Γονείς Μέσης: Ας «θάψουμε» όλοι το τσεκούρι του πολέμου


*Καλούμε όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να αφήσουμε τον νόμο για την Αξιολόγηση του Μαθητή  να εφαρμοστεί

*Άλλαξε η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και άρχισαν τα προβλήματα στην Επιτροπή

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μία μάχη για την αξιολόγηση του μαθητή, η οποία τονίζουμε, είναι πλέον νόμος.  Είμαστε σίγουροι ότι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα και να εντοπιστούν κενά και παραλείψεις παρόλη την προεργασία που έγινε. Παρόλα αυτά, έχοντας στο μυαλό την άμεση αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος, καλούμε όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να αφήσουμε τον νόμο να εφαρμοστεί. Να δοκιμάσουμε. Και εκεί που θα διαπιστωθούν προβλήματα εμείς πρώτοι θα ζητήσουμε αλλαγές. Δεν μπορεί να ξέρει κανένας το αποτέλεσμα αν δεν το δοκιμάσει στην πράξη».

Αυτό ανέφερε μιλώντας σε διάσκεψη του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Κυριάκος Νικηφόρου

Για το θέμα των Εξετάσεων των Τετραμήνων η Συνομοσπονδία αναφέρεται στις αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ για τον πρόεδρό της και σημειώνει:

«Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ συνέχισε να είναι εριστική και  όταν μετά από τις συνεχόμενες προκλητικές και απαξιωτικές δηλώσεις τους αναγκάστηκε ο Πρόεδρος να αποκαλύψει τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις στη Λεμεσό, εκμεταλλεύτηκαν μία έκφραση που ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και ανακοίνωσαν, ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη σεβασμού που επέδειξε προς τον εκπαιδευτικό κόσμο, δεν θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συνάντηση/σύσκεψη που θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Εύλογα διερωτόμαστε για τους πραγματικούς λόγους που πήραν αυτή την απόφαση. Χίλια μύρια ειπώθηκαν εναντίον μας και δεν σταματήσαμε τη συμμετοχή μας στις διάφορες επιτροπές/συμβούλια που συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Για το καλό των παιδιών μας και της εκπαίδευσης του τόπου.

Πέραν τούτου η απόφαση αυτή της Οργάνωσης αποτελεί για εμάς, παρέμβαση στα εσωτερικά της Συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της Συνομοσπονδίας, το Σώμα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο. Κανένας τρίτος δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει ποιος θα εκπροσωπεί τη Συνομοσπονδία παρά μόνο το Καταστατικό και το Διοικητικό Συμβούλιο».

Για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ο κ. Νικηφόρου είπε μεταξύ άλλων:

«Έχουν γίνει πολλές συνεδριάσεις της Επιτροπής και έχουν γίνει αλλαγές στα σημεία που σύμφωνα με τους διευθυντές προκαλούν προβλήματα. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής συνεχίζονται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία. Στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση και το Υπουργείο, εν αναμονή της κατάθεσης των αλλαγών στη Βουλή, να προχωρήσει σε ρυθμίσεις μέσω εγκυκλίων.

Άλλαξε η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και αρχισαν τα προβλήματα στην Επιτροπή. Ενώ είχαν συμφωνηθεί αρκετά θέματα, η νέα ηγεσία αμφισβήτησε τις αποφάσεις σε κάποια από αυτά και ζήτησε να επαναληφθεί η συζήτηση για τα θέματα που διαφωνεί. Αυτό δημιούργησε εντάσεις στην Επιτροπή και καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων και συνεπώς την έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων

Ολόκληρη η μακροσκελής τοποθέτηση της Συνομοσπονδίας στο πιο κάτω έγγραφο:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΣΗΣ 

 

 




Comments (1)

  1. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ:
    Oct 01, 2019 at 05:32 PM

    Με βάση την οκτασέλιδη επιστολή της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης (παραθέτω κάποια σημαντικά σημεία από αυτή) έχω κάποια ερωτήματα προς τον Κύριο Νικηφόρου:

    1) Η ΟΕΛΜΕΚ, τον Ιανουάριο του 2019, ετοιμάζει δική της πρόταση για την Αξιολόγηση του Μαθητή. Σε μία προσπάθεια κοινής συμπόρευσης, τις επόμενες βδομάδες ετοιμάστηκε έντυπο μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και Συνομοσπονδίας γονέων, βασισμένο στα κοινά σημεία των δύο Σωμάτων αναφορικά με την Αξιολόγηση του Μαθητή. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αξιολόγηση του Μαθητή η Συνομοσπονδία παραδίνει στον Υπουργό τη δική της πρόταση όπως διαμορφώθηκε στη συνεδρία του Δ.Σ. στις 16.1.2019.
    Κύριε Νικηφόρου, από τη στιγμή που ετοιμάστηκε έντυπο από κοινού γιατί στη συνάντηση με τον Υπουργό παραδώσατε τη δική σας πρόταση;

    2) Τον Ιούλιο 2019, ο βουλευτής κος Πανίκος Λεωνίδου, καταθέτει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας (Κ.Ε.Π.) πρόταση για την Αξιολόγηση του Μαθητή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κ.Ε.Π. γίνεται εισήγηση όπως διεξαχθούν διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών ούτως ώστε να διαμορφωθεί μία κοινά αποδεκτή πρόταση η οποία θα κατατεθεί στη βουλή των αντιπροσώπων. Το Σ/Κ πριν την κατάθεση της Πρότασης στη Βουλή συναντήθηκαν στη Λεμεσό οι εμπλεκόμενοι φορείς.
    Κύριε Νικηφόρου, Το Υπουργείο Παιδείας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο γιατί δεν απαντούσε στις εκλύσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ότι ο χρόνος περνά χωρίς καμία διαβούλευση και τους σέρβιραν στο παρά πέντε με το πιστόλι στο κρόταφο μια έτοιμη πρόταση για διαπραγμάτευση;

    3) Σήμερα αν ένα παιδί πραγματικά δεν μπορεί, για διάφορους λόγους να διαχειριστεί την γραπτή εξέταση σίγουρα δεν πρόκειται να έχει καλό βαθμό. Δυστυχώς ότι γράψει στα διαγωνίσματα, αυτόν τον βαθμό θα πάρει. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο προφορικός βαθμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Καμία άλλη ικανότητα του παιδιού δεν αξιολογείται. Ενώ με το νέο σύστημα αξιολόγησης θα έχει την ευκαιρία να μάθει, να αξιολογηθεί δικαιότερα μέσα από τις άλλες μορφές αξιολόγησης.
    Κύριε Νικηφόρου, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζω την αξιολόγηση των μαθητών με βάση τον καθημερινό βαθμό συμμετοχής στη τάξη 20%, της κατοίκων εργασίας δια μέσου του τετραδίου και των φύλλων αξιολόγησης (20%), των ατομικών ή ομαδικών εργασιών (10%) και δύο 45΄διαγωνισμάτων (50%) όπου η ύλη διαβάσματος μοιράζεται στα δύο. Δεν χρειάζεται πλέον να διαβάζει ώρες ατέλειωτες στο τέλος της χρονιάς (του τετραμήνου) για να θυμηθεί αυτά που μελέτησε στην αρχή όπως αναφέρεστε στην επιστολή σας. Για αυτό λοιπόν οι εξετάσεις τετραμήνων είναι αχρείαστες που στο τέλος θα δημιουργήσουν διαδικαστικά και μαθησιακά προβλήματα.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










748