Γονείς Μέσης: Τι μας ενημέρωσε ο Προδρόμου και τι απαιτήσαμε


Με ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει:

  Μετά από την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και της ενημέρωσης που τύχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας της Συνομοσπονδίας με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης. Ο Υπουργός ανέλυσε στους Γονείς το πλάνο του Υπουργείου για την εκπαίδευση, όπως αυτό έχει αποφασιστεί από την Πολιτεία. Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στα σχολεία και τις διευθετήσεις λειτουργίας των σχολείων.

Συνοπτικά κατά τη διάρκεια της δίωρης τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν τα πιο κάτω:

  1. Διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων (Π.Ε.): Ο ΥΠΠΑΝ μας διαβεβαίωσε ότι η εξεταστέα ύλη των Π.Ε. θα ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα 4/5. Οι Π.Ε. θα διενεργηθούν πάνω στην ύλη που διδάχθηκαν οι τελειόφοιτοι πριν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και στη βάση όσων διδάχθηκαν στα πλείστα σχολεία της Κύπρου. Η φοίτηση των μαθητών στο σχολείο θα είναι κανονική 07:30-13:35 και θα επικεντρωθεί στα εξεταζόμενα μαθήματα μόνον. Δεν θα γίνονται διαγωνίσματα ή άλλη μορφή γραπτής αξιολόγησης. Η διδασκαλία θα γίνεται σε μικρές ομάδες με τον μέγιστο αριθμό μαθητών/μαθητριών να είναι 12 ανά αίθουσα διδασκαλίας. Το ελάχιστο ποσοστό των τμημάτων που δυνατόν να μην έχει καλύψει ένα μικρό ποσοστό της ύλης αυτής, θα έχει την ευκαιρία να το πραγματοποιήσει με την επιστροφή των μαθητών/μαθητριών στα σχολεία. Άμεσα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης μαζί με τα χρονοδιαγράμματα των Π.Ε.. Η εξεταστική περίοδος δε θα έχει μεγάλη απόκλιση στη διάρκειά της από το αρχικό πρόγραμμα.
  2. Υγειονομική προστασία: Ο ΥΠΠΑΝ μας ενημέρωσε για τους κανόνες υγειονομικής προστασίας και το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί. Η προστασία της υγείας όλων είναι η κύρια προτεραιότητα. Από την πλευρά μας μεταφέραμε τις ανησυχίες των γονιών σχετικά με τους κίνδυνους από την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών όσον αφορά την απρόσκοπτη συνέχεια της διαδικασίας των Παγκύπριων Εξετάσεων. Οι ανησυχίες μας αυτές κατατέθηκαν και ενώπιον του ΠτΔ κατά τη συνάντηση στις 30.4. Παρόλα αυτά, αναφέραμε ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και στη συνέχεια τέθηκαν θέματα υγείας και ασφάλειας για τους τελειόφοιτους μαθητές/μαθήτριες και  ερωτήματα επί των θεμάτων αυτών.
  • Απαιτήσαμε από τον κ. Υπουργό όπως ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, όπως προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας που αφορούν στους χώρους εργασίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών.
  • Ετοιμασία σχεδίου δράσης και την διαδικασία σε περίπτωση που μαθητής/τρια νοσεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αλλά μπορεί να παρακαθίσει σε αυτές.
  • Ετοιμασία σχεδίου δράσης και τη  διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση με ύποπτο κρούσμα/τα σε σχολική μονάδα από τις 11/5 μέχρι και τη λήξη των Παγκύπριων Εξετάσεων
  • Στο αίτημα μας, διευκρινίστηκε ότι για τις ευπαθείς ομάδες μαθητών/μαθητριών, όπως αυτές ορίζονται με το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας (29/4), έχουν το δικαίωμα να μην πάνε σχολείο, δεν θα καταγράφονται απουσίες. Θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους για τις Παγκύπριες Εξετάσεις μέσω της τηλεκπαίδευσης. Θα πρέπει οι μαθητές/μαθήτριες που εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές να το δηλώσουν έγκαιρα στα σχολεία τους ώστε να γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις. Όσον αφορά στη διακίνηση των μαθητών/τριών με τα λεωφορεία, θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
  1. Απουσίες μαθητών: Θα λαμβάνονται παρουσίες μαθητών με την επανέναρξη των σχολείων, όπως ίσχυε και τις προηγούμενες χρονιές.
  2. Τελικές εξετάσεις: Ο ΥΠΠΑΝ μας ενημέρωσε ότι δε θα διεξαχθούν προαγωγικές εξετάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
  3. Επιστροφή μαθητών υπόλοιπων τάξεων: Ο ΥΠΠΑΝ μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν στα σχολεία, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα και οι υπόλοιποι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, κατά πάσα πιθανότητα όταν τελειώσουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις. Μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση τους μέχρι την επιστροφή τους στα σχολεία ή αν δεν επιστρέψουν μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς
  4. Ανεξετάσεις/Μετατάξεις: Στους σχεδιασμούς του ΥΠΠΑΝ είναι και η διεξαγωγή ανεξετάσεων για τους/τις μαθητές/ήτριες που μένουν στάσιμοι καθώς και οι εξετάσεις μετάταξης για τους/τις μαθητές/ήτριες που επιθυμούν να αλλάξουν κατεύθυνση/μαθήματα.
  5. Εξοπλισμός: Έχουν προχωρήσει και έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία οι συνδέσεις διαδικτύου για τις οικογένειες που είχαν αιτηθεί. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φτάσει και ο υπόλοιπος ηλεκτρονικός εξοπλισμός με βάση τις αρχικές ανάγκες. Οι εκκρεμότητες αφορούν κυρίως τα Γυμνάσια. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες όπου αυτό είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και οι επιπλέον ανάγκες που έχουν εμφανιστεί στην πορεία.

