Σε μια λαμπρή Τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2025, στο Πολιτιστικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, απονεμήθηκαν τα Ετήσια Βραβεία Αριστείας του πανεπιστημίου στην Έρευνα και τη Διδασκαλία 2025.
Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την αριστεία που επιδεικνύει το ακαδημαϊκό του προσωπικό του στην Έρευνα και τη Διδασκαλία, απονέμει σε ετήσια βάση δύο Βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία και τρία Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα.
Τα βραβεία Αριστείας στη Διδασκαλία απονέμονται εις μνήμην της Δρος Μαίρης Ελευθεριάδου που διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου, κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018.
Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία
Η Ελένη Μούσιη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Συντονίστρια του Προγράμματος Φαρμακευτικής, MPharm στο Τμήμα Επιστημών Ζωής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στη Χημεία, με εξειδίκευση στην Ανόργανη Χημεία.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη σύνθεση και τον χαρακτηρισμό νέων μετάλλων, οργανικών και ανόργανων ενώσεων, με ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως μαγνητικές ιδιότητες και ιδιότητες προσρόφησης.
Έχει συμμετάσχει σε ένα σημαντικό αριθμό έργων χρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έχει δημοσιεύσει ~ 50 επιστημονικά άρθρα σε υψηλής ποιότητας περιοδικά.
Τέλος, η Δρ. Μούσιη ήταν η αποδέκτρια του Κυπριακού Βραβείου Έρευνας - Νέας Ερευνήτριας «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» το 2016 από το ΙδΕΚ. Δρ Ελένη Μούσιη
Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία
Η Κατερίνα Καββαδία είναι απόφοιτος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, με ειδικότητα Παιδοδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Connecticut στις HΠΑ, είναι διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών, κάτοχος του Diplomate American Academy of Pediatric Dentistry, και το 2021 απέκτησε Certificate πάνω σε θέματα εκπαίδευσης των Ιατρικών Επιστημών.
Σήμερα είναι Καθηγήτρια Παιδοδοντιατρικής και συντονίστρια του Πτυχίου Οδοντιατρικής (Dental Surgery, BDS) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, καθώς και επισκέπτρια καθηγήτρια στο University of Pennsylvania.
Με 27 χρόνια και πλέον διδασκαλίας στην Παιδοδοντιατρική, έχει διατελέσει Διευθύντρια Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ, University of Louisville στις ΗΠΑ και Εuropean University College, UAE, πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής, και εκδότρια του περιοδικού Παιδοδοντία.
Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις στρατηγικές εκπαίδευσης στην οδοντιατρική. Καθηγ. Κατερίνα Καββαδία
Αναφορικά με τη θεματική της Έρευνας, απονεμήθηκαν τα βραβεία Νέας Ερευνήτριας, Διακεκριμένου Ερευνητή και Γυναίκας Ερευνήτριας που έχει επιδείξει σημαντικό έργο στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας της.
Βραβείο Γυναίκας Ερευνήτριας που έχει επιδείξει σημαντικό έργο στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας της Δρ Χρυστάλλα ΑντωνίουΗ Χρυστάλλα Αντωνίου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών Ζωής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2024 μέχρι σήμερα.
Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στη “Μοριακή Φυσιολογία Φυτών” στο ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το τμήμα «Plant System Biology” του Ινστιτούτου VIB-Ugent στο Βέλγιο τον Μάιο του 2018. Για την εκπόνηση του διδακτορικού της, έλαβε υποτροφία αριστείας από το κοινωφελές ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Τα ερευνητικά της επιτεύγματα πιστοποιούνται από τη συμβολή της σε 34 ερευνητικά άρθρα, δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (δείκτη απήχησης h-index 20). Το 2019 η Δρ. Αντωνίου τιμήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με το βραβείο «Νέας Ερευνήτριας» στον τομέα των «Επιστημών Ζωής».
Πρόσφατα, εξασφάλισε επιτυχώς χρηματοδότηση ως συντονίστρια έργου «Κόμβων Αριστείας ή Excellence Hubs».
Βραβείο Νέας Ερευνήτριας Δρ Πανωραία Σιαφάκα
Η Πανωραία Σιαφάκα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με εξειδίκευση στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων αποδέσμευσης φαρμάκων για την επούλωση τραυμάτων και τη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων.
Από το 2021 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Stanford, διαθέτοντας πάνω από 60 δημοσιευμένες εργασίες και δείκτη απήχησης (h-index) 26.
Πρόσφατα εξασφάλισε συνολική χρηματοδότηση ύψους €695.000 από το ΙδΕΚ, ως Συντονίστρια δύο ερευνητικών έργων που αξιοποιούν την κυπριακή χλωρίδα για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, ενισχύοντας τη διεπιστημονική έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας.
Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή Δρ Κωνσταντίνος Κάτζης
Ο Κωνσταντίνος Κάτζης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Κατέχει διδακτορικό στις τηλεπικοινωνίες από UAVs από το Πανεπιστήμιο του York. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε δίκτυα επικοινωνιών, IoT, 5G/6G, Ηλεκτρονική Υγεία και ασφάλεια. Υπήρξε Fulbright Visiting Professor στο NIST, συμβάλλοντας στο IEEE/UL2933, που τιμήθηκε με το IEEE SA Emerging Technology Award (2024).
Έχει διατελέσει Εθνικός Εμπειρογνώμονας στο EuroQCI, είναι μέλος του ΔΣ της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από ΙδΕΚ, ΕΕ και ESA.
Η Τελετή Βραβείων Αριστείας επιβεβαιώνει τη διαρκή προσήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής ποιότητας, της καινοτομίας και της ερευνητικής δραστηριότητας. Μέσα από μια σταθερά εξελισσόμενη κουλτούρα επιβράβευσης και αναγνώρισης, το πανεπιστήμιο επενδύει συστηματικά στο ανθρώπινο δυναμικό του, στηρίζει ενεργά την παραγωγή και διάδοση της γνώσης και συμβάλλει ουσιαστικά στην επιστημονική πρόοδο, την κοινωνική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του αυριανού επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού.