Φορέας: Θεματική ανάλυση και συστάσεις προς Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης


Το Συμβούλιο του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, κατά την 79η Σύνοδό του, η οποία πραγματοποιήθηκε την 21η Φεβρουαρίου 2022, αποφάσισε όπως ενημερώσει τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, τα ακόλουθα, τα οποία προκύπτουν από τις επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις/ συστάσεις των επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης :

Η θεματική ανάλυση των αξιολογήσεων των προγραμμάτων έδειξε ότι:

  1. Νέα Μέλη Διδακτικού Προσωπικού: Υποστήριξη νέων μελών/διδασκόντων - Η υποστήριξη των νέων μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού στην έρευνα, είναι υποχρέωση του ιδρύματος αλλά και των τμημάτων ιδιαίτερα,  τα οποία δεν θα πρέπει να επιφορτίζουν τα νέα μέλη με υπερβολικό  διδακτικό φόρτο και διοικητικά καθήκοντα. Τα τμήματα οφείλουν να επισημάνουν, αναλόγως πεδίου/επιστημονικού αντικειμένου  τα 5 σημαντικότερα περιοδικά (high - ranking) για δημοσιεύσεις.
  2. Επισκέπτες Καθηγητές: Οι επισκέπτες Καθηγητές, εγνωσμένου κύρους, με  διδακτική και ερευνητική εμπειρία και δημοσιεύσεις, μπορούν  να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων των προγραμμάτων.  
  3. Κριτήρια εισδοχής - Τα κριτήρια εισδοχής φοιτητών  σε ένα πρόγραμμα πρέπει να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα τους προγράμματος και να λαμβάνουν υπόψη τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για επιτυχή  και αποτελεσματική φοίτηση.  
  4. Διαπανεπιστημιακά προγράμματα - Τα διαπανεπιστημιακά προγράμματα πρέπει να πληρούν τα βασικά κριτήρια: νέα προγράμματα, αναπτύσσονται με τη συνεργασία των ιδρυμάτων, το κάθε ίδρυμα κερδίζει από την εμπειρία του άλλου και το αποτέλεσμα (ανάπτυξη προγράμματος και εφαρμογή)  είναι βελτιωμένο σε σχέση με το αν αναπτυσσόταν και εφαρμοζόταν μόνο από ένα ίδρυμα (added value). Επιπρόσθετα, για στη διδασκαλία των μαθημάτων συμμετέχουν όλα τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, ούτως ώστε οι φοιτητές να επωφελούνται από τις διαφορετικές εμπειρίες στα συνεργαζόμενα ιδρύματα.  
  5. Κίνητρα σε νέους ερευνητές – Τα ιδρύματα καλούνται να θεσπίσουν μηχανισμούς και διαδικασίες στήριξης και παροχής κινήτρων στους υποψήφιους διδάκτορες.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










476