Φορέας ΔΙΠΑΕ: Ένταξη Πρακτικής Άσκησης σε όσα προγράμματα σπουδών αυτό μπορεί να εφαρμοστεί (2)


Ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), σε συνέχεια των σχετικών με το πιο πάνω θέμα ανακοινώσεών του με ημερομηνίες 26 Απριλίου 2024 και 5 Ιουλίου 2024, επισημαίνει ότι με βάση τα πιο κάτω άρθρα του «περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμου» του 2015 έως 2021 [Ν. 136 (Ι)/2015 - Ν. 132(Ι)/2021], διαφαίνεται ότι  τα προγράμματα δικαιόχρησης που απολήγουν σε τίτλο σπουδών που εκδίδεται στη Δημοκρατία, θα πρέπει να είναι πανομοιότυπα, τόσο όσον αφορά στα υποχρεωτικά μαθήματα όσο και στα μαθήματα επιλογής,  με τα προγράμματα σπουδών όπως αυτά έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί στο μητρικό ίδρυμα του τίτλου σπουδών.

Ερμηνευτικές διατάξεις: «μέθοδος της δικαιόχρησης» σημαίνει τη συμφωνία μεταξύ δύο ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία προνοεί ότι το ίδρυμα Α΄ παραχωρεί τίτλους σπουδών για λογαριασμό του ιδρύματος Β΄ και βάσει της οποίας το ίδρυμα Α΄ είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού περιεχομένου και τη διασφάλιση της ποιότητας του τίτλου σπουδών, καθ’ ήν στιγμή οι φοιτητές ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο ίδρυμα Β΄ και λαμβάνουν πτυχίο από το ίδρυμα Α΄, νοουμένου ότι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους.

Άρθρο 8. Η διασυνοριακή προσφορά προγραμμάτων σπουδών υλοποιείται μέσω εκπαιδευτικών διευθετήσεων οι οποίες οδηγούν σε συμφωνίες και δράσεις, με βάση τις οποίες διασυνοριακά προγράμματα σπουδών ή τμήματα προγραμμάτων ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες του απονέμοντος ιδρύματος παρέχονται ή διατίθενται είτε απευθείας από το απονέμον ίδρυμα είτε από άλλο ίδρυμα μέσω μεθόδων δικαιόχρησης και πιστοποίησης.

11.-(1)(β) ο κλάδος σπουδών που απολήγει στην απονομή τίτλου στη Δημοκρατία έχει πιστοποιηθεί επίσημα από τον εξουσιοδοτημένο και διαπιστευμένο φορέα ο οποίος εδρεύει στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










160