Γονείς Μεσης: Εκπαιδευτικοί θυματοποιούν συνειδητά τους μαθητές τους


"Αρνούνται να εφαρμόσουν τη Νομοθεσία" 

Με ανακοίνωσή τους οι Οργνωμένεοι Γονείς Μέσης αναφέρουν: 

"Η παρούσα ανακοίνωση εκδίδεται μετά από σωρεία παραπόνων γονιών στα ΜΜΕ και προς τη Συνομοσπονδία για τον τρόπο που κάποιοι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν την Αξιολόγηση του Μαθητή.

Αυτό που εμείς είχαμε αντιληφθεί και σε ότι είχαμε συμφωνήσει όταν παρουσιάστηκε το Σχέδιο ενώπιον μας, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζουν σήμερα μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών. Η ενημέρωση που μας έχει γίνει, τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και στις επαρχιακές συγκεντρώσεις ήταν ξεκάθαρες: οι μορφές προφορικής αξιολόγησης που θα εφαρμόζονται δεν θα χρησιμοποιούνται ως τιμωρητικό μέτρο αλλά ως εργαλείο καλύτερης εμπέδωσης και ανατροφοδότησης προς τον εκπαιδευτικό.

Η προφορική/συντρέχουσα αξιολόγηση λαμβάνει το 60% της συνολικής βαθμολογίας του Τετραμήνου. Η κατ’ οίκον εργασία και η συμμετοχή του μαθητή στην τάξη είναι το 50% της προφορικής/συντρέχουσας αξιολόγησης. Οι οδηγίες του Υπουργείου είναι ξεκάθαρες ότι «…. ο/η εκπαιδευτικός λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επίδοση των μαθητών/τριών και στα δύο σημεία…». Η κατ’ οίκον εργασία μπαίνει όταν και εφόσον ο εκπαιδευτικός επιθυμεί να διαπιστώσει ότι ο μαθητής έχει κατανοήσει συγκεκριμένο θέμα ή όταν επιθυμεί να δώσει έμφαση σε ένα κεφάλαιο. Επίσης οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συντονίζονται μεταξύ τους για να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός κατ’ οίκον εργασίας.

Άλλη μορφή αξιολόγησης είναι «Εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) ή μια βαθμολογητέα ατομική ή ομαδική μελέτη-project (δημιουργική εργασία), η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.» Η 20λεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (και όχι διαγώνισμα) πρέπει να είναι στο μάθημα της προηγούμενης ημέρας, προειδοποιημένη και να γίνεται μόνο όταν ο εκπαιδευτικός θέλει να εξακριβώσει ικανότητα επίλυσης ασκήσεων. Επίσης δεν πρέπει να γίνονται καθημερινά, ούτε σε όλα τα μαθήματα.

Οι 20λεπτες ασκήσεις πρέπει να γίνονται πριν από τη διεξαγωγή των άλλων προειδοποιημένων 45λεπτων διαγωνισμάτων και όχι το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα projects μπορούν να γίνουν πολυθεματικά (κυρίως στα μη εξεταζόμενα μαθήματα) ούτως ώστε να περιορίζεται η ανάγκη επιπλέον 20λεπτων ασκήσεων.

Το 90λεπτο προειδοποιημένο κεντρικό διαγώνισμα θα είναι στην ύλη που διδάχθηκαν μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και στη δική μας ιστοσελίδα www.pasygome.org, όπου μπορεί να διαβάσει τις σχετικές νομοθεσίες και εγκυκλίους.

Δυστυχώς όμως έχουμε διαπιστώσει ότι μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών δεν εφαρμόζουν τη Νομοθεσία όπως εμείς την έχουμε καταλάβει. Φορτώνουν καθημερινά τα παιδιά με 20λεπτα διαγωνίσματα σε όλη την διδαχθείσα ύλη, ενώ πρέπει να είναι στο μάθημα της ημέρας. Γι’ αυτό και ονομάζεται άσκηση και όχι διαγώνισμα. Επίσης κάποιοι εκπαιδευτικοί, σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, βάζουν καθημερινά κατ’ οίκον εργασία σε όλα τα μαθήματα και κάποιοι άλλοι δεν βάζουν καθόλου κατ’ οίκον!

