Ικανοποίηση ΥΠΠΑΝ από τα αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας TIMSS 2019


Η έρευνα καταδεικνύει σημαντική βελτίωση στην επίδοση των Κυπρίων μαθητών και μαθητριών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Διεθνούς Έρευνας TIMSS 2019 (Έρευνα Διεθνών Τάσεων στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες) του Διεθνούς Οργανισμού για την Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών Επιτευγμάτων (IEA).

Η έρευνα, η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και επικεντρώνεται στην επίδοση μαθητών/τριών Δ΄ Δηµοτικού και Β΄ Γυµνασίου σε δύο γνωστικά αντικείμενα, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες. Εκτός από την επίδοση, η έρευνα TIMSS εξετάζει, επίσης, πρόσθετους παράγοντες που αφορούν στους ίδιους τους/τις μαθητές/μαθήτριες, αλλά και στο οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον.

Στην έρευνα TIMSS 2019 συμμετείχαν συνολικά 64 χώρες (58 χώρες με τη Δ’ Δημοτικού και 39 χώρες με τη Β’ Γυμνασίου). Η Κύπρος συμμετείχε στην έρευνα μέσω του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Στην Κύπρο, στην Πιλοτική Έρευνα, κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2018, συμμετείχαν 1056 μαθητές Δ΄ τάξης Δημοτικού και 1081 μαθητές Β’ Γυμνασίου από 34 σχολεία Δημοτικής και 26 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, αντίστοιχα. Η κύρια Έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου  2019. Σε αυτήν συμμετείχαν 4062 μαθητές/μαθήτριες από 151 σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης και 3521 μαθητές/μαθήτριες από 98 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Συμφώνα με την TIMSS η οποία αξιολογεί τις επιδόσεις των μαθητών/τριών στη βάση των αναλυτικών προγραμμάτων των χωρών που συμμετείχαν, η μέση επίδοση της Κύπρου στη Δ΄ Δημοτικού τόσο στα Μαθηματικά (532) όσο και στις Φυσικές Επιστήμες (511) ήταν μεγαλύτερη από την κεντρική τιμή της κλίμακας (500). Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επίδοση των Κυπρίων μαθητών/τριών στις Φυσικές Επιστήμες ξεπέρασε την κεντρική τιμή της κλίμακας, ενώ έχει παρατηρηθεί στατιστικά σημαντική βελτίωση συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη συμμετοχή της Κύπρου (2015), τόσο στα Μαθηματικά (κατά 9 μονάδες) όσο και στις Φυσικές Επιστήμες (κατά 30 μονάδες).

Στα Μαθηματικά, σε σχέση με το 2015, το 2019 παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης επίδοσης στις θεματικές περιοχές Αριθμοί (κατά 10 μονάδες) και Δεδομένα (κατά 17 μονάδες), ενώ στη θεματική περιοχή Γεωμετρικά Σχήματα/Μέτρηση δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή. Στις Φυσικές Επιστήμες, σε σχέση με το 2015, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης επίδοσης και στις τρεις θεματικές περιοχές (Βιοεπιστήμες, Φυσική και Χημεία, και Γεωεπιστήμες) κατά 34, 25 και 37 μονάδες, αντίστοιχα.

Ως προς τα γνωστικά πεδία (Γνώση, Εφαρμογή, Συλλογισμός), σε σχέση με το 2015, στα Μαθηματικά παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης επίδοσης στο πεδίο Γνώση, ενώ δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στα πεδία Εφαρμογή και Συλλογισμός. Στις Φυσικές Επιστήμες παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση και στα τρία γνωστικά πεδία (κατά 36, 30 και 21 μονάδες αντίστοιχα).