Ο διάλογος με το ΥΠΠΑΝ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες αφού ακόμα υπάρχουν σε εκκρεμότητα θέματα όπως:

  • Πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές

Η πρόσβαση μαθητών/τριών σε στρατιωτικές σχολές προϋποθέτει την προσκόμιση στο Υπουργείο Άμυνας συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων και πιστοποιητικών. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, συνεπώς ήταν αδύνατο για τους γονείς/κηδεμόνες να διασφαλίσουν τα αναγκαία έγγραφα για τα παιδιά τους. Αναμένουμε άμεσα να γνωστοποιηθούν οι διαδικασίες για τις εν λόγω ιατρικές εξετάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η νέα καταληκτική ημερομηνία.

  • Πριμοδότηση αθλητών/τριών

Σύμφωνα με τον Οδηγό των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2020 η αίτηση και όλα τα πιστοποιητικά για τη πριμοδότηση των αθλητών/τριών έπρεπε να προσκομισθούν στο ΥΠΠΑΝ μέχρι τις 10  Απριλίου. Με τα περιοριστικά μέτρα και την αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων υπηρεσιών που επιβλήθηκαν από την Κυβέρνηση, τόσο η Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και οι διάφορες Ομοσπονδίες αθλημάτων, παραμένουν ακόμη κλειστές. Συνεπώς, η εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων για τις επιδόσεις και διακρίσεις των αθλητών/τριών ήταν και παραμένει αδύνατη για μεγάλη μερίδα από αυτούς/τες. Μερίδα αθλητών/τριών έχει προσκομίσει αιτήσεις με ελλιπή στοιχεία ή δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε αίτηση. Αναμένουμε όπως καθοριστεί νέα καταληκτική ημερομηνία και διαδικασίες ώστε κανένας μαθητής/τρια να μην αδικηθεί.

  • Πρακτική δοκιμασία

Μεγάλη μερίδα αθλητών/τριών παραμένουν σε αδράνεια λόγω των μέτρων. Αναμένουμε ότι θα δοθούν διευκολύνσεις - παραχωρήσεις στους/στις μαθητές/τριες αυτές, ώστε να μπορούν να αθλούνται.

Για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Παιδείας για τον εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από το κλείσιμο των σχολείων λόγου της πανδημίας.

Η Συνομοσπονδία ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ΟΕΛΜΕΚ, την ΟΛΤΕΚ την ΠΣΕΜ και την Παιδοβουλή, όπου μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να  αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους γονείς και τους μαθητές/μαθήτριες ότι οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν ακούραστα και επιδεικνύοντας το ανάλογο σεβασμό, μακριά από συγκρούσεις και μέσα στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών, να επισημαίνουν στρεβλώσεις, να προωθούν εισηγήσεις και να συμβάλλουν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων, με στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας και των ίσων ευκαιριών όλων στην εκπαίδευση.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5810