Το CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου σε υψηλού επιπέδου συνάντηση στον ΟΗΕ


Έργα, όπως το χρηματοδοτούμενο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας PDEX-JIP, καταδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο συνεργασίες τριμερείς, πολυμερείς -όπως και σε σχήμα 3+1- μπορούν να επιδράσουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη μιας «θετικής ατζέντας» στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με υπόβαθρο την πολιτική προστασία και την ανθρωπιστική δράση.

Αυτό τόνισε ο Διευθυντής του CERIDES - Center for Excellence in Innovation and Technology του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας με αρμοδιότητες στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, Δρ. Γιώργος Μπούστρας, μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, μαζί τις αντίστοιχες του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Η τριμερής εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR) και στην οποία μετείχε και η Ένωση για τη Μεσόγειο, διοργανώθηκε στο περιθώριο της υψηλού επιπέδου συνάντησης για την ανασκόπηση του πλαισίου Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών. Το θέμα της ήταν: «Περιφερειακή Συνεργασία - Ενισχύοντας την εθνική ετοιμότητα».

Το πρόγραμμα PDEX-JIP στο οποίο Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη εργάστηκαν από κοινού σε σενάριο μεγάλου σεισμικού επεισοδίου, είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό έργο, στο οποίο κυρίαρχη ήταν η θέση και η παρουσία της Κύπρου αφού, συντονιστής του ήταν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ παράλληλα συμμετείχαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου.

«Καταστροφές, όπως οι σεισμοί στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και η εντεινόμενη κλιματική κρίση», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Δρ. Μπούστρας «αναδεικνύουν αλλά και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία στην πολιτική προστασία» προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήδη δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής προωθώντας και τη θέση της Κύπρου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος ανέφερε, προσφέρεται αλλά και ενδιαφέρεται να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητες της στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όχι μόνο σε κρατικό αλλά και σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο εμβαθύνοντας τις πολύμορφες συνεργασίες με κράτη της περιοχής μας - και όχι μόνο.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


766