Η Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει εργαστήριο με θέμα: «Εισαγωγή στις ψηφιακές μεθόδους και τεχνικές για λογοτεχνική ανάλυση» τo Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην αίθουσα 020 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου .
Το εργαστήριο αυτό θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μία εισαγωγή στους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές μέθοδοι εντάσσονται σήμερα στις λογοτεχνικές σπουδές. Από τον προγραμματισμό σε συγκεκριμένα λογισμικά και εργαλεία, από τη δημιουργία σωμάτων (συνόλων δεδομένων) μέχρι την ανάλυση μεταδεδομένων (παρακειμενικών δεδομένων) και των κειμένων λογοτεχνικών έργων. Η σύντομη εισαγωγή θα προσφέρει μια γενική εικόνα του τοπίου πριν επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο εργαλείο που ονομάζεται Voyant, ένα διαδικτυακό περιβάλλον ανάγνωσης και ανάλυσης για ψηφιακά κείμενα που χρησιμοποιείται ευρέως στις λογοτεχνικές σπουδές σήμερα. Το πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου είναι ότι δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού και ότι είναι προσαρμοσμένο για εξερευνητικές, απομακρυσμένες αναγνώσεις μεγάλων σωμάτων ή συγκεκριμένων κειμένων. Μέσω του Voyant, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν μοντελοποίηση θεμάτων, συσχετισμοί λέξεων, συχνότητες λέξεων και συσχετίσεις, καθώς και να παρέχονται οπτικοποιήσεις. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να μάθετε. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν οι γυναίκες συγγραφείς διαφορετικά επίθετα από τους άνδρες συγγραφείς; Πώς έχει αλλάξει (ή δεν έχει αλλάξει) η ιδέα της βιβλιοθήκης στην πεζογραφία μέσα στα χρόνια;
Το εργαστήριο πραγματοποιείται από την Camilla H Soelseth, Πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Ερευνών για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τον Πολιτισμό (DHKO) στη Νορβηγία, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών Νορδικών Χωρών Βαλτικής.
Για να συμμετάσχετε διαδικτυακά, επικοινωνήστε με τον Δρ. James Mackay στο j.mackay@euc.ac.cy