Δωρεάν εκπαιδεύσεις για διδακτορικούς φοιτητές και ερευνητές που βρίσκονται αρχικά στάδια της καριέρας τους
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει στο έργο METEOR, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» και στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των υποψηφίων διδακτόρων και των ερευνητών στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομία τους (έως 5 χρόνια μετά το διδακτορικό τους) σε τομείς όπως η ομαδική εργασία, η συνεργασία, η προετοιμασία και διαχείριση ερευνητικών έργων και η επικοινωνία. Το METEOR στοχεύει να αντιμετωπίσει επίσης ορισμένες από τις πολλές προκλήσεις που βιώνουν οι διδακτορικοί φοιτητές και οι νέοι ερευνητές, ενώ θα συμβάλει στην επαγγελματική τους εξέλιξη μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων και δικτύων συνεργασίας.
Στο METEOR, ομάδες διδακτορικών φοιτητών και νέων ερευνητών από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, υπόβαθρα και χώρες της ΕΕ θα συνεργαστούν για περίπου 12-15 μήνες για τον σχεδιασμό προτάσεων έρευνας και καινοτομίας με «οικο-εξωστρεφή» προσανατολισμό, με την υποστήριξη εκπαιδευτικών πόρων του προγράμματος. Ο όρος «οικο-εξωστρεφής» αναφέρεται στο γενονός ότι οι προτάσεις θα αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις μέσω μετασχηματιστικών ιδεών. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων θα ακολουθεί τις αρχές μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως ο Ορίζοντας Ευρώπη. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα δημοσιευθούν από το METEOR ως σημαντική συμβολή στο οικοσύστημα των διδακτορικών σπουδών.
Το METEOR θα προσφέρει τις παραπάνω ευκαιρίες μέσω πλήρως χρηματοδοτούμενων σχημάτων για διδακτορικούς φοιτητές και νέους ερευνητές από όλη την Ευρώπη, με τρεις δυνατούς τρόπους συμμετοχής:
1. Πλήρες πρόγραμμα μέσω Συναδελφικών Ομάδων Καθοδήγησης (Peer Mentoring Groups PMGs). Η συναδελφική καθοδήγηση σημαίνει ότι οι εμπειρίες και η σοφία κάθε μέλους συμβάλλουν στη μάθηση και την ευημερία όλων στην ομάδα και όλη η ομάδα να εργάζεται ως κοινότητα μάθησης. Κάθε ομάδα 5-7 ατόμων θα υποστηρίζεται από έναν εξωτερικό μέντορα. Οι ομάδες θα συνεργάζονται διαδικτυακά και θα συμμετέχουν στις Ακαδημίες METEOR το 2026 και 2027. Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το METEOR.
2. Συμμετοχή σε Συναδελφικές Ομάδες Καθοδήγησης χωρίς συμμετοχή σε Ακαδημία. Η κύρια αξιολόγηση είναι η πρόταση έρευνας και καινοτομίας και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
3. Πρόσβαση μόνο στους διαδικτυακούς εκπαιδευτικούς πόρους του METEOR: Χωρίς συμμετοχή σε Ομάδες ή στην προετοιμασία πρότασης.
Η κύρια δια ζώσης δραστηριότητα είναι το πρόγραμμα των Ακαδημιών METEOR. Κάθε Ακαδημία θα φιλοξενήσει περίπου 50-60 συμμετέχοντες. Η διαμονή θα παρέχεται από το πανεπιστήμιο υποδοχής, ενώ τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν από το πανεπιστήμιο αποστολής.
Ο πρώτος από τους δύο κύκλους περιλαμβάνει πέντε Ακαδημίες στις αρχές του 2026:
1. Πανεπιστήμιο Roskilde, Δανία: 12-16 Ιανουαρίου
2. Πανεπιστήμιο Jyvaskyla, Φινλανδία: 19-23 Ιανουαρίου
3. Πανεπιστήμιο Hacettepe, Τουρκία: 26-30 Ιανουαρίου
4. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος: 2-6 Φεβρουαρίου
5. CEEI Burgos, Ισπανία: 9-13 Φεβρουαρίου
Οι ομάδες θα σχηματιστούν διαδικτυακά τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο 2025 και θα κατανεμηθούν σε μία από τις Ακαδημίες. Οι Ακαδημίες επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να γνωριστούν και να ξεκινήσουν την ανάπτυξη των ιδεών τους με συχνή αλληλεπίδραση! Αναμένουμε ότι οι πλήρεις συμμετέχοντες στο METEOR θα αφιερώνουν περίπου 1-2 ώρες την εβδομάδα σε δραστηριότητες του έργου για 12 μήνες, καθώς και συμμετοχή σε δύο πενθήμερες Ακαδημίες το 2026 και 2027. Η απόδοση πιστωτικών μονάδων ECTS για τη συμμετοχή στο METEOR βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τα συνεργαζόμενα ιδρύματα.
• Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις Ακαδημίες METEOR.
• Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο METEOR.
Αν ενδιαφέρεστε για αυτές τις ευκαιρίες, παρακαλώ εγγραφείτε εδώ.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Καθηγητή Λουκά Λουκά (L.Louca@euc.ac.cy), τοπικό συντονιστή του έργου METEOR στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.