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το ποσοστό των μαθητών/τριών που κατέκτησε το καθένα από τα τέσσερα επίπεδα διαβαθμισμένης επάρκειας (benchmarking levels). Στη Δ΄ Δημοτικού, στα Μαθηματικά, 95% των Κύπριων μαθητών/τριών κατέκτησε τις δεξιότητες που περιλαμβάνονται στο χαμηλό επίπεδο, 77% τις δεξιότητες του μεσαίου επιπέδου, 42% τις δεξιότητες του υψηλού επιπέδου, ενώ 12% των μαθητών/μαθητριών κατέκτησε τις δεξιότητες του προχωρημένου επιπέδου. Τα αντίστοιχα ποσοστά των μαθητών/τριών στα τέσσερα επίπεδα στις Φυσικές Επιστήμες ήταν 92%, 70%, 31% και 6%.

Όσον αφορά στη  Β΄ Γυμνασίου, η μέση επίδοση της Κύπρου στα Μαθηματικά ανήλθε στο 501, και ταυτίζεται με την κεντρική τιμή της κλίμακας. Στην περίπτωση των Φυσικών Επιστημών, η μέση επίδοση ήταν 484, μικρότερη από την κεντρική τιμή. Και στα δύο γνωστικά αντικείμενα παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη συμμετοχή της Κύπρου το 2007 (κατά 36 μονάδες στα Μαθηματικά και 32 μονάδες στις Φυσικές Επιστήμες).

Στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης επίδοσης και στις τέσσερις θεματικές περιοχές παρατηρήθηκε το 2019 στα Μαθηματικά, σε σχέση με το 2007, (Αριθμοί, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Δεδομένα και Πιθανότητες) κατά 35, 44, 35 και 37 μονάδες, αντίστοιχα. Στις Φυσικές Επιστήμες, σε σχέση με το 2007, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης επίδοσης και στις τέσσερις θεματικές περιοχές (Βιολογία, Χημεία, Φυσική και Γεωγραφία)κατά 45, 30, 26 και 20 μονάδες αντίστοιχα.

Ως προς τα γνωστικά πεδία (Γνώση, Εφαρμογή, Συλλογισμός), σε σχέση με το 2007, στα Μαθηματικά παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης επίδοσης των μαθητών/τριών σε όλα τα γνωστικά πεδίακατά 45, 31 και 47 μονάδες, αντίστοιχα. Στις Φυσικές Επιστήμες παρατηρήθηκε, επίσης, στατιστικά σημαντική αύξηση και στα τρία γνωστικά πεδία, κατά 44, 23 και 35 μονάδες, αντίστοιχα.

Στα Μαθηματικά, 88% των Κυπρίων μαθητών/τριών κατέκτησε το χαμηλό επίπεδο επάρκειας, 63% το μεσαίο επίπεδο, 29% το υψηλό επίπεδο, ενώ 6% των μαθητών/τριών κατέκτησε το προχωρημένο επίπεδο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις Φυσικές Επιστήμες ήταν 83%, 57%, 22% και 3%. Και στα δύο γνωστικά αντικείμενα, το ποσοστό μαθητών/τριών σε κάθε επίπεδο παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη συμμετοχή της Κύπρου (2007).

 Τέλος, τα αποτελέσματα παρέχουν πλούσια πληροφόρηση για διάφορους παράγοντες που δυνητικά συνδέονται με την επίδοση των μαθητών/τριών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού και διαθέσιμοι σχολικοί πόροι, το σχολικό κλίμα καθώς και η ασφάλεια και πειθαρχία στο σχολείο.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει την ικανοποίηση του για τη πολύ σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων των μαθητών και μαθητριών μας σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, καθώς διαφαίνεται ότι αρκετές από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια έχουν αποδώσει. Τα αποτελέσματα αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Το ΚΕΕΑ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα  σε ανάρτηση τόσο της εθνικής έκθεσης αποτελεσμάτων, ως έναυσμα για δημόσιο διάλογο σε σχέση με την παρεχόμενη εκπαίδευση στον τόπο μας, όσο και της βάσης δεδομένων, έτσι ώστε αυτή να καταστεί προσβάσιμη στην εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα.

H παρουσίαση της Έρευνας ΕΔΩ 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1544