Σε μια λαμπρή Τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2024, στο Πολιτιστικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, απονεμήθηκαν τα Ετήσια Βραβεία Αριστείας του πανεπιστημίου στην Έρευνα και τη Διδασκαλία 2024.
Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την αριστεία που επιδεικνύουν τα μέλη του στην Έρευνα και τη Διδασκαλία, απονέμει σε ετήσια βάση δύο Βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία και τρία Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα.
Τα βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία απονέμονται εις μνήμην της Δρος Μαίρης Ελευθεριάδου που διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου, κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018.
Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία Δρ. Γιάννα Δανίδου
Η Δρ. Δανίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κυβερνοασφάλειας. Έχει μακρά διδακτική εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με την Κυβερνοασφάλεια και την Επιστήμη Υπολογιστών ενώ, παράλληλα με την ακαδημαϊκή διδασκαλία, έχει ασχοληθεί με την έρευνα, και ιδιαίτερα με χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ερευνητικά προγράμματα.
Είναι Ερευνητική Συνεργάτης του Κέντρου Αριστείας CERIDES τα τελευταία 8 έτη και διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου ερευνητικού κέντρου CYBER.EUC.
Το κύριο πεδίο του ερευνητικού της ενδιαφέροντος είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ του δικαίου, της επιστήμης και της πληροφορικής.
Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια τόσο ως συμμετέχουσα, όσο και ως εισηγήτρια.
Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία Καθηγ. Λουκάς Λουκά
Ο Λουκάς Λουκά είναι καθηγητής της διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και στις επαγγελματικές κοινότητες μάθησης.
Η επιστημονική του έρευνα του εστιάζεται σε αναλύσεις οπτικογραφημένων δεδομένων αυθεντικών διδασκαλιών από πραγματικά περιβάλλοντα μάθησης. Μεγάλο μέρος της έρευνάς του αφορά τη διδασκαλία και μάθηση των Φυσικών Επιστημών στην προσχολική αγωγή με την προσέγγιση της μοντελοποίησης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται επίσης σε αναλύσεις οπτικογραφημένων μαθημάτων Φυσικών Επιστημών με έμφαση στις δεξιότητες επιστημονικού συλλογισμού των παιδιών και στις στρατηγικές των εκπαιδευτικών για την προώθηση τους.
Τα Βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία απένειμαν ο Δρ. Χριστόφορος Χ’ Κυπριανού, Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΠΚ, η κα. Πόπη Οικονομίδου Άππιου, Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης (εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας), καθώς και οι δύο παραλήπτριες του περσινού αντίστοιχου βραβείου Αριστείας στη Διδασκαλία, Δρ. Βασιλική Γκρέτση του Τμήματος Επιστημών Ζωής και η Δρ. Χρυστάλλα Παπαδημήτρη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τη θεματική της Έρευνας, απονεμήθηκαν τα βραβεία Νέου Ερευνητή, Διακεκριμένου Ερευνητή και Γυναίκας Ερευνήτριας που έχει επιδείξει σημαντικό έργο στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας της.
Βραβείο Γυναίκας Ερευνήτριας που έχει επιδείξει σημαντικό έργο στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας της Δρ Κλειώ Βαριάνου Μικελλίδου
Η Δρ. Κλειώ Βαριάνου Μικελλίδου διαθέτει πτυχίο στη Φυσική, Μεταπτυχιακό στην Ασφάλεια, Υγεία και Περιβάλλον και Διδακτορικό τίτλο στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία.
Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 2009 ως σύμβουλος ασφάλειας και υγείας. Από το 2015, δραστηριοποιείται στον τομέα της διδασκαλίας και της έρευνας με εξειδίκευση στο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας και υγείας, τη γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού, τις εκτιμήσεις κινδύνου και ειδικότερα αυτές που αφορούν υψηλού κινδύνου επαγγέλματα.
Έχει συμμετάσχει με συντονιστικό ρόλο σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, έχει σημαντικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πολλές συμμετοχές σε ευρωπαϊκού και διεθνούς κύρους επιστημονικά συνέδρια.
Βραβείο Νέου Ερευνητή Δρ. Θεόδωρος Λύτρας
O Δρ. Θεόδωρος Λύτρας είναι επιδημιολόγος, Ιατρός Εργασίας και Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην επαγγελματική επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη, και μεταπτυχιακό από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα.
Έχει εκτενή εμπειρία στην επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, εργαζόμενος στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, και συμμετείχε ενεργά στην απόκριση Δημόσιας Υγείας κατά την πανδημία COVID-19.
Τα ενδιαφέροντα του εστιάζουν στην επιδημιολογική/βιοστατιστική μεθοδολογία και ανάλυση δεδομένων, καθώς και στη μεθοδολογία συστηματικών ανασκοπήσεων και ανάπτυξη κλινικών κατευθυντηρίων οδηγιών.
Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή Καθηγ. Γιώργος Μπούστρας
Ο Γιώργος Μπούστρας είναι Καθηγητής Αξιολόγησης Κινδύνων, Διευθυντής του Κέντρου Επιστημών Κινδύνων και Αποφάσεων (CERIDES – Excellence in Innovation and Technology) και Επισκέπτης Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Είναι Μέλος της Αποστολής της ΕΕ: Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι διδάκτωρ στην Πιθανοτική Εκτίμηση Κινδύνου Πυρκαγιάς από το CFES στο Kingston University London (2003) ενώ, παράλληλα ήταν Επίτιμος Ερευνητής στο CPSE στο Imperial College του Λονδίνου (2003 - 2005) και KTP Research Fellow στο FSEG στο Πανεπιστήμιο του Greenwich (2009). Μεταξύ άλλων δημόσιων καθηκόντων, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (2016). Συνεργάστηκε με την Παγκόσμια Τράπεζα για να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αδειοδότησης που παρέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι Αρχισυντάκτης του Safety Science (Elsevier, IF 6.392) και Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής Fire Technology (Springer Nature) και του International Journal of Critical Infrastructure Protection (Inderscience).
Τα Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα απένειμαν ο κ. Δημήτρης Σκουρίδης, Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, ο Καθηγ. Ανδρέας Ευσταθίου, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Καθηγ. Λοΐζος Συμεού, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, η κα. Λουκία Πολυγερινού, Διευθύντρια Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς, ο παραλήπτης του περσινού αντίστοιχου Βραβείου Διακεκριμένου Ερευνητή, Καθηγ. Απόστολος Ζαραβίνος του Τμήματος Επιστημών της Ζωής και η παραλήπτρια του περσινού αντίστοιχου Βραβείου Νέας Ερευνήτριας, Δρ. Ιουλία Τελεβάντου του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.