Γονείς Μέσης: Στηρίζουμε την προσπάθεια του ΥΠΠΑΝ για εξ αποστάσεως εκπαίδευση


Η ύλη του Οδηγού Εξετάσεων να παγώσει στην ημερομηνία που διέκοψαν τη λειτουργία τους τα σχολεία της Λευκωσίας

"Με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια  Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης αναφέρει:"Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος μας, ευχή όλων είναι ο περιορισμός και η ορθολογιστική διαχείριση των προβλημάτων που παρουσιάζονται ώστε η πατρίδα μας να εξέλθει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτή την πανδημία.

Στην κοινή σύσκεψη που είχαμε χθες, 14 Μαρτίου, με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, ακούσαμε με προσοχή τις θέσεις και τις προθέσεις του Υπουργείου όσον αφορά στη διαχείριση του χρόνου που εφαρμόζεται η αναστολή της φοίτησης των μαθητών. Επικροτούμε την προσπάθεια που καταβάλλεται και θεωρούμε ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή σύγχρονων μορφών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά να εκπαιδεύονται και ταυτόχρονα να περιορίζονται στο σπίτι.

Θέση μας, όσον αφορά στους τελειόφοιτούς μας, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελείται μόνο από εμπεδωτικό και επαναληπτικό υλικό πάνω στην ήδη διδαχθείσα ύλη. Θεωρούμε ότι η ύλη του Οδηγού Εξετάσεων θα πρέπει να περιοριστεί και να παγώσει στην ημερομηνία που διέκοψαν τη λειτουργία τους τα σχολεία της Λευκωσίας. Επιπρόσθετα, η εξεταστέα ύλη αυτή πρέπει να είναι η ύλη που καλύφθηκε από τον κάθε εκπαιδευτικό στο κάθε εξεταζόμενο μάθημα.

Ως Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου για να στηρίξουμε την όλη προσπάθεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω των οργανισμών με τους οποίους έχουμε συνεργασία και να συμβάλουμε ακόμη και με την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μαθητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Συγχαίρουμε την πλειοψηφία των παιδιών που υπακούοντας στις οδηγίες των γονιών και των αρμοδίων, έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους.

Ευχόμαστε σύντομα η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία για κανένα συνάνθρωπό μας".




Comments (1)

  1. Constantinos Papadopoulos:
    Mar 15, 2020 at 01:28 PM

    Καλό μεσημέρι,
    Έχω ακούσει διάφορα. Οι εξαγγελίες είναι ωραίες και ακούγονται εξίσου ωραία. Πριν όμως γίνουν θα πρέπει να ελεγχθεί αν αυτές είναι εφαρμόσιμες. Πολλές φορές οι διακηρύξεις προηγούνται (χωρίς σοβαρή μελέτη) και μετά εξαναγκάζονται κάποιοι ή να τις υλοποιήσουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες ή να φορτωθούν την αποτυχία, αν αυτά που λέχθηκαν είναι μη εφαρμόσιμα.
    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας υπάρχει απόφαση να μην υπερβαίνουν τα 75 άτομα οι οποιεσδήποτε συναντήσεις. Στην Μέση Εκπαίδευση αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν παντού αδύνατον να μην καταρριφθεί αν παρουσιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί.
    Μια απλή λύση είναι να παρουσιαστούν 50% πχ 8-10:30 το πρωί και το υπόλοιπο 50% 10:45-13:15 για σκοπούς ενημέρωσης.
    Υπάρχει η λογική να παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί για να μην μας πιάνει όλος ο κόσμος στο στόμα του, ότι δεν εργαζόμαστε. Από την άλλη όμως να μην παρεμβαίνουμε και τα ανακοινωθέντα.
    Στο ψητό τώρα. 1) Έχουν όλοι μαθητές υπολογιστή στο σπίτι; Υπάρχει σύνδεση στο Ίντερνετ; Αν υπάρχει υπολογιστής, αλλά υπάρχουν περισσότεροι από ένας μαθητές στο σπίτι ποιος θα παρακολουθήσει και ποιος όχι;
    2) Σε ένα σχολείο με 20 τμήματα, μπορεί να τηρηθεί ωρολόγιο πρόγραμμα για 20 ξεχωριστά τμήματα μέσω εκπαίδευσης εξ'αποστάσεως; Τεχνικά, αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί καθώς αμφιβάλλω αν οι γραμμές διαδικτύου των σχολείων μπορούν να υποστηρίξουν ταυτόχρονα 20 καθηγητές να διδάσκουν μέσω skype πχ.
    Στην καλύτερη περίπτωση να λειτουργεί ωρολόγιο πρόγραμμα ανά τάξη (όχι τμήμα) σε επίπεδο σχολείου και γιατί όχι παγκύπρια.
    Όσο αφορά απορίες, ίσως με κάποια chatrooms ή ηλεκτρονικές τάξεις και αποστολή email (χωρίς video), οι καθηγητές να μπορούν να επιλύουν απορίες. Όμως και πάλι χρειάζεται μια μελέτη για το ποιοι μαθητές μπορούν να έχουν αυτή την δυνατότητα.
    Μπορεί μέσω ιστοσελίδας να μπει υλικό παραπομπή σε ιστοσελίδες (φωτόδεντρο) ή επιλεγμένα εκπαιδευτικά βίντεο στο Youtube ή κάποιες οδηγίες ή πλατφόρμες (πχ Edmodo) πως οι μαθητές κάθε τμήματος θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον καθηγητή/τρια τους. Αλλά πόσοι μαθητές θα το επιτύχουν (τεχνικοί ή γνωσιολογικοί λόγοι)

    Καλό είναι να λέμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά πρώτο, χρειάζεται προεργασία και οργάνωση απο πλευράς πομπών και δεύτερο εγγύηση ότι οι δέκτες είναι σε θέση να λάβουν.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1417