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες μας εκπαιδευτικοί αγνοούν τη μέθοδο των projects και στηρίζονται μόνο στα 20λεπτα. Ακόμα και στα πιο εύκολα μαθήματα τους βάζουν συνεχώς 20λεπτα.

Γίναμε μάρτυρες όταν ενώπιον επαρχιακού επιθεωρητή έγιναν καταγγελίες από γονείς ότι εκπαιδευτικοί λένε στους μαθητές ότι ο θεσμός της Αξιολόγησης του/της Μαθητή/ήτριας είναι αποτυχημένος και δεν θα εφαρμοστεί! Τους λένε επίσης ότι τις μέρες κατά τις οποίες προγραμματίστηκαν οι κεντρικές γραπτές αξιολογήσεις οι εκπαιδευτικοί θα απεργήσουν.

Επιπρόσθετα, μερίδα εκπαιδευτικών παγκύπρια, όταν οι μαθητές ή οι γονείς τους, διαμαρτύρονται για αυτή την τακτική και την αυξημένη πίεση στους μαθητές λόγο όσων αναφέρονται πιο πάνω, τους παραπληροφορούν και τους προτρέπουν να επικοινωνήσουν με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας για να κάνουν τα παράπονα τους, αφού όπως ισχυρίζονται, οι Οργανωμένοι Γονείς ευθύνονται για όσα συμβαίνουν και αυτοί ζήτησαν και συμφώνησαν με τον θεσμό τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να εφαρμόσουν.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει την απαράδεκτη αυτή πρακτική εξόντωσης των παιδιών μας από μερίδα εκπαιδευτικών. Να ζητήσει να δει το πρόγραμμα Α’ τάξης και θα διαπιστώσει ότι από τον Οκτώβρη έως το τέλος Νοεμβρίου καθημερινά τα παιδιά έχουν γραπτές, διαγωνίσματα (20λεπτο ή 45λεπτο). Και σε πολλά σχολεία καθημερινά έχουν κατ’ οίκον σε όλα τα μαθήματα. Να διερευνήσει πόσα σχολεία έχουν κάνει projects (τα οποία θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και ικανότητες των παιδιών) μας και πόσοι εκπαιδευτικοί έλαβαν σοβαρά υπόψη την συμπεριφορά του μαθητή στην τάξη.

Το Υπουργείο να πάει στις σχολικές μονάδες όπου θα διαπιστώσει απαράδεκτη και εκδικητική συμπεριφορά εκπαιδευτικών προς τους ίδιους τους μαθητές τους. Μία συμπεριφορά η οποία είναι κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά κυρίως αντιδεολογική.

Τονίζουμε επίσης ότι, ο κατά νόμο υπεύθυνος για την εφαρμογή κάθε νομοθεσίας στα σχολεία είναι ο/η διευθυντής/διευθύντρια και οφείλουν να επιβάλουν τη νομοθεσία. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, τότε να ενημερώσουν το Υπουργείο η οποία οφείλει να λάβει τα μέτρα της.

Το Υπουργείο οφείλει να σταματήσει την απαράδεκτη και κατ’ εμάς εκδικητική και πικρόχολη συμπεριφορά προς τα παιδιά μας από μερίδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι πιθανως να διαφωνεί με την εφαρμογή του θεσμού και να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Νομοθεσίας. Είτε αυτή η νομοθεσία είναι η Αξιολόγηση του Μαθητή είτε είναι η πρόνοια της νομοθεσίας που αφορά «Άρνησης εκτέλεσης καθηκόντων».

