Γονείς Μέσης: Η εξεταστέα ύλη πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο δυνατό


«Ώστε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη μελέτη αυτής της ύλης» 

Με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ενημερώνει:

«Πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας της Συνομοσπονδίας με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης. Μέσα από μια εποικοδομητική συζήτησή μας έχει δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον ΥΠΠΑΝ, να μεταφέρουμε και να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που μας απασχολούν αναφορικά με την πορεία της εκπαίδευσης.

Συνοπτικά κατά τη διάρκεια της δίωρης τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν τα πιο κάτω:

  1. Διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων (Π.Ε.): Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις δηλώσεις του ΥΠΠΑΝ ότι οι Π.Ε. θα διενεργηθούν πάνω στην ύλη που διδάχθηκαν οι τελειόφοιτοι πριν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Όμως πιστεύουμε ότι η εξεταστέα ύλη πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη μελέτη αυτής της ύλης. Παράλληλα, θεωρούμε ότι με την ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης θα σταματήσει και η εκμετάλλευση από την παραπαιδεία που συνεχίζει να προετοιμάζει του τελειόφοιτους μαθητές σε ύλη την όποια δεν έχουν διδαχτεί στην αίθουσα διδασκαλίας.
  2. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη ενημέρωση ότι περίπου 2000 νοικοκυριά θα αποκτήσουν σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως επίσης, μετά από τις γενναιόδωρες εισφορές οργανισμών και εταιρειών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, σύντομα θα δοθούν τα 6000 tablets σε όλα τα παιδιά που έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται. Αυτό το δεκαπενθήμερο της περιόδου του Πάσχα θεωρούμε ότι είναι μία καλή ευκαιρία να κλείσουν όλες οι πιο πάνω εκκρεμότητες.
  3. Ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση του ΥΠΠΑΝ, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν τα ΚΙΕ με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε αδικία στα παιδιά, αφού ήδη οι γονείς έχουν προπληρώσει. Παράλληλα, θεωρούμε ότι με τη λειτουργία των ΚΙΕ δίνεται η ευκαιρία να στηριχτούν σε μεγαλύτερο βαθμό και τα παιδιά που είναι ενταγμένα σε προγράμματα Στήριξης  και Αλφαβητισμού.
  4. Συνυφασμένο θέμα με την τηλεκπαίδευση είναι το θέμα της πορείας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τους σχεδιασμούς του ΥΠΠΑΝ.
  5. Συνεπακόλουθο με το κλείσιμο των σχολείων είναι το γεγονός ότι έχουν επηρεαστεί αρκετά στοιχεία από τον προγραμματισμό του ΥΠΠΑΝ και θα πρέπει εκ νέου να καθοριστούν:
  • Τα κριτήρια και ο τρόπος εξέτασης όσων παιδιών επιθυμούν την αλλαγή κλάδου (μετάταξη) για τη νέα σχολική χρονιά.
  • Η εγγραφή των παιδιών στα Μουσικά και Αθλητικά σχολεία, από Δημοτικό σε Γυμνάσιο και από Γυμνάσιο σε Λύκειο, αφού τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν με τις σχετικές εγκύκλιους του ΥΠΠΑΝ δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.
  • Ο τρόπος αξιολόγησης, βαθμός Β τετράμηνου και τελικές εξετάσεις των υπόλοιπων τάξεων, Γυμνασίου και Α, Β Λυκείου και Τεχνικών Σχολών. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η αξιολόγηση του Β τετράμηνου της Α τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία η βαθμολογία στηρίζεται στο 40% γραπτή αξιολόγηση και 60% προφορική/συντρέχουσα αξιολόγηση.
  1. Έντονα μας ανησυχεί και το θέμα της έγκαιρης στελέχωσης των σχολικών μονάδων για τη νέα σχολική χρονιά.
  2. Ζητήσαμε από το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει σε ενέργειες όσον αφορά στην ακύρωση των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό της Α τάξης Λυκείων. Εισηγούμαστε όπως το Υπουργείο δώσει άμεσα οδηγίες στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων αλλά και στα τουριστικά γραφεία να προχωρήσουν στις αποζημιώσεις των οικογενειών των μαθητών αφού είναι  γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη εξαγγείλει την επιστροφή των χρημάτων σε δικαιούχους.

Για μια ακόμη φορά διαβεβαιώνουμε γονείς και μαθητές ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε όλοι μας, για να μην στερηθεί κανένα παιδί το δικαίωμα της μάθησης και να του παρασχεθούν όλα τα εφόδια για να μπορέσει να συνεχίσει ομαλά τη φοίτηση του την επόμενη σχολική χρονιά.

Διαβεβαιώνουμε επίσης τους τελειόφοιτους μαθητές και τους γονείς τους ότι θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα τους για δίκαιη και αντικειμενική συνέχιση των στόχων και επιδιώξεων τους με όχημα τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Έχει ζητηθεί από τον Υπουργό να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη περί τα τέλη Απριλίου, μετά και τα αναμενόμενα νέα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας, όπου θα πρέπει να παρθούν οι τελικές αποφάσεις από το ΥΠΠΑΝ για τα πιο πάνω».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1091