Σύσκεψη για προώθηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε στη Βουλή


Δ. Συλλούρης: Η προσπάθεια γίνεται σε συνεννόηση με τον ΠτΔ ώστε να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία με συγκεκριμένο τρόπο και χρονοδιάγραμμα που να οδηγεί στη δημιουργία ενός Φορέα Προώθησης της κυπριακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εντός και εκτός Κύπρου.

Με στόχο τη δημιουργία ενός Φορέα Προώθησης της κυπριακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εντός και εκτός Κύπρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στη Βουλή, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου, της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου και Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η συνάντηση αυτή γίνεται μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία με συγκεκριμένο τρόπο και χρονοδιάγραμμα που να οδηγεί στη δημιουργία ενός Φορέα Προώθησης της κυπριακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εντός και εκτός Κύπρου.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους Υπουργούς και τον Πρόεδρο τον Πρυτάνεων για τη σημερινή πρώτη συνάντηση, η οποία έβαλε τις βάσεις και προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς, ούτως ώστε πριν το τέλος του έτους αυτού να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα συγκεκριμένο Φορέα, ο οποίος θα προωθήσει αυτό το πολύ σπουδαίο έργο που έχουν δημιουργήσει ιδιωτικές και κρατικές πρωτοβουλίες», σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του είπε ότι σημαντικός άξονας στην διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και η ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. «Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ο οραματισμός για να γίνει η Κύπρος ένας πανεπιστημιακό κέντρο αποκτά υπόσταση. Ήδη στην Κύπρο φοιτά σημαντικός αριθμός ξένων φοιτητών και φαίνεται ότι η Κύπρος μπορεί να είναι ένας ενδιαφέρον και αξιόπιστος περιφερειακός πανεπιστημιακός προορισμός. Πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο που προωθείται, είναι στη Βουλή αυτή την στιγμή για τα ξενόγλωσσα προγράμματα και στα κρατικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε στενή επαφή με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και όλα τα Πανεπιστήμια, το Υπουργείο Παιδείας «προσπαθεί να ενισχύσει τις προσπάθειες των Πανεπιστημίων μας για να διεθνοποιηθούν, προσελκύοντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον».

«Σε αυτή την κατεύθυνση η πρωτοβουλία και η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, του κ. Δημήτρη Συλλούρη, σίγουρα συνάδει με τις προσπάθειες που κάνουμε. Θα συντονιστούμε και σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δούμε πως μπορεί να πάρει το ταχύτερο δυνατόν υπόσταση και να λειτουργήσει ένας Φορέας, ο οποίος συντονιστικά θα ενισχύει την προσπάθεια των Πανεπιστημίων και θα διαδίδει προς τα έξω αλλά και στο εσωτερικό το μήνυμα ότι στην Κύπρο υπάρχει ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και πρέπει να ενδιαφέρει τους νέους, ούτως ώστε να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, σε δηλώσεις της είπε ότι ο τομέας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αναμφίβολα ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας. «Πιστεύω ότι ιδιαίτερα σήμερα παρουσιάζονται πάρα πολλές προοπτικές και ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα και την προσέλκυση φοιτητών, όχι μόνο από ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και παγκοσμίως. Επομένως, η συντονισμένη δράση για την προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης και της προσέλκυσης φοιτητών, ερευνητών, με έμφαση την έρευνα, την καινοτομία και την ποιοτική εκπαίδευση, είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα έχει όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου πιστεύω ότι η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για ένα συντονιστικό Φορέα, ο οποίος να λειτουργεί και ως ομπρέλα για την προσπάθεια αυτή, σίγουρα θα έχει θετικά αποτελέσματα και ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα υλοποιηθεί σύντομα με τη συμβολή όλων μας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Καθηγητής Παντελής Σκλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι έχει επανειλημμένως καλέσει την κυπριακή οικογένεια να υποστηρίξει και να εμπιστευθεί την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο.

«Είναι ποιοτική και αξιόπιστη. Η σημερινή πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, του κ. Δημήτρη Συλλούρη, με την υποστήριξη της Κυβέρνησης, όχι μόνο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μια πρωτοβουλία, την οποία το σύνολο των κυπριακών πανεπιστημίων , η Σύνοδος των Πρυτάνεων υποστηρίζει ανεπιφύλακτα. Εκφράσαμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά μας και είμαστε σίγουροι ότι με την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας μόνο θετικά αποτελέσματα η κυπριακή κοινωνία στο σύνολο της θα έχει να δει», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1359