Φορέας: Αξιολογήσεις Τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών


Ενημερώνονται όλα τα ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης για τα πιο κάτω, τα οποία ισχύουν κατά τις αξιολογήσεις Τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών και αναδεικνύουν την αντιστοιχία των θεματικών ενοτήτων της Ημερήσιας Διάταξης και των Κριτηρίων Αξιολόγησης:

Οι θεματικές της Ημερήσιας Διάταξης περιλαμβάνουν Συναντήσεις με το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές καθώς και επί τόπου ή/και διαδικτυακές Επισκέψεις στους χώρους και τα εργαστήρια του ιδρύματος, με στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τα στοιχεία που περιλαμβάνει το Έντυπο αξιολόγησης, τα οποία αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά κριτήρια ποιότητας (European Standards & Guidelines). 

  • Οι θεματικές ενότητες αξιολόγησης οι οποίες περιλαμβάνονται στα έντυπα αξιολόγησης (300.1.1, 300.3.1, 300.3.1/1) είναι:

Τμήμα

  1. Department’s academic profile and orientation
  2. Quality Assurance
  3. Administration
  4. Learning and Teaching
  5. Teaching Staff
  6. Research
  7. Resources

Πρόγραμμα σπουδών (εκτός από τις ιατρικές σχολές και προγράμματα)

  1. Study programme and study programme’s design and development
  2. Student – centred learning, teaching and assessment
  3. Teaching staff
  4. Student admission, progression, recognition and certification
  5. Learning resources and student support

Ως εκ τούτου, οι παρουσιάσεις και η συζήτηση σε κάθε μέρος κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης θα πρέπει να εστιάζουν σε αυτές τις θεματικές ενότητες. Στα έντυπα αξιολόγησης τα πιο πάνω κριτήρια αναλύονται στις διαστάσεις τους.

  • Οι εισαγωγικές-γενικές παρουσιάσεις πρέπει να είναι σύντομες και στοχευμένες, να προβάλλουν τη συνολική εικόνα του ιδρύματος και να μην ξεπερνούν τον προβλεπόμενο χρόνο. Οι Επιτροπές ενδιαφέρονται για ζωντανή συζήτηση και λιγότερο για παρουσιάσεις, ούτως ώστε να εμβαθύνουν στα κριτήρια αξιολόγησης για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. 
  • Όλο το προσωπικό, ακαδημαϊκό, διοικητικό, τεχνικό, το οποίο σχετίζεται με το υπό αξιολόγηση Τμήμα/πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης.
  • Το υλικό το οποίο αποστέλλεται για να μελετηθεί από τους αξιολογητές θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με το υπό αξιολόγηση Τμήμα/πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται παρουσίαση υλικού το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στην ΕΕΑ, εκτός εάν οι ίδιοι ζητήσουν να παρουσιαστεί, πριν τη συζήτηση.
  • Το χρονικό πλαίσιο της κάθε ενότητας δύναται να διαφοροποιηθεί μετά από συνεννόηση με τον/την αρμόδιο λειτουργό και τα μέλη της ΕΕΑ, το περιεχόμενο όμως της ατζέντας παραμένει ως έχει.
  • Σε Τμηματικές αξιολογήσεις με τρία προγράμματα σπουδών η αξιολόγηση είναι διήμερη.

Ειδικότερα, για τα εξ αποστάσεως προγράμματα:

  • Θα διατίθεται συγκεκριμένος χρόνος κατά την αξιολόγηση για συζήτηση μεταξύ των ειδικών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Μόνο όσοι συμμετέχουν στη διδασκαλία εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών μαζί με τον συντονιστή του προγράμματος, θα παρουσιάζονται στη συζήτηση του εξ αποστάσεως προγράμματος και της διδασκαλίας.

Ο Φορέας επισημαίνει το σημαντικό ρόλο της εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία γίνεται προς όφελος των ιδρυμάτων και των προγραμμάτων σπουδών τα οποία προσφέρουν. Ο Φορέας χαιρετίζει, επίσης, το γεγονός ότι τα ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης δίνουν τη δέουσα προσοχή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και τονίζεται η σημασία της συνεργασίας όλων για να αποβεί επoικοδομητική η όλη διαδικασία.

Συμπληρωματικά προς τα πιο πάνω, τα ιδρύματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τις ήδη αναρτημένες ανακοινώσεις του Φορέα για τις διαδικτυακές αξιολογήσεις, στους πιο κάτω συνδέσμους:

Οδηγίες για τη Διενέργεια των Εξ Αποστάσεως Αξιολογήσεων στους πιο κάτω συνδέσμους:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










870