Με τη συμμετοχή 9 ευρωπαϊκών χωρών
Ο γραμματισμός στα ψηφιακά μέσα και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τον 21ο αιώνα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ενδυναμώνουν τους μαθητές τους να σκέφτονται κριτικά, να κάνουν ενημερωμένες επιλογές στο διαδίκτυο και να παραμένουν ασφαλείς, ενώ παράλληλα να ενισχύουν συνεχώς την ανθεκτικότητά τους στον ψηφιακό κόσμο.
Το πρόγραμμα Teachers 4.0 Digital προσφέρει ένα έργο μεγάλης κλίμακας που στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων ως αρχική κατάρτιση αλλά και κατά τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση εκπαιδευτικών σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Τον τελευταίο χρόνο, 34 καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί από 6 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος – Συντονιστής Προγράμματος), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), Sofia University St Kliment Ohridski (Bulgaria), West University of Timisoara (Romania), University of Lodz (Poland), University of Palermo (Italy), και τη συμμετοχή των: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Κύπρος), Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ελλάδα), Ministry of Education and Science (Bulgaria), Ministry of Education and Research (Romania), Athens Lifelong Learning Institute ( Ελλάδα), Mediawise Society (Romania), Lodz Centre of Teacher Training and Vocational Education (Poland), CESIE (Italy), Research Innovation and Development Lab (Ελλάδα), European Association for Viewers Interests (Belgium), ALL DIGITAL (Belgium) ) έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα με τίτλο:
"Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και προώθηση του γραμματισμού στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης".
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμά εκτείνεται σε 60 ώρες μάθησης, που χωρίζεται σε δύο μέρη: 30 ώρες πρακτικής διδασκαλίας και 30 ώρες αυτόνομης μελέτης προσφέροντας μια ισορροπία μεταξύ θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής.
Αντλώντας έμπνευση από τα πιο πρόσφατα εκπαιδευτικά πλαίσια και τις ψηφιακές ανάγκες του αύριο, το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε 10 ενότητες που θα ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες για τη διδασκαλία στον ψηφιακό κόσμο.
Ενότητα 1 - Εισαγωγή
Αποκτήστε μια διεισδυτική επισκόπηση του προγράμματος, των στόχων του και των ισχυρών μεθοδολογιών που το διέπουν.
Ενότητα 2 - Παραπληροφόρηση: Για ποιο πράγμα μιλάμε;
Μάθετε να διακρίνετε την παραπληροφόρηση, εξερευνήστε βασικές έννοιες όπως η συμμετοχική κουλτούρα, οι θάλαμοι αντήχησης και οι φυσαλίδες φίλτρων και δείτε πώς η παραπληροφόρηση απειλεί τη δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ισότιμη ψηφιακή συμμετοχή.
Ενότητα 3 - Περισσότεροι βασικοί όροι και ορισμοί
Βυθιστείτε σε βασικούς όρους ψηφιακής παιδείας των μέσων ενημέρωσης, όπως τρολ (troll), ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), φθηνοπαραποίηση (cheapfake), βαθυπαραποίηση (deepfake) και επαλήθευση (verification). Με ένα διαδραστικό γλωσσάρι και πρακτικές δραστηριότητες, οι μαθητές/μαθήτριες όχι μόνο θα κατανοήσουν αυτές τις έννοιες, αλλά και θα αναπτύξουν τις δεξιότητες για να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση στον ψηφιακό κόσμο.
Ενότητα 4 – Καθορίζοντας το Πλαίσιο: Διδασκαλία και μάθηση στο ψηφιακό σχολικό περιβάλλον
Μάθετε πώς να δημιουργείτε έναν ασφαλή χώρο για τη συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων και κατανοήστε τον ρόλο σας στην καθοδήγηση αυτών των σημαντικών συζητήσεων με τους μαθητές και τις μαθήτριές σας.
Ενότητα 5 - Αξιολόγηση και Διερεύνηση του ψηφιακού γραμματισμού στα σχολεία
Αποκτήστε πρακτικά εργαλεία και στρατηγικές, για να αξιολογήσετε και να ενισχύσετε τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών και μαθητριών σας.
Ενότητα 6 - Εξερευνήστε τις βασικές πρακτικές των παιδιών στα μέσα ενημέρωσης
Μάθετε γιατί έχει σημασία να συνδεθείτε με την ψηφιακή ζωή των μαθητών/μαθητριών σας και πώς οι διαδικτυακές τους εμπειρίες διαμορφώνουν τις κοσμοθεωρίες τους. Ανακαλύψτε ένα πλαίσιο για την ανάλυση των συνηθειών τους στα μέσα ενημέρωσης και διαδραστικές δραστηριότητες που θα τους/τις βοηθήσουν να προβληματιστούν για τις δικές τους συμπεριφορές στα μέσα ενημέρωσης με διασκεδαστικό τρόπο!
Ενότητα 7 - Διδασκαλία του ψηφιακού γραμματισμού (για τα μέσα) ενημέρωσης και της παραπληροφόρησης
Εξοπλίστε τους/τις μαθητές/μαθήτριες με κρίσιμες δεξιότητες στα μέσα ενημέρωσης! Μάθετε πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε να κατανοούν τα κείμενα των μέσων ενημέρωσης, να εντοπίσουν την προκατάληψη, να χρησιμοποιήσουν τεχνικές ελέγχου των γεγονότων και να δημιουργήσουν υπεύθυνα μέσα ενημέρωσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γίνουν ψηφιακοί πολίτες.
Ενότητα 8 - Ανάπτυξη ικανοτήτων ψηφιακού γραμματισμού (για τα μέσα) στην τάξη και το σχολείο: Ας γίνουμε ψηφιακοί πολίτες
Εξερευνήστε πώς να εξοπλίσετε τους/τις μαθητές/μαθήτριες με βασικές δεξιότητες ψηφιακής παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στην υπεύθυνη διαδικτυακή συμπεριφορά, την κριτική σκέψη και τις ασφαλείς ψηφιακές πρακτικές.
Ενότητα 9 - Οι μαθητές/μαθήτριες σε όλη τους την ποικιλομορφία
Αποκτήστε γνώσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πολυμορφίας στην τάξη, κατανοώντας τη σημασία της και τον τρόπο με τον οποίο η παραπληροφόρηση επηρεάζει τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Συμπεριλάβετε πρακτικές δραστηριότητες, που θα βοηθήσουν στην εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών και στην προώθηση περιβαλλόντων μάθησης χωρίς αποκλεισμούς.
Ενότητα 10 - Πρακτικά παραδείγματα σχεδίων μαθήματος
Ενημερωθείτε για ένα διδακτικό μοντέλο που βοηθά τους/τις εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν αποτελεσματικά σχέδια μαθήματος και να προσφέρουν πρακτικά παραδείγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να τύχουν προσαρμογής ή να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για να καθοδηγήσουν τους/τις μαθητές/μαθήτριες να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες.
Όλες οι προαναφερθείσες ενότητες συνοδεύονται από προτεινόμενες μεθόδους διδασκαλίας και εργαλεία κατάλληλα για την ομάδα-στόχο μας και σύμφωνα με τους στόχους του μαθήματος.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο και ακολουθείστε μας στο LinkedIn, Facebook, Instagram!