού κέντρου Basic and Translational Cancer Research Center (BTCRC).Έλαβε το B.Sc. στη Βιολογία από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το διδακτορικό του στην Ιατρική από την Ιατρική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου.

Τις χρονιές 2020-2022 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους κορυφαίους (2%) ακαδημαϊκούς/ερευνητές με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως και τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα τους, βάσει μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

 

 Δρ Αντωνία Σοφοκλέους: Επιδότηση για έρευνα λόγω γονικής άδειας  

Η Δρ Αντωνία Σοφοκλέους είναι κάτοχος πτυχίου Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας (BSc Hons) από το Πανεπιστήμιο του Durham και διδακτορικού στη Μοριακή Ιατρική (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Πριν από την επιστροφή της στην Κύπρο, η Αντωνία εργάστηκε ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια για αρκετά χρόνια στο Ινστιτούτο Γενετικής και Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στη Σχολή Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη και θεραπεία του καρκίνου. Εκτός από τα ακαδημαϊκά της προσόντα, η Αντωνία είναι και η τυχερή μητέρα ενός αγοριού 9 ετών και ενός κοριτσιού 9 μηνών.

 

Τα Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα απένειμαν ο κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, ο Καθηγ. Ανδρέας Ευσταθίου, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Καθηγ. Μάριος Βρυωνίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η κα. Λουκία Πολυγερινού, Διευθύντρια Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και ο παραλήπτης του περσινού αντίστοιχου Βραβείου Νέου Ερευνητή, Δρ. Ανδρέας Στυλιανού, της Σχολής Θετικών Επιστημών.  

Αναφορικά με τη θεματική της Διδασκαλίας, τα φετινά Βραβεία Αριστείας απονεμήθηκαν στην Δρ. Βασιλική Γκρέτση της Σχολής Θετικών Επιστημών και στη Δρ. Χρυστάλλα Παπαδημήτρη -  Καχριμάνη της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Τα βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία απονέμονται εις μνήμην της Δρος Μαίρης Ελευθεριάδου που διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου, κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018.  

Δρ Βασιλική Γκρέτση: Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία

Η Δρ Γκρέτση έλαβε το Πτυχίο της στη Βιολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το διδακτορικό της στην Κυτταρική και Μοριακή Παθολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ.

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Alexander Fleming στην Αθήνα, ως Ερευνήτρια Γ στο Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας-Ελλάς (ΕΚΕΤΑ), ως επισκέπτρια λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ως επιστήμονας στο Εργαστήριο Βιοφυσικής Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από το 2017 εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου κατέχει τη θέση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Επιστημών Ζωής της Σχολής Θετικών Επιστημών και είναι η συντονίστρια του Προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών.

 

Χρυστάλλα Παπαδημήτρη - Καχριμάνη: Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία

Η Χρυστάλλα Παπαδημήτρη - Καχριμάνη (BA, MA, PhD) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Είναι συντονίστρια του αντίστοιχου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και του μεταπτυχιακού προγράμματος που επικεντρώνεται στη Δημιουργικότητα, το Παιχνίδι και την Εκπαίδευση STEAM. Η δουλειά της που αφορά στα πεδία στα οποία επικεντρώνονται τα προγράμματα σπουδών που συντονίζει έχει δημοσιευθεί σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και επιμελημένους τόμους βιβλίων.

Η έρευνά της με παιδιά και εκπαιδευτικούς συγχωνεύεται στη διδακτική της πρακτική και η διδακτική της πρακτική ενδυναμώνει την έρευνά της. Ήταν μέλος της διμελούς επιστημονικής επιτροπής που ανέπτυξε το παιδαγωγικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίστηκε το Αναλυτικό Πρόγραμμα για την Προσχολική Εκπαίδευση που ανακοινώθηκε το 2020.

Τα Βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία απένειμαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Καθηγ. Λοΐζος Συμεού, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθώς και μία εκ των παραληπτριών του περσινού αντίστοιχου βραβείου Αριστείας στη Διδασκαλία, Καθηγ. Ελπίδα-Νίκη Εμμανουήλ Νικολούση, της Σχολής Οδοντιατρικής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










865