Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς: Αναγκαίο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στα νησιωτικά κράτη


Παρέμβαση του Αν. Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε εκδήλωση της ΕΟΚΕ με θέμα την κατάσταση και τα προβλήματα των νησιωτικών Κρατών και Περιοχών της Ε.Ε.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσίασε τις απόψεις του σε συνδιάσκεψη του Συλλόγου πρώην μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιωτικά κράτη της ΕΕ, ειδικότερα σε σχέση με την ευημερία της τρίτης ηλικίας.

Όπως τόνισε, στην παρέμβασή του, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα επικεντρώνεται στον άνθρωπο και τις πραγματικές αξίες της ζωής, αντί για την ποσοτικοποίηση. «Η πανδημία μας έκανε να ανακαλύψουμε ξανά την κοινωνία», σημείωσε και υπογράμμισε τη σημασία της αξιοπρέπειας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Φελλάς ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στα νησιωτικά κράτη, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι διακρίσεις, η μοναξιά, και η ανάγκη για δημιουργική απασχόληση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Τόνισε, δε, ότι μόνο ένα εξειδικευμένο στη γήρανση θεσμικό όργανο υπό την αιγίδα της ΕΕ μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των ζητημάτων αυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Φελλά, εκεί όπου πλήττεται η παραγωγική οικονομία, τα κονδύλια για την στήριξη των ανθρώπων τρίτης ηλικίας στενεύουν ακόμα περισσότερο. «Όμως», πρόσθεσε, «ο παραγκωνισμός αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν επιτρέπει σε μια κοινωνία να λειτουργεί ως υγιές σύνολο. Είναι υποχρέωση του κοινωνικού κράτους η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου ζωής και ενός αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής στήριξης για πολλούς και αυτονόητους λόγους. Η οικονομική διάσταση είναι ενδεχομένως σημαντικότερη και δυσκολότερη για τα μικρότερα κράτη».

Ολοκληρώνοντας, ο Καθηγητής Φελλάς υπογράμμισε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθελοντικών οργανώσεων στη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινωνία. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ιδανικό εργαλείο εφαρμογής της κρατικής βούλησης, ειδικότερα για την ευημερία των πολιτών», κατέληξε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024, στο Μέγαρο της ΣΕΚ, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων της Κύπρου και του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου, κ. Νικόλαου Ιωαννίδη.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










56