Στηρίξαμε και στηρίζουμε μία νομοθεσία η οποία ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μια νομοθεσία που θα αναβαθμίσει την ικανότητα των παιδιών στη μάθηση και θα τους δώσει ένα δικαιότερο και αντικειμενικότερο τρόπο αξιολόγησης.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν άλλο μονοπάτι για να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για καλύτερη παιδεία. Και χρησιμοποιούν τα παιδιά μας, τους δικούς τους μαθητές/ήτριες, θυματοποιώντας τα επίτηδες, για να ανατρέψουν την εφαρμογή της Νομοθεσίας. Για να μην κάνουν αυτό που συμφώνησαν, να μην δώσουν στα παιδιά μας την ευκαιρία να ξεφύγουν από ένα απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό σύστημα. Εφαρμόζουν μόνο αυτό που ξέρουν να κάνουν: διαγωνίσματα, διαγωνίσματα, διαγωνίσματα…..

Αυτό που γίνεται σήμερα από μερίδα εκπαιδευτικών είναι για μας ανήθικο και κατακριτέο και δεν θα επιτρέψουμε ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ να θυματοποιήσει τα παιδιά μας για την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπών και επιδιώξεων του".




Comments (2)

  1. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ:
    Oct 24, 2019 at 11:03 PM

    Παραθέτω δύο (2) άστοχα αποσπάσματα από τη πιο πάνω επιστολή με τα δικά μου σχόλια:

    1) «Δυστυχώς όμως έχουμε διαπιστώσει ότι μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών δεν εφαρμόζουν τη Νομοθεσία όπως εμείς την έχουμε καταλάβει. Φορτώνουν καθημερινά τα παιδιά με 20λεπτα διαγωνίσματα σε όλη την διδαχθείσα ύλη, ενώ πρέπει να είναι στο μάθημα της ημέρας.»
    Δυστυχώς φίλοι γονείς της συνομοσπονδίας πράγματι δεν έχετε καταλάβει. Δεν έχετε διαβάσει την τελευταία εγκύκλιο με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2019 όπου, δεν διευκρινίζει ότι τα 20λεπτα διαγωνίσματα πρέπει να γίνονται σε όλη την διδαχθείσα ύλη ή στο μάθημα της προηγούμενης ημέρας.
    Για αυτό αποταθείτε στο Υπουργείο για να ξαναστείλει διευκρινιστική εγκύκλιο για αυτό το ζήτημα και μην ρίχνετε την ευθύνη στους Εκπαιδευτικούς.

    2) «Η 20λεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (και όχι διαγώνισμα) πρέπει να είναι στο μάθημα της προηγούμενης ημέρας, προειδοποιημένη και να γίνεται μόνο όταν ο εκπαιδευτικός θέλει να εξακριβώσει ικανότητα επίλυσης ασκήσεων, η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.»
    Πολύ ωραία φίλοι γονείς της συνομοσπονδίας, εξισώνετε με τη βαρύτητα του 10% την 20λεπτη άσκηση στο μάθημα της προηγούμενης ημέρας με το 45λεπτο διαγώνισμα που περιλαμβάνει την μισή και περισσότερη ύλη του τετραμήνου!!! Μπράβο σας, χίλια εύγε.

  2. Ελένη Χαλλούμα:
    Oct 27, 2019 at 10:05 AM

    Αγαπητοί γονείς, ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε γονείς με παιδιά στα δημόσια σχολεία και πάνω από όλα νοιαζόμαστε για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας. Πολύ καλά κάνετε να ζητάτε από το ΥΠΠΑΝ να διερευνήσει τι γίνεται στα σχολεία γιατί άλλα το ΥΠΠΑΝ διαφήμιζε και άλλα ισχύουν με τις εντολές κάποιων επιθεωρητών προς τους καθηγητές. Συγκεκριμένα στο μάθημα των Αγγλικών η ύλη έχει σχεδόν διπλασιαστεί στην Α’ Λυκείου και Επιθεωρήτρια ΥΠΠΑΝ απείλησε καθηγήτρια, που διαμαρτυρήθηκε, ότι αν δεν μπορεί να διδάξει τη συγκεκριμένη ύλη να αλλάξει επάγγελμα! Είναι ξεκάθαρο ότι η υπόσκαψη του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης γίνεται εκ των έσω.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2320