Γονείς Μέσης: Αντιπαιδαγωγική και λανθασμένη η απόφαση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης 2020


Με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδια Γονέων Μέσης αναφέρει:  

«Οι Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης αφορούν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τελειοφοίτων που χρειάζονται ένα δυνατό απολυτήριο για συνέχιση των σπουδών τους σε ξένα πανεπιστήμια ή για εξεύρεση εργασίας.

Το πρόγραμμα των Εξετάσεων Απόλυσης που ανακοινώθηκε χθες 25 Μαΐου, υπήρξε μία δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα όμως για τους επηρεαζόμενους τελειόφοιτους. Καθώς όλες οι προηγούμενες πληροφορίες/δηλώσεις από το Υπουργείο Παιδείας, διαβεβαίωναν ότι οι Εξετάσεις Απόλυσης θα πραγματοποιούντο μετά τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, το Υπουργείο αποφάσισε όπως αυτές αρχίσουν στις 3 Ιουνίου, μόλις μερικές μέρες μετά τη λήξη των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου, στερώντας τους έτσι επαρκή χρόνο για μελέτη.

Οι τελειόφοιτοί μας κατά τη φετινή σχολική χρονιά αντιμετώπισαν πρωτόγνωρα προβλήματα τα οποία τους έχουν επηρεάσει και έχουν θέσει σε κίνδυνο τόσο την υγεία τους όσο και την εκπαίδευσή τους. Η έναρξη των Εξετάσεων Απόλυσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προσθέτει σε αυτούς αχρείαστο άγχος, καθώς βρίσκονται μία ανάσα από το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Έτσι, πιστεύουμε ότι είναι αντιπαιδαγωγική και λανθασμένη η απόφαση αυτή.

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας όπως αναθεωρήσει το πρόγραμμα για τις Εξετάσεις Απόλυσης και να τις μεταφέρει μετά τη λήξη των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης, όπως ήταν η αρχική δέσμευσή του. Σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όπου οι κανονισμοί, ο προγραμματισμός και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν τροποποιηθεί, ας δώσουμε την ευκαιρία στους τελειόφοιτους να δώσουν τη μάχη τους για ένα αξιόπιστο απολυτήριο και ας ξεπεράσουμε την 30η Ιουνίου όπου είθισται τα σχολεία να κλείνουν. Δεν το αξίζουν?

Ο βαθμός του απολυτηρίου για μερίδα τελειοφοίτων παίζει καθοριστικό ρόλο για την εισδοχή τους στα ξένα πανεπιστήμια και οφείλει το κράτος να τους στηρίξει. Το περιθώριο να αλλάξουν οι ημερομηνίες υπάρχει, περιμένουμε τη θέληση.

 

Είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει δεύτερες σκέψεις και θα αναθεωρήσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Εξετάσεων Απόλυσης, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός και να θέσει ως προτεραιότητα του το συμφέρον των τελειόφοιτων μαθητών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1723